6.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSportSpectacol total la Polivalenta clujeană. Mondialele de tenis cu ­piciorul au încântat...

Spectacol total la Polivalenta clujeană. Mondialele de tenis cu ­piciorul au încântat asistența

La competiție au luat parte echipe naționale din 19 țări de pe patru continente, medaliile distribuindu-se la trei probe: simplu, dublu și triplu.

Primele 8 echipe, conform criteriilor valorice și rezultatelor anterioare, au fost repartizate în Divizia A, în timp ce restul de 11 au concurat în Divizia B, distinct pe fiecare probă în parte. Patru formații din eșalonul secund au promovat în elită și au intrat în lupta pentru medalii.

La simplu, în absența vicecampionului mondial Georgel Bobiș, România l-a titularizat pe Ioan Creț, de la Futnet Oradea, care a avut o evoluție onorabilă, terminând pe locul 6. În schimb, rezultate peste așteptări a avut naționala noastră la probele de dublu și triplu, în condițiile în care de la Tengo Salonta, campioana României, din motive de ordin intern, nu a fost selecționat niciun jucător.

 

Medalii nesperate

Cu o echipă considerată a doua din punct de vedere valoric, România a cucerit două medalii valoroase, în probe combinate. La dublu, Florin Bozga și Alin Bălan, coechipieri la JSF Cluj-Napoca, au învins Coreea de Sud cu 2-1 (7-11, 11-7, 12-10). Jocul asiaticilor s-a bazat pe elementul de spectacol, foarfecile fiind aplaudate de public, însă nu atât de eficiente în comparație cu evoluția românilor. Cei doi tricolori au folosit o schemă cu posturi fixe, specifică mai degrabă vechii variante a probei de dublu-cross. Bozga a ridicat perfect pentru Bălan care a finalizat de la fileu, fără utilizarea celei de-a treia atingeri a mingii, propusă de actuala variantă a regulamentului.

La triplu lucrurile au mers și mai ușor, România impunându-se în fața Coreii de Sud cu 2-0 (11-7, 11-5). Triplul nostru a fost alcătuit din Florin Bozga, Silviu Crișan, Alin Bălan plus rezervele Ioan Creț și Tiberiu Osztian. Antrenorul principal al echipei române este Daniel Săsărman.

 

Spectacol în finalele ceho-slovace

Toate cele trei finale ale Campionatelor Mondiale i-au avut în prim plan pe inventatorii acestui sport, cehii și slovacii. La simplu, campionul mondial en-titre, Ondrej Vitt, din Cehia, l-a învins pe slovacul Ladislav Stupka după ce a revenit, cu scorul de 2-1 (8-11, 11-5, 11-9). La dublu, finala a avut o desfășurare dramatică. Cehii au reușit să se impună după ce și-au pierdut singurul trăgător, pe masivul Pavel Kop. Acesta, la scorul de 12-11 în setul al doilea, în favoarea Cehiei, s-a prăbușit în apropierea fileului, suferind o entorsă gravă. Jocul a fost întrerupt în jur de 10 minute, iar spectatorii, precum la rugby, l-au aplaudat pe sportivul accidentat.

În acel moment, Slovacia conducea cu 1-0 la seturi și se părea că are prima șansă, în condițiile în care Cehia nu mai avea rezervă. Cu doi ridicători în echipă, cehii au aplicat o tactică foarte inteligentă, Lukas Rosenberk și Jiri Kalous prezentându-se, prin rotație, în rol de finalizator. Serviciile efectuate permanent pe secundul slovac nu i-au oferit prea multe șanse de atac unuia dintre cei mai valoroși trăgători ai lumii, Jan Brutovsky, căpitanul Slovaciei. Cehia a construit cu migală, punct cu punct și s-a impus meritat cu scorul de 2-1 (9-11, 14-12, 14-12), după un meci lung, întins pe durata a 72 de puncte. La triplu, așteptatul duel al giganților de la fileu, Jan Vanke contra Jan Brutovsky i-a dat câștig de cauză cehului. Disputa de la proba-regină a fost dominată cu autoritate de cehi, ale căror combinații au fost fără antidot din partea slovacilor. Cehia s-a impus mai ușor decât se așteptau specialiștii cu scorul de 2-0 (11-4, 11-5).

Ultima dată când o echipă a câștigat toate cele trei titluri mondiale a fost în 2012, la Nymburk (Cehia), când Slovacia a fost campioană mondială absolută.

 

Meciuri televizate de la Cluj-Napoca

Evenimentul de la Cluj-Napoca a fost susținut de către Primăria și Consiliul Local, însuși primarul Emil Boc participând la festivitatea de deschidere unde, deși îmbrăcat la costum, a trimis de câteva ori mingea peste fileu.

Postul Look Sport a trans­mis peste 13 ore în direct, în cele trei zile de competiție, acesta fiind un record în materie de mediatizare, pentru o ediție a Campionatelor Mondiale de futnet. Președintele Asociației Futnet România, Sorin Bogdan, în exclusivitate pentru „România liberă“, a transmis: „Consider că tenisul cu piciorul este un sport cu un uriaș potențial în țara noastră. Este un sport foarte popular, care are o variantă de regulament internațional foarte accesibilă. Sunt bucuros că am demonstrat, pe de o parte, că ne putem achita perfect de sarcinile organizatorice, dar și că, în pofida multor probleme interne, am reușit să cucerim două medalii de bronz, ceea ce este mult mai mult decât la Brno, în 2016. Vom continua să facem marketing și relații publice pentru a dezvolta jocul de tenis cu piciorul în România“.

La precedenta ediție a Campionatelor Mondiale, la Brno (Cehia) în 2016, România a cucerit o medalie de argint la simplu, în timp ce la dublu am luat locul patru, iar la triplu am fost pe cinci.   

Cele mai citite

Ce promite PSD pentru 1 Decembrie, data alegerilor parlamentare: Stabilitate și sprijin pentru tineri și familii

Locuințe accesibile, sprijin pentru natalitate și măsuri pentru părinți sunt masurile pe care le promit actualii guvernanți daca rămân la frâiele puterii. Votul din 1...

Horoscop 30 noiembrie 2024. Problemele personale pot ieși la suprafață dimineața pentru fecioare

Horoscop 30 noiembrie 2024. Ultima zi a lunii noiembrie vine cu vibrații astrale care favorizează introspecția și planificarea pentru viitor. Horoscop 30 noiembrie 2024 BerbecDimineața poate...

Ce alegi? Un telefon nou sau secondhand? Vezi site-ul oficial Yzzy.ro și află toate beneficiile

Mai devreme sau mai târziu, vine vremea să îți schimbi telefonul. Fie nu îți mai place, fie vrei să ai ultimul model apărut...
Ultima oră
Pe aceeași temă