12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalRod Rosenstein a evocat o posibilă îndepărtare de la putere a lui...

Rod Rosenstein a evocat o posibilă îndepărtare de la putere a lui Trump

În urma acestor dezvăluiri, un influent senator republican, Lindsey Graham a apreciat că este necesar ca Congresul să ancheteze pentru a stabili dacă a existat într-adevăr ”o tentativă de lovitură de stat administrativă”.

Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea poliţiei federale (FBI) după destituirea lui James Comey de către Trump, în mai 2017, a declarat pentru postul CBS că adjunctul secretarului Justiţiei Rod Rosenstein “era, la momentul acela, foarte îngrijorat cu privire la preşedinte, de capacitatea acestuia, de intenţiile sale”.

Andrew McCabe a adăugat că era el însuşi ”foarte îngrijorat” de viitorul delicatei anchete cu privire la suspiciuni de complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016.

În acest cadru, au avut loc ”discuţii despre al 25-lea Amendament” al Constituţiei, care autorizează vicepreşedintele şi o majoritate a Cabinetului să-l decare pe preşedinte ”inapt” să-şi asigure funcţia, a continuat Andrew McCabe.

Rod Rosenstein, care viza ancheta rusă, ”a ridicat pur şi simplu acest punct şi a discutat cu mine despre el, întrebându-se câţi membri ai Cabinetului ar fi în măsură să susţină un asemenea efort”, a spus el.

Era vorba despre ”a număra voturile, voturile posibile”, a adăugat Andrew McCabe, destituit din FBI, la rândul său, în martie 2018, în mod oficial din cauză că a organizat divulgări de informaţii în presă.

În septembrie, mai multe publicaţii au dezvăluit aceste discuţii – însă aceasta este prima confirmare a unuia dintre participanţi.

Rod Rosenstein a dezminţit că a vrut să-l îndepărteze pe preşedinte. Serviciile sale au sugerat că poate că o glumă a fost înţeleasă prost.

Joi, când s-au difuzat primele fragmente din acest interviu, preşedintele Trump a contraatacat pe Twitter.

”Şeful interimar al FBI dezonorat Andrew McCabe pretinde că este un «mic înger sărac», în timp ce a jucat un rol important în (…) farsa rusă”, a scrie locatarul Casei Albe.

Duminică, unul dintre apropiaţii săi, republicanul Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Judiciare din cadrul Senatului, a promis să se folosească de puterile de a ancheta pe care le are pentru a afla ”cine spune adevărul”.

”Vom descoperi ce s-a întâmplat, iar singurul mijloc este să convocăm oamenii pentru ca să fie audiaţi sub jurământ”, a declarat el la CBS, punând la îndoială cuvântul lui Andrew McCabe, acuzat că a avut ”gânduri politice ascunse”.

Cele mai citite

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă