8.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 19 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieEconomie internฤƒMega Image va fi nevoitฤƒ sฤƒ vรขndฤƒ 80 de magazine รฎn urma...

Mega Image va fi nevoitฤƒ sฤƒ vรขndฤƒ 80 de magazine รฎn urma achiziศ›ionฤƒrii Profi

Consiliul Concurenลฃei discutฤƒ cu Mega Image despre vรขnzarea a circa 80 de magazine, รฎn urma achiziลฃionฤƒrii Profi, iar pรขnฤƒ pe 4 noiembrie aceastฤƒ listฤƒ de magazine va fi postatฤƒ pentru comentarii, รฎn special din partea concurenลฃilor, a declarat, sรขmbฤƒtฤƒ, preลŸedintele Consiliului Concurenลฃei, Bogdan Chiriลฃoiu.

โ€žAchiziลฃia pe care vrea Mega sฤƒ o facฤƒ, a lui Profi, este cea mai complicatฤƒ operaลฃiune de concentrare economicฤƒ pe zona de comerลฃ alimentar de pรขnฤƒ acum. ลži atunci, pe de o parte, facem ce facem noi de obicei cรขnd avem achiziลฃii รฎn retail: ne uitฤƒm la magazine, care sunt pieลฃele locale. ลži pentru un client vedem cรขt este el de dispus sฤƒ meargฤƒ ca sฤƒ facฤƒ cumpฤƒrฤƒturile. Vedem pe un cerc, cu raza de 15 minute, ne asigurฤƒm cฤƒ are suficiente magazine รฎn zonฤƒ. Acolo unde avem suprapuneri รฎntre Profi ลŸi Mega Image, zone รฎn care ar fi prea multe magazine Mega Image rฤƒmase ca urmare a acestei tranzacลฃii, acestei uniri รฎntre cele douฤƒ companii, acele zone le vom cere sฤƒ vรขndฤƒ unele din magazine, care vor fi preluate de alte reลฃele de magazine care se pot dezvolta รฎn felul acesta, ca sฤƒ rฤƒmรขnฤƒ suficientฤƒ diversitate. Asta discutฤƒm รฎn momentul de faลฃฤƒ cu Mega ลŸi sฤƒptฤƒmรขna viitoare o sฤƒ ieลŸim public ลŸi o sฤƒ anunลฃฤƒm care sunt magazinele pe care ne-am รฎnลฃeles ca ei sฤƒ le vรขndฤƒ ลŸi le vom pune รฎn consultare publicฤƒ. Dacฤƒ ne miลŸcฤƒm destul de repede, vom posta pรขnฤƒ pe 4 noiembrie pentru comentarii, รฎn special din partea concurenลฃilor. Cรขnd luฤƒm decizia, o sฤƒ stabilim care sunt magazinele pe care le vรขnd. (โ€ฆ) Ce discutฤƒm acum, diferite variante, sunt รฎn jur de 80โ€, a explicat Chiriลฃoiu la un seminar organizat la Sinaia.

Decizia de vรขnzare a fost luatฤƒ ศ›inรขnd cont de cota de piaศ›ฤƒ ศ™i de numฤƒruศ™ magazinelor

El a subliniat cฤƒ autoritatea de concurenลฃฤƒ se uitฤƒ la cota de piaลฃฤƒ, sฤƒ nu fie prea mare, dar de data aceasta a mai fost introdus un criteriu ลŸi anume sฤƒ nu fie nici prea multe magazine.

โ€žDeci รฎi obligฤƒm sฤƒ vรขndฤƒ din zonele unde au fie cifrฤƒ de afaceri, deci din total vรขnzฤƒri รฎn zona respectivฤƒ au cotฤƒ mare โ€“ cotฤƒ mare pentru noi รฎnseamnฤƒ peste 40% โ€“ sau unde au foarte multe magazine, unde au peste 30-40% din magazineโ€, a mai spus Bogdan Chiriลฃoiu.

De asemenea, el a menลฃionat cฤƒ รฎn cazul acestei tranzacลฃii autoritatea se uitฤƒ ลŸi โ€žรฎn amonteโ€, respectiv la impactul asupra furnizorilor.

โ€žลži acolo iarฤƒลŸi am pus deja รฎn dezbatere publicฤƒ, de 10 zile, o serie de angajamente pe care vrea Mega sฤƒ ลŸi le ia. Asta vizeazฤƒ douฤƒ lucruri. Ideea e cum รฎi tratezi pe aceลŸti furnizori care รฎn general sunt romรขni, cฤƒ sunt firme mai mici, รฎn general local. Am spus: unu, sฤƒ avem niลŸte reguli generale privind listarea ลŸi delistarea, pentru a duce o anumitฤƒ transparenลฃฤƒ acestui proces, sฤƒ nu parฤƒ cum pare acum cฤƒ e cumva arbitrar. ลži regulile astea am vrea sฤƒ le ลฃinem pe o perioadฤƒ lungฤƒ. (โ€ฆ) ลži mai venim รฎn plus cu o serie de condiลฃii doar pentru furnizorii actuali ai lui Mega ลŸi Profi, adicฤƒ acele companii care vรขnd mult รฎn Mega ลŸi Profi sฤƒ nu fie dezavantajate de aceastฤƒ fuziune ลŸi atunci spunem: timp de doi ani nu pot fi delistaลฃi cei care vรขnd mult รฎn Mega ลŸi Profi. Am zis noi, aceลŸtia sฤƒ nu poatฤƒ fi delistaลฃi decรขt รฎn anumite condiลฃii, excepลฃionale, gen dacฤƒ nu livreazฤƒ marfa sau marfa e foarte proastฤƒ. Dar, รฎn principiu, companiile acestea sฤƒ aibฤƒ o anumitฤƒ protecลฃie pe doi ani ca sฤƒ poatฤƒ, รฎn caz cฤƒ doresc, sฤƒ se diversifice. Deci, dacฤƒ ei sunt foarte dependenลฃi de Mega, Profi, au o perioadฤƒ รฎn care sunt protejaลฃi. Poate vor sฤƒ-ลŸi creascฤƒ vรขnzฤƒrile รฎn alte lanลฃuri, sฤƒ nu fie atรขt de dependenลฃi de acest furnizor. Astea sunt mฤƒsurile pe care vrem sฤƒ le luฤƒm acum pentru protecลฃia acestor furnizori, cum spuneam รฎn majoritatea companii localeโ€, a punctat preลŸedintele Consiliului Concurenลฃei.

Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reลฃelei Mega-Image, ลŸi-a asumat angajamente privind relaลฃia cu furnizorii pentru a รฎnlฤƒtura รฎngrijorฤƒrile concurenลฃiale, urmรขnd sฤƒ fie propuse ลŸi angajamente ce privesc piaลฃa de desfacere, รฎn urma discuลฃiilor cu reprezentanลฃii Consiliului Concurenลฃei, anunลฃa compania pe 10 octombrie.

โ€žMenลฃionฤƒm cฤƒ angajamentele propuse pรขnฤƒ la acest moment vizeazฤƒ exclusiv piaลฃa de aprovizionare (furnizorii). Urmare a continuฤƒrii discuลฃiilor cu Consiliul Concurenลฃei, vor fi propuse ลŸi angajamente ce privesc piaลฃa de desfacereโ€, se preciza atunci รฎntr-un comunicat al companiei.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Patru morศ›i ศ™i 12 rฤƒniศ›i รฎntr-un grav accident รฎn Polonia รฎn apropiere de Gdansk

Patru oameni au murit ลŸi 12 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un accident major รฎn care au fost implicate 22 de autovehicule รฎn apropiere de oraลŸul...

Nicolae Ciucฤƒ declarฤƒ categoric cฤƒ nu va mai face vreo coaliศ›ie cu PSD

Preศ™edintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, a declarat potrivit unui clip publicat pe pagina sa de Facebook, cฤƒ nu va mai face nicio coaliศ›ie cu PSD. Nicolae...

Andrew Tate: Nu pot decรขt sฤƒ mฤƒ rog pentru o moarte la fel de eroicฤƒ ca Yahya Sinwar

Andrew Tate a postat sรขmbฤƒtฤƒ pe social media cฤƒ se roagฤƒ sฤƒ moarฤƒ la fel ca fostul lider Hamas Yahya Sinwar. โ€žNu pot decรขt sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ