27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSocialPensiile trec acum prin furcile caudine ale revizuirii

Pensiile trec acum prin furcile caudine ale revizuirii

Toate cele 4,6 milioane de decizii de recalculare a pensiilor vor fi verificate de specialiştii Casei Naţionale de Pensii

Potrivit ultimelor informații venite de la Casa Națională de Pensii, 62.000 de contestații au fost depuse, după ce în unele cazuri pensiile au scăzut, în urma recalculării. Doar 3000 de decizii de recalculare au avut erori.

Pe lângă cererile de revizuire depuse de pensionarii nemulțumiți, Casele Teritoriale de Pensii fac verificări din oficiu. În cazul în care se constată că o pensie a fost scăzută pe nedrept, pensionarul își va recupera banii, spunea ministrul Muncii, într-o intervenție televizată.

Pe de altă parte, pot apărea și situații în care pensia a fost crescută pe nedrept, situație care este menționată în lege. În aceste cazuri, banii se recuperează. Noua lege a pensiilor a adus recalcularea pentru 4,6 milioane de decizii de pensionare, iar mai bine de 80% dintre pensionari au primit bani în plus în baza noii legi a pensiilor.

“Decizia de revizuire” și “decizia de recalculare” sunt două noțiuni distincte.

Prin decizia de revizuire se îndreaptă erori care apar la stabilirea drepturilor de pensie, erori din care au rezultat diferențe între sumele stabilite sau plătite și sumele care se cuvin, conform legii. De aceea, revizuirea pensiei se face, fie din oficiu, fie la cerere.

Decizia de recalculare urmărește adăugarea veniturilor, stagiilor de cotizare și perioadelor asimilate stagiilor de cotizare, care nu au fost avute în vedere la momentul înscrierii la pensie, din cauza omisiunii, necunoașterii sau a faptului că au fost realizate, după deschiderea drepturilor de pensie. Recalcularea pensiei se face doar la cerere.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Europa în fața provocărilor: Mario Draghi propune soluții pentru competitivitate și inovare

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene subliniază nevoia de cooperare și investiții majore pentru a asigura viitorul Europei Marți, Mario Draghi a prezentat un plan...

Alertă Companiile aeriene din Golf suspendă zborurile către Beirut în urma atacurilor Israelului

Dubai, Emiratele Arabe Unite – 24 septembrie 2024 Mai multe companii aeriene din Golf, inclusiv Emirates și Qatar Airways, au suspendat temporar zborurile către Beirut...

Turcia acuză Israelul de destabilizarea întregii regiuni după atacurile din Liban

Turcia a acuzat luni Israelul că prin atacurile sale militare din Liban a "intrat într-o nouă fază" care "va duce întreaga regiune la haos",...
Ultima oră
Pe aceeași temă