17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăInternaționalMarile companii Tesla, Amazon și Meta subminează democrația

Marile companii Tesla, Amazon și Meta subminează democrația

Unele dintre cele mai mari companii din lume au fost acuzate că subminează democrația din întreaga lume prin sprijinirea financiară a mișcărilor politice de extremă-dreapta, finanțarea și exacerbarea crizei climatice și încălcarea drepturilor sindicale și a drepturilor omului, se arată într-un raport publicat luni de Confederația Internațională a Sindicatelor, citat de Guardian, potrivit Antena 3.

Amazon, Tesla, Meta, ExxonMobil, Blackstone, Vanguard și Glencore sunt corporațiile incluse în raport. Armele de lobby ale companiilor încearcă să modeleze politica globală la Summitul viitorului al Națiunilor Unite de la New York, pe 22 și 23 septembrie, scriu de asemenea jurnaliștii de la Guardian.

Despre Amazon, raportul notează că dimensiunea și rolul companiei ca al cincilea cel mai mare angajator din lume și cel mai mare retailer online și serviciu de cloud computing au avut un impact profund asupra industriilor și comunităților în care operează.

„Compania a devenit renumită pentru distrugerea sindicatelor și salariile scăzute pe mai multe continente, monopolul în comerțul electronic, emisiile de carbon uriașe prin centrele sale de date, evaziunea fiscală corporativă și lobby-ul la nivel național și internațional”, se arată în raport.

Raportul citează ratele ridicate ale vătămărilor Amazon din SUA, compania contestând constituționalitatea Consiliului Național pentru Relații de Muncă, eforturile sale în Canada de a anula legea muncii, interzicerea lobbyiștilor Amazon din Parlamentul European pentru refuzul de a participa la audierile despre drepturile muncitorilor și refuzul de a negocia cu sindicatele din Germania, printre alte cazuri. Amazon a finanțat , de asemenea , eforturile grupurilor politice de extremă dreaptă de a submina drepturile femeilor și legislația antitrust, iar site-ul său de vânzare cu amănuntul a fost folosit de grupurile care promovează discursul urii pentru a strânge bani și a vinde produse.

Despre Tesla, raportul citează opoziția antisindicală a companiei din SUA, Germania și Suedia; încălcări ale drepturilor omului în cadrul lanțurilor sale de aprovizionare ; și opoziția personală a lui Elon Musk față de sindicate și democrație, provocările la adresa NLRB în SUA și sprijinul său pentru liderii politici Donald Trump, Javier Milei în Argentina și Narendra Modi în India.

Raportul o citează pe Meta, cea mai mare companie de social media din lume, pentru rolul său uriaș în a permite propagandei și mișcărilor de extremă dreaptă să-și folosească platformele pentru a crește membrii și pentru a obține sprijin în SUA și în străinătate. De asemenea, a citat represaliile companiei pentru măsurile de reglementare din Canada și eforturile costisitoare de lobby împotriva legilor care reglementează confidențialitatea datelor.

Glencore, cea mai mare companie minieră din lume după venituri, a fost inclusă în raport pentru rolul său în finanțarea campaniilor la nivel global împotriva comunităților și activiștilor indigeni.

Blackstone sume foarte mari cheltuite pentru a sprijini mișcările politice de dreapta

Blackstone, firma de capital privat condusă de Stephen Schwarzman, un susținător miliardar al lui Donald Trump, a fost citată în raport pentru rolurile sale în finanțarea mișcărilor politice de extremă dreapta, investițiile în proiecte de combustibili fosili și defrișările din Amazon.

„Rețeaua lui Blackstone a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru sprijinirea politicienilor și a forțelor politice care promit să prevină sau să elimine reglementările care ar putea să o tragă la socoteală”, se arată în raport.

Grupul Vanguard a fost inclus în raport datorită rolului său în finanțarea unora dintre cele mai anti-democratice corporații din lume. ExxonMobil a fost citat pentru finanțarea cercetării științifice anti-climate și pentru activități de lobby agresive împotriva reglementărilor de mediu.

Chiar și în „democrațiile robuste”, revendicările muncitorilor „sunt depășite de operațiunile de lobby corporativ, fie în procesul de elaborare a politicilor, fie în alegerile în sine”, a spus Todd Brogan, director de campanii și organizare la CSI.

„Este vorba despre putere, cine o are și cine stabilește agenda. În calitate de sindicaliști, știm că, dacă nu suntem organizați, șeful stabilește agenda la locul de muncă și știm ca cetățeni din țările noastre că, dacă nu suntem organizați și cerem guverne receptive, care să răspundă de fapt nevoile oamenilor, este puterea corporativă. asta va stabili agenda.

„Ei joacă jocul lung și este un joc despre schimbarea puterii de la democrație la fiecare nivel într-unul în care nu sunt preocupați de efectele asupra lucrătorilor – sunt preocupați de maximizarea influenței și puterii lor extractive și a lor. profit”, a adăugat Brogan. „Acum este momentul pentru strategii internaționale și multisectoriale, pentru că acestea sunt, în multe cazuri, corporații multinaționale care sunt mai puternice decât statele și nu au nicio responsabilitate democratică, cu excepția lucrătorilor organizați.”

CSI include afiliați grupurilor de muncă din 169 de țări și teritorii din întreaga lume, reprezentând 191 de milioane de lucrători, inclusiv AFL-CIO, cea mai mare federație de sindicate din SUA și Congresul Sindicatelor din Marea Britanie.

Cu 4 miliarde de oameni din întreaga lume pregătiți să participe la alegerile din 2024, federația face eforturi pentru un tratat internațional obligatoriu la care se lucrează de către grupul de lucru interguvernamental cu compoziție deschisă pentru a trage corporațiile transnaționale la răspundere în conformitate cu legile internaționale privind drepturile omului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Recomandarea făcută de MAE. Evitați această țară

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români cu privire la situația de securitate din Republica Libaneză, menținând un avertisment de nivel 8/9 - "Evitați...

Calendar Ortodox 24 septembrie 2024. Ce se sărbătorește

Pe 24 septembrie 2024, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfânta Muceniță Tecla și pe Sfântul Siluan Athonitul. Calendar Ortodox 24 septembrie 2024 Sfânta Muceniță Tecla este...

Apare „un nou Vatican”, la o distanță mică de România

Albania plănuiește să înființeze un mini-stat musulman în capitala Tirana, inspirat de modelul Vaticanului. Acesta va fi destinat membrilor ordinului șiit sufi Bektashi și...
Ultima oră
Pe aceeași temă