14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechSatelit luxemburghez lansat într-o misiune NATO

Satelit luxemburghez lansat într-o misiune NATO

Satelitul este destinat să extindă raza de supraveghere NATO şi capacitatea de a împiedica atacurile cibernetice asupra membrilor alianţei, informează Reuters.

Lansarea a avut loc la 4:25 p.m. EST (21.25 GMT) de la baza spaţială Cape Canaveral, după ce o problemă tehnică a amânat lansarea cu 24 de ore. Este vorba despre cea de-a doua rachetă lansată anul acesta de miliardarul Elon Musk şi compania sa Space Exploration Technologies.

Lansarea are loc cu o săptămână înainte de data la care compania californiană are programat un foarte aşteptat prim test de zbor al puternicei rachete Falcon Heavy, care are o forţă de tracţiune de trei ori mai mare decât Falcon 9.

Lansarea de miercuri vizează un satelit de comunicaţii construit pentru LuxGovSat S.A., un parteneriat comercial între guvernul de la Luxemburg şi compania de telecomunicaţii luxemburgheză SES, parte din angajamentele asumate de acest stat faţă de NATO în domeniul apărării.

Satelitul GovSat-1 va oferi, printre altele, o mai mare protecţie cibernetică pentru partenerii Luxemburgului din Uniunea Europeană şi aliaţii NATO, printre care şi Statele Unite, a declarat ministrul apărării luxemburghez, Etienne Schneider, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi.

GovSat-1 va îndeplini o misiune civilă de securitatea telecomunicaţiilor.

La 34 de minute după lansare, satelitul a fost plasat cu succes pe orbita eliptică de ”parcare”, potrivit SpaceX. Ulterior se va stabili pe o orbită rotundă la 36.000 km înălţime, unde va gravita în jurul Pământului timp de 15 ani.

Un purtător de cuvânt al ministrului Schneider a spus că satelitul, în valoare de 279 de milioane de dolari, care cântăreşte în jur de 4 tone şi jumătate, face parte dintr-o strategie mai amplă de a dubla contribuţiile ţării sale la NATO.

Dând exemplul unor noi ameninţări de securitate, un oficial NATO a declarat pentru Reuters în martie, că alianţa intenţionează să cheltuiască peste 3 miliarde de dolari pe tehnologie de apărare, o treime din sumă mergând către sateliţii de comunicaţii.

Spre deosebire de alte lansări recente SpaceX, compania nu a recuperat prima treaptă reutilizabilă a rachetei deoarece încărcătura a trebuit să fie transportată la o distanţă atât de mare, încât prima treaptă a rămas fără combustibil suficient pentru a se întoarce pe Pământ.

Cu toate acestea, prima treaptă a supravieţuit ”miraculos” impactului cu oceanul, a spus Musk pe Twitter, unde a postat şi o fotografie cu vehiculul plutind în ocean. ”O să încercăm să-l aducem înapoi la mal”, a spus antreprenorul.

Aceaşi primă treaptă Falcon 9 a fost folosit şi anul trecut în misiune de plasare pe orbită a unei încărcături secrete pentru guvernul american.

Cele mai citite

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă