16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRNotiuni de baza despre sistemele de supraveghere video (P)

Notiuni de baza despre sistemele de supraveghere video (P)

Sistemele CCTV ofera o protectie suplimentara împotriva activitatii infractionale, acestea fiind din ce in ce mai folosite atat in sectorul business dar si in mediul privat.

Un sistem de supraveghere se compune de regula din urmatoarele componente:

  • Camere de supraveghere
  • Echipament de inregistrare
  • Cabluri de legatura
  • Surse de alimentare

Camerele de supraveghere

Camerele sunt "ochii" sistemelor CCTV, și in ce priveste alegerea lor, depinde de obiectivul pe care il aveti de supravegheat.

La achizitia camerelor trebuie să tineti cont de urmatoarele aspecte: ce trebuie sa “vada” camera de supraveghere, unde urmeaza sa fie instalata, tipul de alimentare, precum și condițiile în care va functiona. Astfel putem distinge mai multe tipuri de camere: camere stadard (bullet), camere de tavan (dome), camere miniaturale/camuflate (spy), camere dirijate (pan/tilt).

Echipamentul de inregistrare (DVR):

Sistemele DVR sunt compacte si usor de utilizat, pot pastra înregistrarea timp de zile sau saptamâni, in functie de HDD-ul folosit.

Imaginile video pot fi sterse dupa un anumit numar de zile, pentru a permite sistemului sa înregistreze noi date.

In cazul in care utilizatorul pleaca de acasa frecvent un timp mai indelungat, este necesara dimensionarea HDD-ului in functie de aceste cerinte.

Cablurile de legatura :

Cablurile folosite sunt de mai multe tipuri. Cel mai folosit pentru sistemele analogice este cablul coaxial cu alimentare. Pentru camerele IP se foloseste cablu de retea, UTP/FTP.

Sursele de alimentare:

Camere CCTV trebuie sa fie conectate la o sursa de alimentare.

Pentru sistemele de supraveghere mici cu una sau doua  camere, se pot folosi alimentatoare individuale.

Un sistem complex cu multe camere, presupune alimentarea comuna la o sursa dedicata cu tensiune variabila, care poate compensa caderea de tensiune care apare la trasee lungi de cablu.

Instalarea unui sistem de supraveghere:

Sistemele de supraveghere trebuie sa fie instalate de catre profesionisti, în special în cazul în care sistemul este format din mai multe camere.
Desigur, in cazul in care aveti putine camere, instalarea sistemului de supraveghere poate fi facuta si de catre personal nespecializat dar cu oarecare cunostinte tehnice. In acest caz trebuie tinut seama de mai multe aspecte pentru o functionare fara incidente. Cel mai bine este sa consultati un reprezentant de vanzari/tehnic de la firma furnizoare de echipament.

Un sistem de supraveghere este util doar în cazul în care sistemul îsi atinge scopul si este instalat corect.

IMPORTANT

Utilizarea unui sistem de supraveghere in mediul de afaceri este reglementata prin lege, dar pentru uz casnic nu este.

Proprietarii de întreprinderi mici, care au în vedere instalarea unui sistem de supraveghere ar trebui sa se informeze inainte de achizitie cu privire la aspectele juridice.

Utilizatorii casnici trebuie sa ia toate masurile pentru a nu invada intimitatea vecinilor lor.

 

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă