30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialTop trei beneficii pentru sănătate ale iaurtului

Top trei beneficii pentru sănătate ale iaurtului

Iaurtul este o sursă naturală de calciu uşor asimilabil și proteine de bună calitate pentru creşterea şi dezvoltarea normală a scheletului la copii, dar şi pentru menţinerea muşchilor la adulţi sau păstrarea densităţii oaselor la seniori. Iaurtul are însă multe alte beneficii importante pentru sănătate care au fost demonstrate în studii internaționale.

Previne obezitatea

În general, persoanele care consumă în mod obişnuit iaurt au o dietă de calitate mai bună şi sunt mult mai puţin expuse riscului de carenţe alimentare. Iaurtul conține toţi aminoacizii esenţiali, precum şi bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale. Astfel, consumul regulat de iaurt contribuie la sănătatea sistemului digestiv și îmbunătăţeşte sistemul imunitar.

„Studiile recente arată că iaurtul este asociat şi cu reducerea greutăţii, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare şi menţin mai mult timp senzaţia de sațietate, iar creşterea aportului de calciu are un impact pozitiv asupra metabolismului energetic”, a declarat în cadrul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” 2014, şef lucr. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet (ARED).

Studiile arată că o dietă bogată în iaurt favorizează pierderea în greutate, îndeosebi prin reducerea depozitelor de grăsime din zona abdomenului. Înlocuirea alimentelor dulci bogate în grăsimi şi zahăr cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric.

Protejează împotriva diabetului

Un consum regulat de lactate şi, implicit, iaurt este corelat cu reducerea riscului de boală cardiovasculară, infarct şi diabet zaharat. În ceea ce priveşte diabetul zaharat, studiului EPIC-Interact, realizat pe mai mult de 16.000 de subiecţi din opt ţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză slabă, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%.

„Efectul protector al consumului de lactate în contextul diabetului zaharat de tip 2 a fost demonstrat în numeroase studii, realizate la nivel internaţional. În prezent, este dovedit ştiinţific faptul că persoanele care consumă săptămânal 4,5 pahare de iaurt au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, este mai mult decât necesar să încurajăm populaţia să includă iaurtul în dieta zilnică”, a explicat tot în cadrul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Reduce incidenţa bolilor cardiovasculare

Totodată, consumul de iaurt ajută la reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare, contribuind la scăderea cu până la 8,4% a colesterolului „rău” (LDL), după cum au arătat rezultatele din 2014 ale unei meta-analize privind impactul produselor lactate fermentate asupra colesterolului. Având în vedere efectele benefice ale iaurtului probiotic, specialiştii recomandă includerea acestui aliment în dieta zilnică, pentru o bună funcţionare a organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 2012, persoanele care obişnuiesc să consume frecvent lapte şi iaurt prezintă şi un risc mai mic de hipertensiune arterială, cu până la 8%.

Proprietăți unice

Iaurtul conţine toţi nutrienţii din lapte, însă are şi o serie de proprietăţi unice, care îi amplifică beneficiile. Iaurtul este mai concentrat în nutrienţi (proteine, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu), are mai mult acid lactic şi mai puţină lactoză, fiind astfel mai uşor de digerat şi mai uşor tolerat de către persoanele care acuză probleme digestive după consumul de lapte. De asemenea, aciditatea iaurtului măreşte biodisponibilitatea anumitor nutrienţi, cum este calciul, iar fermenţii asigură atât digestia parţială a lactozei, cât şi furnizarea enzimei β-gal, care continuă descompunerea lactozei după consumul produsului lactat.

Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă