9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialHarta genetica a tatalui determina sexul copilului sau

Harta genetica a tatalui determina sexul copilului sau

Harta genetica a barbatului joaca un rol important in stabilirea sexului viitorului sau copil, potrivit unui studiu care a analizat genealogia mai multor sute de familii britanice, de-a lungul secolelor, informeaza bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle au descoperit faptul ca barbatii au mai multe sanse sa aiba fii daca au frati si fiice daca au surori. La studiu au participat 927 de familii, care au prezentat specialistilor arborele genealogic. Autorii studiului au obtinut astfel informatii despre 556.387 de persoane din America de Nord si din Europa, ajungand in analizele lor pana in anul 1600.

Acesta corelatie dintre sexul fratilor si cel al copiilor unei persoane nu a fost relevata, insa, si in cazul femeilor. Mecanismul din organismul barbatilor care determina modul in care genele influenteaza sexul copilului nu a fost deocamdata descifrat. Studiul, bazat pe biologia evolutionista, a putut, insa, sa descifreze unul dintre vechile mistere ale umanitatii: "explozia" de bebelusi de sex masculin de dupa Primul Razboi Mondial.

Femeile transmit cromozomul feminin "x" copilului, dar tatal este cel care "decide" sexul acestuia, transmitand fie un alt cromozom "x" – rezultand astfel o fetita -, fie un cromozom "y" – rezultand astfel un baietel. Studiul genealogic a relevat faptul ca predispozitia de a avea copii de un anumit sex este mostenita.

Rata nasterilor este aproape aceeasi, de 50%, sugerand ca, in linii mari, barbatii transmit in egala masura cromozomii "x" si "y". Specialistii considera ca in anumite cupluri, insa, situatia este serios inclinata in favoarea unuia dintre cele doua sexe.

Studiul lui Corry Gellatly, de la Universitatea din Newcastle, dovedeste existenta unei componente genetice in aceasta chestiune. El a descoperit ca in familiile in care baietii aveau multi frati, acestia au avut ulterior si un numar mai mare de fii, in timp ce cei cu multe surori au avut ulterior, la randul lor, mai multe fiice.

Gellatly a declarat ca o anumita modificare genetica afecteaza numarul cromozomilor "x" si "y". Aceasta mutatie este activa numai la barbati, dar poate exista in stare latenta atat la barbati, cat si la femei. El a spus ca aceasta mutatie poate sa asigure echilibrul proportional dintre femei si barbati in cadrul populatiei.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă