Anunț bombă din lumea științei: Undele gravitaționale ar putea fi explicate

de Avram Eliza , 09 februarie 2016 - stire actualizata la ora 12:51, 09 februarie 2016
Anunț bombă din lumea științei: Undele gravitaționale ar putea fi explicate

Oamenii de știință ar putea anunța, joi, într-o conferință de presă, că au descoperit misterioasele unde gravitaţionale, acele pulsaţii sau valuri ce se produc în textura continuului cvadridimensional spaţiu-timp a căror existenţă a fost prevăzută de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativităţii Generale, relatează SPACE.com, citat de Agerpres

Conferinţa de presă va fi organizată joi, 11 februarie, la National Press Club din Washington, de către echipa de oameni de ştiinţă care "vânează" undele gravitaţionale prin intermediul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Ei au anunţat doar că la această întâlnire cu ziariştii va fi abordat subiectul undelor gravitaţionale care se propagă prin spaţiu-timp cu viteza luminii, însă, conform SPACE.com, există motive să credem că în cadrul întâlnirii cu presa va fi anunţată o descoperire importantă. 

De câteva luni au început să circule zvonuri cu privire la descoperirea undelor gravitaţionale de către grupul de oameni de ştiinţă din cadrul LIGO. Astronomul Lawrence Krauss, de la Arizona State University care, deşi nu face parte din echipa LIGO, a fost cel care a lansat acest zvon încă din septembrie anul trecut. De asemenea, fizicianul Cliff Burgess, de la McMaster University şi de la Institutul Perimeter pentru Fizică Teoretică din Ontario, care nu a participat la experimentele şi observaţiile desfăşurate în cadrul LIGO, a precizat "pe surse" că echipa LIGO a detectat undele gravitaţionale produse de fuziunea a două găuri negre. Această descoperire ar urma să fie prezentată joi în cadrul conferinţei de presă precum şi într-un material ce va fi publicat de revista Nature. 

Ecuaţiile lui Einstein indicau faptul că undele gravitaţionale ar fi generate de acceleraţia obiectelor cosmice masive şi astfel cele mai dramatice evenimente cosmice, cum sunt exploziile de stele intrate în stadiul de supernove sau fuziunea dintre două găuri negre, ar trebui să producă nişte unde gravitaţionale puternice, mai uşor de detectat. 

LIGO este de fapt o pereche de detectoare supersensibile ce au fost construite la Livingston, Louisiana şi respectiv Hanford, Washington, pentru a percepe micile vibraţii în spaţiu-timp provocate de undele gravitaţionale care ajung până la planeta noastră. Dacă undele gravitaţionale trec prin sistemul de detecţie cu laser şi oglinzi, distanţa parcursă de undele laser, setate pe lungimea de exact 4 kilometri, scade cu un interval minuscul - de mii de ori mai mic decât diametrul unui nucleu atomic - dar totuşi detectabil. 

Dacă oamenii de ştiinţă de la LIGO au descoperit într-adevăr dovezi concrete ale existenţei undelor gravitaţionale, atunci discipline precum fizica sau astronomia vor pătrunde într-o nouă eră. "Ţinând cont de faptul că undele gravitaţionale nu interacţionează direct cu materia (spre deosebire de radiaţia electromagentică, spre exemplu), ele se propagă prin Univers nestingherite şi ne pot oferi o imagine de ansamblu asupra întregului cosmos", conform echipei LIGO. Astfel de unde "ar trebui să transporte informaţia nealterată cu privire la originea lor, spre deosebire de radiaţia electromagnetică care este distorsionată de-a lungul milioanelor de ani lumină pe care îi străbate prin spaţiu".

Comentarii

  • Stoian Gheorghe

    09 februarie 2016 14:47

    Este si normal.A.Einstein a fost un geniu numai E=mc 2, si-i suficient !.Inca mult timp vor mai fi confirmate din cele prefigurate de el !

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design