9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMărirea și decăderea BlackBerry. Telefonul președintelui SUA nu se mai fabrică

Mărirea și decăderea BlackBerry. Telefonul președintelui SUA nu se mai fabrică

BlackBerry a anunţat că nu îşi va mai concepe propriile smartphone-uri şi se va baza pe hardware existent produs de parteneri, precum Alcatel. Compania se va concentra în continuare pe servicii şi software.

După ce compania canadiană a anunţat că nu va mai produce telefoane mobile, pe internet au apărut imagini cu aparatul care, cel mai probabil, va fi ultimul smartphone al producătorului, BlackBerry DTEK60, relatează GadgetReport.ro

Realizat în parteneriat cu TCL, compania care produce şi telefoanele Alcatel,  DTEK60 are un ecran de 5.5-inch QHD (2560×1440) AMOLED, prins într-o carcasă cu margini metalice. La interior se află un procesor Snapdragon 820, 4GB de RAM, un spaţiu de stocare de 32GB şi o baterie de 3000mAh. DTEK60 are o cameră de selfie de 8 MP şi o alta de 21 de MP, cu stabilizare optică. Interesant este şi faptul că BlackBerry DTEK60 este primul telefon produs de firma canadiană care are scanner de amprentă, scrie GadgetReport.ro

Telefonul va rula sistemul de operare Android 6.0.1 şi  ar urma să ajungă mai întâi pe piaţa canadiană, pe 11 octombrie, la preţul de 699 de dolari canadieni (530 dolari americani). GadgetReport notează că aparatul a fost gândit, cel mai probabil, înainte ca acţionarii companiei să decidă oprirea producţiei de telefoane mobile.

Între timp, John Chen, CEO-ul BlackBerry, a anunţat oficial că BlackBerry se va concentra pe dezvoltarea de software, după ce divizia de telefoane mobile, a anunţat noi pierderi financiare.

Decizia de încetare a producției vine după ce, potrivit estimărilor, BlackBerry va vinde în acest an, la nivel global, aproximativ 4 milioane de telefoane. Cifra este foarte mică având în vedere că pe o piaţă de mici dimensiuni precum România se vând anual aproximativ 3 milioane de smartphone-uri, notează și go4it.ro.

Decăderea companiei canadiene vine după ce BlackBerry pe vremuri era furnizorul de telefoane mobile pentru Casa Albă, aparatele fiind apreciate pentru foarte buna criptare a informațiilor. Dar, dacă în 2011 producătorul de peste ocean livra mai mult de 50 milioane de telefoane inteligente, după 2012 declinul companiei a fost unul accelerat. În luna mai din 2012 compania anunţa pierderi trimestriale şi concedia 2.500 de angajaţi din cei 16.500 pe care îi avea la momentul respectiv, arată go4it.ro.

 La jumătatea lui 2008, compania avea o capitalizare bursieră de 78 de miliarde de dolari. Patru ani mai târziu, valoarea BlackBerry era de circa 5,2 miliarde de dolari, iar astăzi a ajuns la 4,15 miliarde de dolari.  

Istoria unui succes care a eșuat

Deși telefoanele mobile Black-Berry au apărut încă din 1998, nu s-au bucurat de succes decât abia în anii 2000. În noiem-brie 2004, Research in Motion, producătorul acestora anun-ța că existau 2 milioane de abo-nați la nivel global, potrivit

mobilissimo.ro. Cel de-al treilea milion era atins în luna mai a anului 2005, iar în 2008 ajunsese la peste 14 milioane de clienți. Primul dispozitiv BlackBerry, modelul 850, funcționa pe baza a două baterii AA. Următoarele terminale semănau mai mult cu cele pe care le vedem astăzi pe piață, renunțându-se la designul stil pager și trecându-se la cel tip PDA. Display-ul devenise de două ori mai mare, afișând acum 16 sau 20 de rânduri de text, în comparație cu cele 6 sau 8 ale modelului anterior, notează mobilissimo.ro. Memoria onboard a devenit de 8MB, iar cea SRAM a crescut de la 512KB la 1MB, în vreme ce bateria folosită era acum Li-Ion.

Următorul upgrade a fost mo-de-lul 5810, despre care există con-tradicții în ce privește display-ul său color. În vreme ce anumite surse afirmă că acesta a fost primul terminal BlackBerry cu ecran color, există și site-uri care menționează modelul 7210 drept primul cu display color. Primele terminale destinate pieței GSM au fost cele din seria 5000 și 6000, iar pentru că serviciile CDMA cunoașteau o creștere a utilizării, compania canadiană a lansat modelul BlackBerry 6750, cu suport pentru conectivitate CDMA, disponibil prin Verizon Wireless. Terminalul dispunea de 10MB de memorie onboard, o performanță pentru anul 2003.

7270 a fost un terminal WLAN și nu opera într-o rețea tradițională de telefonie, fiind destinat apelurilor VoIP. Tastatură full QWERTY definea deja BlackBerry-urile, dar telefoanele aveau o problemă cu designul, fiind considerate prea mari pentru buzunarul utilizatorului. Astfel, canadienii au lansat modelul 7100t prin T-Mobile către finalul lui 2004. Acesta includea o revoluționară tastatură SureType, cu 2 litere pe fiecare tastă, notează mobillisimo.ro.  O schimbare majoră s-a produs și în 2006, odată cu lansarea lui BlackBerry Pearl, care a făcut trecerea de la o rotiță laterală de scroll la un trackball. O problemă pentru terminalele canadienilor a fost multă vreme lipsa camerei pe telefoane, fapt argumentat de companie prin publicul-țintă, constituit din persoane ale căror profesii nu le permit să folosească handseturi cu cameră digitală (avocați, oameni de afaceri etc.).

Totuși, deși smartphone-urile BlackBerry au fost renumite pentru faptul că sunt sigure și se folosesc la vârf în corporații sau în instituții ale statului, lipsa opțiunilor populare au dus acum la dispariția de pe piață.  

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă