16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial"Visul împăratului Traian", finanţat de Uniunea Europeană

“Visul împăratului Traian”, finanţat de Uniunea Europeană

Zona Ostrov-Adamclisi din judeţul Constanţa are un potenţial turistic foarte mare, dar neexploatat pe măsură, în ciuda numeroaselor atracţii din zonă. Acest lucru este însă pe cale să se schimbe, cu sprijinul Uniunii Europene, care va finanţa proiectul intitulat „Promovarea turistică a zonei Ostrov-Adamclisi”. Partenerii proiectului au discutat, ieri, alături de oameni de cultură, istorici şi arheologi, despre ce va aduce nou acest proiect, cu o durată de doi ani de zile.

Proiectul de informare turistică propune turiştilor un nou produs turistic local, „Visul Împăratului Traian”, în cadrul a două trasee turistice tematice: Mangalia-Adamclisi-Ostrov şi Constanţa-Adamclisi-Ostrov. Campania de promovare va urmări distribuirea a 900.000 de pliante şi 3.000 de broşuri către 400 de puncte turistice de pe litoral şi din judeţul Tulcea.

Ce se poate vizita în zona Ostrov-Adamclisi

Cetatea Adamclisi va fi promovată printr-un filmuleţ de animaţie 3D care va reda un tur virtual dinamic al cetăţii, iar zece panouri informative vor marca cele două trasee, pentru o mai bună orientare a turiştilor-vizitatori. În acelaşi timp, o expoziţie fotografică va fi organizată pe litoral, în plin sezon, în sectorul Constanţa-Mamaia, dar şi în Tulcea, iar în extrasezon, se va deschide pe Valea Prahovei, zonă cu trafic maxim pe timp de iarnă. Pe de altă parte, turiştii vor fi informaţi online asupra atracţiilor zonei Ostrov-Adamclisi, prin crearea unui website dedicat promovării produsului turistic „Visul Împăratului Traian”.

Turiştii vor putea, astfel, (re)descoperi Monumentul şi Cetatea Tropaeum Traiani, Cetatea Păcuiul lui Soare, Cetatea Durostorum, Mănăstirea şi peştera Sf. Apostol Andrei, Mănăstirea Dervent, precum şi rezervaţiile naturale Pădurea Hagieni, Esechioi sau Canaraua Fetii. „Zona este foarte puţin cunoscută şi sunt foarte multe obictive turistice care pot fi aduse la cunoştinţa turiştilor care ajung în zona Ostrov-Adamclisi. Sunt foarte multe monumente istorice şi religioase, plus atracţii turistice naturale. Din acest punct de vedere putem numi această zonă – cu poluare zero – pentru că natura este într-adevăr ­foarte primitoare”, a spus primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir.

Fără şosele şi pensiuni

Directorul Muzeului de Isto­rie Naţională şi Arheologie ­(MINAC) din Constanţa, dr. Gabriel Custurea, a salutat „ideea de a dezvolta comunităţile acestea mici, dar cu mari posibilităţi de vizibilitate a culturii”, în acelaşi timp însă a tras un semnal de alarmă. Mai precis, în privinţa infrastructurii, în zonele prinse în proiect nu există şosele principale care ar facilita mişcarea turiştilor. Pe de altă parte la Adamclisi nu s-a construit încă o pensiune care să cazeze pentru  câteva zile vizitatorii.

În plus, directorul MINAC a subliniat importanţa arheologică de la Ostrov, o zonă plină de vestigii arheologice, materiale împrăştiate la această oră pentru că nu există un muzeu care să reunească toate aceste valori. Pe de altă parte, în zonă există un cavou pictat, descoperit în anii ’70, care a trebuit să fie astupat pentru a fi conservat. Tot în ideea promovării sud-vestului Dobrogei, prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu a venit cu propunerea de a fi organizată, în perioada derulării proiectului, o sărbătoare a strugurilor şi a vinului recunoscut de la Ostrov, eveniment la care să participe şi agenţi de turism.

Partener în proiect este şi ­Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Valoarea totală a proiectului este de 529.096,84.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă