15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUniversitatea din București cere Guvernului să deblocheze finanțarea proiectelor de cercetare

Universitatea din București cere Guvernului să deblocheze finanțarea proiectelor de cercetare

Conducerea Universității din București a transmis un mesaj către Ministerului Cercetării și Inovării pentru deblocarea finanțării proiectelor de cercetare derulate de universități. Solicitarea a fost transmisă către ministrul Șerban Constantin Valeca, potrivit documentului remis redacției RL.

Scrisoarea a fost semnată de Rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, și de Președintele Senatului, profesorului Marian Preda. Aceștia spun că proiectele derulate de Universitatea din București sunt blocate în acest moment din cauza întârzierii nejustificate a alocărilor bugetare.

“Situația este cu atât mai gravă cu cât profesorii și cercetătorii implicați în derularea proiectelor reclamă lipsa dialogului cu reprezentanții instituțiilor responsabile”, se mai transmite în scrisoarea respectivă.

Semnatarii spun ministrului că Guvernul s-a angajat pentru finanțarea proiectelor din educație, dar acest lucru este stopat momentan.

„Guvernul din care faceți parte s-a angajat, prin Programul de Guvernare, la «Finanțarea predictibilă și substanțială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice și competitivității României».

Vă solicităm, așadar, deblocarea de urgență a situației și alocarea de fonduri proiectelor de cercetare, potrivit contractelor încheiate. Nu în ultimul rând, considerăm absolut necesară asigurarea dialogului și a transparenței dintre Ministerul Cercetării și Inovării, instituțiile coordonate sau subordonate, și reprezentanții comunității academice”, se arată în documentul transmis Ministrului Cercetării, Șerban Constantin Valeca.

Conducerea Universității din București atrage atenția asupra faptului că situația nu este singulară, de aceeași problemă lovindu-se și membrii celorlalte comunități academice din țară.

Cele mai citite

Atacurile asupra libertății presei, la nivel mondial, s-au intensificat. Siguranța jurnaliștilor în România, motiv de îngrijorare

Atacurile politice asupra libertăţii presei, inclusiv detenţia jurnaliştilor, suprimarea instituţiilor media independente şi difuzarea pe scară largă a dezinformării s-au intensificat în mod semnificativ...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...
Ultima oră
Pe aceeași temă