Sarmalele sunt un fel de mâncare adorat de români, aşa că există, desigur, şi o reţetă adaptată pentru masa de Paşte. Le pregăteşti cu carne de miel şi frunze specifice de primăvară – ştevie, spanac sau chiar potbal.
INGREDIENTE:
- 750 g carne macră de miel (poţi combina dacă vrei şi cu vită)
- 500 g frunze de ştevie sau de spanac
- o felie de pâine
- două cepe
- două linguri de orez
- 100 g de ulei
- sare
- piper
- o legătură de mărar
- cimbru
- un ardei gras
- şase roşii sau două linguri de bulion
- un litru de borş din tărâţe
MOD DE PREPARARE:
Toacă prin maşina de tocat carnea, miezul de pâine muitat şi stors, ardeiul gras, verdeaţa şi roşiile (dacă foloseşti bulion îl adaugi mai târziu).
Separat, toacă ceapa şi căleşte-o în ulei încins. Când se îngălbeneşte şi devine transparentă, adaugă orezul ales şi spălat bine. Prăjeşte-l uşor, apoi stinge-l cu puţină apă şi adaugă-l în compoziţia de carne. Pune sare şi piper şi omogenizează bine umplutura.
Alege frunzele de ştevie sau spanac, rupe-le codiţele, spală-le bine în mai multe ape, cu grijă să nu le rupi. Opăreşte-le puţin, apoi lasă-le la scurs. Când s-au răcorit, poţi începe să fac sarmalele. Umple fiecare frunză, cam 75%, cu compoziţie de carne, ruleaz-o şi strânge-i capetele. Nu umple la maximum frunzele, pentru că orezul se umflă la fiert şi frunzele se vor rupe.
În oală, pune un strat de frunze la fund, apoi aşază sarmalele. Pune borşul fiert dinainte, amestecat cu bulionul, şi completează cu apă cu două degete deasupra sarmalelor, acoperă oala şi bag-o la cuptor.
Serveşte sarmalele calde cu smântână sau iaurt.
Poftă bună!