Mărturie: De ce m-am întors din Canada. O româncă a căutat împlinirea peste Ocean, însă a găsit-o la Iași | VOCEA DIASPOREI

de Diana Lefter , 03 iulie 2017 - stire actualizata la ora 09:32, 02 iulie 2017

Primăvara și vara trecută – cele ale reîntoarcerii acasă – au fost, poate, cele mai frumoase din viața mea de om matur. După o vreme de stat „afară“, vocea aceea care îți tot șoptește în inimă și în creier „Something is missing“ tace. Sau o faci tu să tacă, o amuțești, ca să te aperi, să rămâi întreg la minte.

Sper să reușesc să scriu un text obiectiv, ferit de patetisme și afirmații patriotarde gratuite. Dacă mă va fură pe alocuri condeiul va fi pentru că scriu despre lucruri profund personale, la care m-am tot gândit în ultima vreme, fără să-mi acord niciodată răgazul de a le pune pe hârtie.

Am emigrat din spirit de aventură

Îmi doresc foarte mult ca povestea mea de viață să ajungă la cât mai mulți compatrioți, mai ales la aceia așezați peste tot prin lumea mare, fără să aibă curajul nici de a visa măcar la o eventuală reîntoarcere. De asemenea, mesajul este și pentru cei care vor să plece cu orice preț. Eu cred că plecarea cu tot dinadinsul nu e benefică pentru toată lumea, iar frica de schimbare și încremenirea în proiect sunt cei mai mari dușmani ai celor care au plecat deja.

Am emigrat la sfârșitul anilor ’90, din spirit de aventură mai ales, și deloc pentru că îmi doream să trăiesc în afară țării mele. Mie îmi plăcea România, așa cum era ea. Bucureștiul, orașul în care locuiam atunci, cu teatrele lui, cu poveștile lui. Pentru mine, plecarea aceasta a fost o provocare, am răspuns mai degrabă la întrebarea „De ce nu?” atunci când am plecat.

Dar să încep cu începutul. Iașiul este orașul meu de suflet. Aici am terminat liceul și facultatea (de matematică). Deoarece pentru mine științele exacte au reprezentat întotdeauna doar unul dintre lucrurile care mă pasionau, m-am hotărât să plec la București să dau examen la facultatea de teatru, imediat după terminarea facultății de matematică. La decizia de a pleca a contribuit fundamental și faptul că Iașiul era un oraș în care nu se întâmpla mai nimic la sfârșitul anilor ’90 – nimic la teatru, doar la filarmonică mai erau uneori concerte, în rest niciun club sau pub unde să poți asculta o muzică. Voiam să văd spectacole, să merg la concerte. În fine, dorința mea de efervescență culturală nu prea era acoperită în orașul natal. Pretextul plecării de acasă a fost un master în matematică pe care trebuia eu să-l fac numaidecât la București – mi-am ales special o secție care nu exista la Iași (trebuia să îmi motivez cumva, față de părinți, decizia).

După București, unde am pe--trecut vreo trei ani fru-moși, viața m-a aruncat în Canada, Eldorado-ul, pe atunci, pentru toată suflarea inginerească (și nu numai) din România. Toți visam să devenim programatori – o meserie care ne-ar fi oferit posibilitatea de a fi liber profesioniști (credeam noi!) pentru restul vieților noastre. Un amic ne scria din Toronto: „Dacă faceți programare, 6 luni munciți aici în Canada și 6 luni veți sta în Hawaii!“. Cum puteam refuza o asemenea ofertă? Prin urmare, dusă am fost.

Uneori mai visezi noaptea o mare, un lan de grâu, creasta unui munte

Odată aterizată pe tărâmul făgăduinței, după nici un an de mers la cursuri și aclimatizare cu noua realitate, m-am angajat în IT. Nu mai evoc aici începuturile – grele, ca orice începuturi, dar și foarte frumoase, deoarece totul era nou și interesant – cert este că după acest prim job a urmat altul, apoi un al treilea. Acest al treilea job a fost cu noroc, la o multinațională unde am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut oameni minunați, am trăit întâmplări fabuloase.

Am venit mereu în țară în toți acești ani, și de fiecare dată reîntoarcerea la Toronto, care e un oraș frumos și ofertant, mă lăsa cu inima arsă. Am început să mă gândesc la o eventuală reîntoarcere. Mi-am pregătit cu grijă această reîntoarcere – care se dorea, inițial, doar o încercare, doar ceva temporar. Am reușit să îmi păstrez job-ul – am convins oamenii de la compania mea că aș putea să fac același lucru din România – am reușit, prin urmare, să îmi iau job-ul cu mine în România. Probabil că unii dintre oamenii care locuiesc și lucrează afară – peste 20.000 de IT-iști doar în Toronto și împrejurimi – ar putea să facă ceva asemănător.

Eu visez la momentul în care oamenii se vor întoarce masiv. Bineînțeles, e oarecum utopic să crezi că oameni care în 15-20 de ani și-au făcut o viață altundeva vor să sacrifice liniștea și confortul pentru țara de unde au plecat. Oamenii se obișnuiesc cu tot felul de lucruri. Acolo fiind, îți spui mereu: e bine aici, e bine așa, economia merge bine, totul e stabil. Uneori mai visezi noaptea o mare, un lan de grâu, creasta unui munte. După o vreme, vocea aceea care îți șoptește în inimă și în creier „Something is missing“ (ceva lipsește – n.n.), ceva parcă nu e chiar așa cum ar trebui să fie, tace. Sau o faci tu să tacă – aceasta fiind și o modalitate de autoapărare: la urma urmei, nu poți trăi tot timpul scindat între două lumi, două țări, două continente. La mine, până la urmă, dorul a fost mai mare decât dorința de a trăi într-o țară cu avantaje economice mai mari.

Întoarcerea acasă

Și, uite așa, după aproape 18 ani de continent nord-american, m-am întors la Iași. Primăvara și vara trecută – cele ale reîntoarcerii acasă – au fost, poate, cele mai frumoase din viața mea de om matur. Totul era viu, vibrant, colorat – trăiam o stare euforică doar plimbându-mă pe străzile dulcelui târg, mângâiată de lumina lui blândă, bucuroasă de întâlnirile cu prieteni vechi de o viață, dar și de întâlnirile cu cei noi, care m-au primit cu interes, curiozitate și căldură. Cei noi sunt mai ales oamenii din comunitatea IT ieșeană. Probabil oamenii au contribuit cel mai mult la instalarea acestui sentiment de bine al meu și la instalarea certitudinii că am făcut bine că m-am întors, că acesta este locul unde vreau să trăiesc, că trebuie să rămân. Și am rămas.

Recunosc, sunt un om privilegiat. Fac meseria mea de IT-ist cu plăcere și pasiune. Am cunoscut foarte mulți oameni frumoși aici care fac IT la nivelul cel mai performant posibil, și discutând cu ei, mi-am dat seama că nu avem la Iași suficiente resurse pentru a acoperi necesarul pieței IT. Ce chilipir și ce bucurie – mi-am zis. Uite, pot să fac ceva. Pot să mă implic. Pot să contribui. Voi lucra într-un mediu social plin de efervescență, alături de toți acești oameni minunați, acasă la mine! Un câștig dublu – sufletesc, pentru că pot, în sfârșit, să fiu eu însămi, plenar, cu toate pasiunile și lucrurile care mă interesează (pe lângă meserie), dar și un câștig profesional. Ce pot face aici în IT nu aș fi putut să fac niciodată în niciun alt loc de pe planetă.

Nu ezitați să dați un semn

Prin urmare, dragi compatrioți de pretutindeni care lucrați în IT – e un moment prielnic să veniți acasă. Veniți și convingeți-vă singuri. Mergeți doar la o conferință, două. IT-ul are nevoie de noi toți. Dragi oameni tineri care doriți să plecați definitiv – uitați-vă ce se întâmplă în jurul vostru înainte de a vă urca în avion. Sau plecați și întoar-ceți-vă cu toată învățătura și experiența acumulate. E și o datorie morală față de țara care ne-a școlit, la urma urmei, să dăm ceva înapoi.

Dacă va pică ochii pe acest articol de undeva din Canada sau orice țară de pe planetă, nu ezitați să dați un semn. Împreună, putem să facem lucruri extraordinare.

Acest articol a apărut inițial în PIN Magazine, revista industriei IT&Outsourcing.

Comentarii

 • Un altul de s-a intors

  20 septembrie 2017 8:11

  Nu stiu ce e mai interesant articolul, sau comentariile? Si eu sunt unul care s-a intors de 3 luni in tara dupa 12 ani in SUA, in mod voit , si fara jobul acela caldut la care fac referire multi din comentatori. Deocamdata e bine, domnule! Si am avut de-a face si cu scoli inclusiv inspectorate, minister, si cu ANAF, si cu politia, ba chiar si cu spitalele. Dar e mai bine sa ne plangem, sau si mai rau sa luam in bascalie pe altii. Articolul e o parere personala a autoarei, nicidecum reteta de fericire pentru romanii din tara sau oriunde. Asa ca o felicit pe autoare pentru decizia luata si ii urez mult succes. Pentru noi asteptarile joase functioneaza - e mai greu sa fii dezamagit astfel!

  raspunde comentariului
 • Ghe. Lovrin

  06 iulie 2017 5:57

  Doamna Lefter a emigrat in Canada. A gasit de lucru la o companie de acolo. Compania aceea a deschis apoi o sucursala in Romania. Doamna Lefter s-a transferat atunci la sucursala nou-deschisa din Romania. Aceasta doamna beneficiaza deci de un salariu la nivel nord-american combinat cu un cost al vietii scazut, cel din Romania.

  raspunde comentariului
  • IT Toronto

   06 iulie 2017 8:49

   Da...dar redactorii au preferat sa-i dea o nuanta patriotarda.Eu ma intreb de unde e mania asta a romanilor sa-si aduca creierele inapoi in tara.Ce sa faca cu ele?Asta e o enigma pentru mine, pentru ca in cazul meu, habar n-am ce as putea face in RO...si nu e la misto.Daca tot vor sa faca ceva pentru noi, atunci sa faca salariul minim garantat la 5 euro....nu 10 cum e aici...macar jumate...dar sa se termine odata cu bataia asta de joc.Asa ca dragi securisti si altii care se afla aiurea in treabaNu aveti ce face cu noi.Pe bune.Nu aveti nici bani ca sa ne platiti si, sa zicem ca ati avea, sa facem ce?La fel si cu medicii.Pai ce e aici e din alt secol mai baieti.Aveti multinationalele ca o sa ne tina locul.hai pa.

   raspunde comentariului
 • citate din ziare

  06 iulie 2017 2:29

  Planurile elevilor cu media 10 la BAC 2017. "De mica am spus ca plec. Mama spune ca mai bine plange de dor decat de mila"

  raspunde comentariului
 • nicu

  06 iulie 2017 1:12

  ati plecat la timp, Trudeau comunist is mare iubitor de islam va transforma Canada intr-un adevarat infern.

  raspunde comentariului
 • constantin negut

  04 iulie 2017 20:12

  Daca viata v-a intors in locurile natale , e un semn ca "viata bate filmul' .Dorinta de a reveni la "inceputuri " v-a dat peste cap, sau altfel pus in Canada nu aveati perspectiva pe care v-o doreati.V-ati expus motivatia destul de excentric si pasional.semn ca "matematica" a mai slabit.Ce va urma in Romania, nu pot sa spun pentru ca nu stiu, datorita evolutiei imprevizibile pe care o are sistemul social romanesc.Povestea cu IT-istii in Romania functioneaza strict in limitele aplicarii codului fiscal ,adica intre granitele tarii.Conferintele internationale , si am participat la destule, nu au inregistrat realizari fundamentale ale IT-istilor romani,care in marea lor majoritate la un nivel 'prea inalt' pentru acestea, in cadrul unor firme transnationale.

  raspunde comentariului
  • IT Toronto

   04 iulie 2017 21:57

   Asta e o chestie pe care foarte putin o inteleg.Ca sa programezi trebuie sa ai CE sa programezi.IT-ul nu e o industrie stand-alone ci una ajutatoare.IT-ul ajuta un business, dar daca business-ul nu exista, nu are ce ajuta....si nu vorbesc numai de codul fiscal si legile care se schimba intr-una.Nu stiu cine are timp de pierdut acolo, dar se pare ca mai sint citiva.Dupa cum merg lucrurile, termenul de valabilitate a unui soft romanesc nu poate depasi 6luni.Romania pur si simplu nu are ce face cu IT-istii,si in general cu persoanele calificate.Nu intelege la ce sint buni, nu are industrie pentru ei.De aia pleaca medicii, de aia pleaca tot ce e mai bun in tara aia.

   raspunde comentariului
 • Omul Diaspora

  03 iulie 2017 19:02

  La citirea textului, am fost cumva retinut de cuvantul "majoritatea". Si mi-am zis "Sa raspuuuuuuund", "Sa nu raspuuuuuuuuuund". Ia, hai mai bine sa raspund Prefer sa discut mai bine despre Batalia de la Marasesti, decat despre numarul 89 imi zgaraie retina. Iata de ce Pe cand eram in scoala generala, venea inspectoarea de sector stia 7 limbi. In clasa se puteau auzi prin geamurile inchise ermetic miscarea frunzelor copacilor de afara. In final, inainte de a parasi Romania, stiam 4 limbi straine pentru ca am cerut - si am obtinut. Pai bineninteles ca te duci si colo si colo - daca stii limba de ce ar trebui sa pierzi ceva, cand poti castiga ceva. Am trecut prin state unde poti absolvi o facultate fara sa fii obligat sa inveti o limba straina. Daca sistemele respective genereaza cumva si oameni nemultumiti nu stiu - unde ar putea sa emigreze, daca nu stiu vreo alta limba. Cand vizitam o tara pe la inceputul anilor '90, deindata ce vedeam o persoana in varsta numaidecat intrebam "Fiti amabila - cand se putea ultima data cumpara ceva cu 1 ban vreo 7 - 8 valute diferite, fiecare maruntis dupa numele sau in acea tara" Intrebarea ii deschidea numaidecat inima. Si incepea sa imi explice "asa, asa, asa, asta, aia". Ca o trasatura comuna, cam toti incheiau cam asa "acum 20 de ani, fiecare era pentru toti, acum fiecare e pentru el". Deci, vorbim de un salt in timp, cand societatea a evoluat, deci nu putem sa comparam doar ideologic. Acum un an am fost la un interviu pentru post. Profesorul Universitar imi spune "Dictatura din Romania a fost un lucru rau, dar scoala promovata in acei ani a fost una de inalta calitate!". Lista lucrurilor care as putea sa le scriu este lunga cat calea ferata, dar nu am timp sa o fac. In tarile in care am locuit dupa Romania am si investit - si consider ca am fost adaptat, o pot dovedi. Dar tot nu vreau sa fiu inclus in vreun studiu socilogic pornind de la un articol in ziar. A, nu, nu, nu, nu! Am o grava problema de adaptare nu suport cheltuielile dentare din strainatate, trebuie sa vin la tratamente in Romania atunci cand am nevoie.

  raspunde comentariului
 • Michael

  03 iulie 2017 13:46

  Ultimele 2 comentarii sunt super illustrative pentru situatia "duducai". Ar mai fi de adaugat ca majoritatea persoanelor care au trait ceva vreme inainte de '89 nu se pot acomoda in nici o societate din occident, deoarece "invataturili" comuniste sunt inca prea puternice.

  raspunde comentariului
 • marc

  03 iulie 2017 8:52

  Frumos scris!!! Ma bucur ca Romania are si astfel de oameni!!! Felicitari pentru alegere!!!"Uneori mai visezi noaptea o mare, un lan de grâu, creasta unui munte..."

  raspunde comentariului
 • IT Toronto

  03 iulie 2017 7:59

  Acum , nu toti au plecat din spirit de aventura.Eu, spre exemplu, am plecat pentru ca-mi venea sa vomit.Fiziologic nu-i mai suportam pe romani...adica nu e vina lor in cele din urma.Ma rog, multe de spus dar nu conteaza.Astept un interviu cu distinsa doamna dupa un an de Romania.Dupa ce-si clarifica niste chestiuni.120kan si ma intorc si eu in Romania.V-as ruga sa curatati mizeriile pe care le-ati construit pentru ca vreau sa-mi aduc aici si politia, administratia si doctorii din Canada.Vomitivele care va populeaza spatiul public...cu parere de rau, nu vreau sa le mai vadintilnesc.

  raspunde comentariului
  • florin costea

   03 iulie 2017 11:58

   it Toronto - daca nu esti troll - cred ca esti la un nivel de perceptie a evolutiilor lumii ,nu esti tapat sa nu observi ,ca in 10 ani toti cei care te faceau sa "vomiti" vor vrea "sa faca si ei un ban" si cum Europa e blocata ,iar vizele de Canada se vor ridica pentru romani de la 1 decembrie 2017 ,ce va urma ? poti anticipa ? in uk sunt peste 1 milion de romani care au intrat pe o portita lasata de angajatorii care cauta muncitori ieftini.poti spune ca nu se va intampla la fel si cu patronii canadieni ? daca vor avea ocazia sa foloseasca muncitori romani la jumatate de pret fata de un canadian ?

   raspunde comentariului
   • IT Toronto

    03 iulie 2017 21:16

    Troll? ...ca sa ce?In 1989, cind am iesit pe strada, unii din noi au crezut OK, romanii s-au saturat,au inteles de ce au ajuns in halul ala, lucrurile se vor indrepta.Aiurea.La mai putin de citeva luni voteaza cu comunistii.DeciN-au inteles nimic.La 30 de ani de atunci avem cu fala si mindrie PCR-ul in functie.Cu securistii controlind economia.What the f_ck is this?OK, daca voua va place, no problem.Ideea e ca in alta parte sint alte valoriNu sint societati cladite pe nepotism si mita.Programarea unui PC inseamna sa ai lucrurile clare in cap.Nu poti programa un soft conditionind cu "dar ala e ruda lui cutare", sau y "da spaga si rezolva".Dar asta le va re-descoperi moldoveanca in curind.Referitor la valul de romani care viseaza sa ajunga aici.A fost valul de ******...care au sfirsit prin a fi trimisi acasa.Mai exista si salariul minim garantat.Adica sub 10 pe ora nu poti angaja pe nimeni.E caz de pirnaie.Facind abstractie ca romanii nu stiu sa munceasca si ca, in mare, nu stiu nimicCiteam ieri o stire, care bineinteles mi-a fortat limitele fiziologice la maxim...cu greu abtinindu-ma sa nu vomit, ma rog, Louis Vuitton isi face pantofii pentru panarame la Cisnadie si plateste muncitorii de acolo cu 133 de dolari pe ora...perechea de whatever urmind sa fie vinduta cu vreo 1800.Guys, we really are from different movies.Orice comentariu e inutil si aiurea.Have a great day.

    raspunde comentariului
   • IT Toronto

    03 iulie 2017 21:16

    Troll? ...ca sa ce?In 1989, cind am iesit pe strada, unii din noi au crezut OK, romanii s-au saturat,au inteles de ce au ajuns in halul ala, lucrurile se vor indrepta.Aiurea.La mai putin de citeva luni voteaza cu comunistii.DeciN-au inteles nimic.La 30 de ani de atunci avem cu fala si mindrie PCR-ul in functie.Cu securistii controlind economia.What the f_ck is this?OK, daca voua va place, no problem.Ideea e ca in alta parte sint alte valoriNu sint societati cladite pe nepotism si mita.Programarea unui PC inseamna sa ai lucrurile clare in cap.Nu poti programa un soft conditionind cu "dar ala e ruda lui cutare", sau y "da spaga si rezolva".Dar asta le va re-descoperi moldoveanca in curind.Referitor la valul de romani care viseaza sa ajunga aici.A fost valul de ******...care au sfirsit prin a fi trimisi acasa.Mai exista si salariul minim garantat.Adica sub 10 pe ora nu poti angaja pe nimeni.E caz de pirnaie.Facind abstractie ca romanii nu stiu sa munceasca si ca, in mare, nu stiu nimicCiteam ieri o stire, care bineinteles mi-a fortat limitele fiziologice la maxim...cu greu abtinindu-ma sa nu vomit, ma rog, Louis Vuitton isi face pantofii pentru panarame la Cisnadie si plateste muncitorii de acolo cu 133 de dolari pe ora...perechea de whatever urmind sa fie vinduta cu vreo 1800.Guys, we really are from different movies.Orice comentariu e inutil si aiurea.Have a great day.

    raspunde comentariului
 • Kermit

  03 iulie 2017 5:44

  HainYanik ! Ba da rau mai esti ... De unde sti tu balaure ca nu tine pasul? ...

  raspunde comentariului
 • Kermit

  03 iulie 2017 5:32

  Daca s-a exprimat Something is missing , e cat se poate de clar .....

  raspunde comentariului
 • George Adam

  02 iulie 2017 23:17

  Inca o ridicare in slavi a IT-ul din Romania. Sa stiti ca in strainatate nu se vorbeste absolut de loc despre IT-ul din Romania. Se mai vorbeste despre profesionistii in IT din India, deoarece Silion Valley este plin de indieni unde lucreaza cu succes vreo 500.000 si despre cei din China deoarece sunt vreo 5000 care isi fac PhD-ul in domeniile de Computer Science si Electrical Engineering in USA. Peste tot la conferinte stiintifice internationale de specialitate dai de nume de chinezi sau indieni sau chiar de nume din alte natii greci, turci, iranieni, occidentali. Numele romanesti sunt ratacite pe acolo, si niciodata posesorii lor nu provin din Romania. Toti acestia lucreaza in strainatate si daca ii intrebati nici unul nu se intoarce in Romania, deoarece nu vad nici o perspectiva. De fapt in Romania nici nu se fac doctorate de luat in seama in aceste domenii. Nici nu se poate face vreun PhD, deoarece toti cei inscrisi la doctorat lucreaza in paralel la niste nimicuri pentru outsourcing pentru firmele din Vest. De fapt adevaratele departamente de Research and Development, cele care fac inovatie, sunt localizate in strainatate, inclusinv in China, dar nici una nu este in Romania!De fapt ma intreb ce anume se face in Romania in IT in afara de outsourcing. Se vorbeste mult prea mult pentru posibilitatile de a lucra in Romania, mai ales acum cand in societatea romaneasca se produc actiuni de guvernanta atat de cotroversate. In curand se va da o lege care va restrange veniturile programatorulor. De fapt ce conteaza pentru societatea romaneaca inca un IT-ist care sa faca programe in regim de outsourcing pentru exterior. Sau chiar la o firma din Romania, sa zicem o multinationaa. Nimic din ceea ce se face in Romania in IT nu este inovativ. Vreu sa zic sa auzi ca se face ceva nou de care se aude in lume cum a fost acea companie din Estonia care a inventat Skype pe care cu totii il utilizam. Singura firma cu radacini romanesti este Bitdefender, dar si ei sunt incrancenati in ceea ce fac de 27 ani, in produsele lor de protectie pentru Windows. Cand am discutat despre produse noi legate de information analytics nu au fost interesati sau poate nu au inteles deoarece "specialistii" lor nu participa la conferinte stiintifice si par a fi pe din-afara a ceea ce se lucreaza in lumea mare.Sunt multe cuvinte spuse prin Romania in general despre IT, dar realizari extrem de putine. De fapt toate mentiunile dintre EU indica lipsa de inovatia si nici una nu mentioneaza IT-ul ca un domeniu puternic in Romania. Asa ca, atat timp cat nu vrem sa lucram ca sclavi implementaci pentru a scrie cateva linii de programare in regim de outsourcing pentru un salariu de mizerie pentru o firma din Vest, preferam sa lucram de acolo de unde suntem si sa primim acel salar care se plateste specialistilor in domeniul de acolo. Poate ca nici nu avem curajul sa incepem o firma noua in Romania, dar oare este posibil asa ceva? Vedeti numai planurile acestui nou guvern? Cum poti sa astepti, sa sprijine inovarea in IT, un grup de indivizi care formeaza noul guvern, fara studii serioase, cu doctorate plagiate, si care nu inteleg nimic din cum functioneaza aceasta lume!

  raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   03 iulie 2017 5:16

   Pt George Adam Imi ridic palaria in fata dvs. Comentariul dvs. a pus capac la acest articol. Nu se putea zice mai bine. Credeti ca safii de la Romania Libera inteleg ceva? Vad ca Gabriel a disparut de tot, se pare ca deranjeaza SAFII.

   raspunde comentariului
 • Cornell

  02 iulie 2017 21:21

  Ai dreptate. Romania nu are cei mai frumosi munti. Muntii Stancosi din vestul Canadei cu lacurile magnifice de acolo sunt poate cei mai frumosi din lume

  raspunde comentariului
 • MD

  02 iulie 2017 19:37

  Stimata doamna, sunteti responsabilul cu propaganda de la Secu' pe zona de America de Nord? Nu prea v-ati intocmit raportul corect. Eu raman! Nu m-ati convins! Incercati peste 500 de ani, cine stie? Ha,ha,ha. Si sa va faceti si o poza in straie nationale, ce naiba, ca asa aratati ca v-a pasat de fiinta nationala, de Decebal, de Menumorut cel Intelept, de Stefan voda si de restul gastii lor de betivi. Pariu ca o sa va reintoarceti in max. 2-3 ani? Nu uitati sa scrieti un articol si atunci, despre cum ati lacramat cand ati ajuns inapoi pe Pearson-ul drag si cald. Daca auzim ca va reintoarceti, va asteptam cu fanfara in afara terminalului.

  raspunde comentariului
 • Raro

  02 iulie 2017 19:31

  Tot ce pot sa-i urez fericitei reantoarse pe meleagurile natale e sa se roage in fiecare zi, dimineata, la pranz si seara sa nu aiba NICIODATA de-a face cu spitalele, politia, ANAF si tot sistemul birocratic corupt.In rest daca-i place ei toata lumea-i multumita.

  raspunde comentariului
 • pentru Dl.Urlea Tudor

  02 iulie 2017 15:14

  Domnule URLEA, intamplator o cunoasc pe "fatuca" in cauza. Are mai mult creier decat toata familia dumintale, banuiesc. Inca odata, imi spun ca internetul este o mare goarna pusa in ... tuturor celor care nu ar fi comentat altfel decat la betie, la un colt de masa intr-un birt murdar. Bravo "fatuca".

  raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   05 iulie 2017 3:02

   NICE TRY man, nice try, dar sa sti ca au apus vremurile alea cu manevre neocomuniste. E timpul sa cereti azil in North Coreea, altfel unul cite unul ajungeti la beciul domnesc. LOL

   raspunde comentariului
 • Marius

  02 iulie 2017 13:57

  Semăna foarte tare cu un articol citit in presa locală comunistă prin anii 80 propogandă ieftină gen"Am fost acolo dar tot mai bine in țara mea"

  raspunde comentariului
  • July

   02 iulie 2017 19:11

   Domnule, de ceva vreme vad o propaganda indracita avand ca subiect "Cat de bine e in Romania". Ca sa nu mai vorbim de o gramada de actiuni care am vazut ca se desfasoara in diverse orase ale tarii muzica, mancare tocmai pentru a arata in mod fals ca in Romania curge laptele si mierea. Iar ca se puna motul pe coliva, s-a facut o propaganda demna de perioada lui Stalin cu "nemaipomenita" ie urmeaza opinca?. Toate astea, plus periodic articole dintr-acestea nesimtite si total mincinoase. Toate astea mie imi miros a propaganda securista dirijata care vrea sa spele creierele oamenilor si a le arata ca tara lor este cea mai buna. Hei securistilor, tocmai ati venit de la vreun stagiu din Coreea de Nord?In Canada daca iti vezi de treaba ta, esti respectat. Sistemul medical? Ha! Ati vrea voi in Romania sa aveti asa ceva. Relatiile interumane? Respectul reciproc este pe primul plan. Legea? Aaaaaa, aici e problema celor care denigreaza Canada, pentru ca aici legea se respecta, se aplica, nu se comenteaza ca la purtatorii de ii. Civilizatia? Romania nu va ajunge la nivelul Canadei nici peste 10,000 de ani. Nici nu mai are rost sa continui cei care sunt din Canada stiu la ce ma refer, iar cei orbiti de secu' si de "Trei culori cunosc pe lume" vor continua sa poarte ii, sa mamnce hamsii cu bere de Gabi Firea la un concert Voltaj, vor privi la Antena 3, vor vota Dragnea cu doua maini si ma vor injura. Stati in Romania ca stati bine. Noua ne place mai mult in Canada.

   raspunde comentariului
   • florin costea

    03 iulie 2017 12:09

    july - "in Canada daca iti vezi treaba ta e bine" !? asa era toata Europa in anii 90 ! e doar delay de 20 de ani datorita distantei fata de restul lumii ! treziti-va ,traim intr-o lume globalizata ! in cat timp va ajunge valul din Europa insrea Canada ,mai tarziu Australia ? aveti idee de amploarea emigratie in interiorul Europei dar si de nivelul de emigranti non-europeni care vin in Europa ? unde vor merge toti ? exact in zonele in care exista stabilitate si prosperitate ! toate comentariile dinspre partea "romanilor canadieni" vin in contra celorlalti romani ,dar nimeni ,nu mentioneaza de invazia indiano-africana din Canda alte popoare asiatice din tari suprapopulate!

    raspunde comentariului
    • Gelu Boierru

     03 iulie 2017 19:34

     Lousy answer dat de Florin Costea, in romaneste un raspuns de........dar sa fiu politicos departe de cea ce se cheama common sense. LOL

     raspunde comentariului
 • gogu

  02 iulie 2017 12:08

  București. O româncă din Canada revine pentru prima oară în țara de origine după 10 ani de exil. În avion, înainte de aterizare, a lăcrimat de emoție revăzând de sus satele, râurile și șoselele patriei. De la aeroport a luat un taxi, a lăsat geamul în jos, sorbind aerul țării de origine deși prăfuit pe alocuri și observând cu uimire schimbările. La un stop, taxiul oprește lângă un grup de muncitori care repară asfaltul, aflați într-o pauză nu știm cât de lungă. Femeia îi privește, dar încasează brusc, pe neașteptate, o înjurătură națională, de mult uitată. Ce p mea te holbezi așa, fă?! Speriată, femeia ridică geamul și se uită în altă parte, sperând ca taxiul să o ia repede din loc. Lacrimile din avion s-au uscat instantaneu. Sau au înghețat, deși la București nu e ger ca în Canada.

  raspunde comentariului
  • florin costea

   03 iulie 2017 12:12

   exact aceeasi injuratura ,respectiva doamna , o putea auzi oriunde in Europa si in cativa ani va trece oceanul , e doar o chestiune de timp pana Dorel din Bucuresti va munci pe strazile din Toronto !

   raspunde comentariului
 • Omul Diaspora

  02 iulie 2017 12:00

  Am absolvit in 1984, cand referitor la studii se spunea "Costul va fi compensat de efectuarea unui stagiu in de trei ani undeva unde locul chiar si atunci era greu de ocupat, retributiasalariul era mai mic, etc.". Pe 22 decembrie 1989 se spunea "dictatura a incetat - si odata cu ea toate asupririle" - deci si obligatiile inventate azi legate de invatatmantul gratuit de atunci. Ceva mai tarziu, am fost evacuat din locuinta si deci am emigrat si eu tot cam asa. Fiind constrans de turbulentele crizei de dupa 2001 in America de Nord, am obtinut un post in EU deci am plecat dupa 10 ani de acolo - si in EU sunt inca cu mult inainte de 2007. Deci, sunt cetean a doua state si traiesc intr-un al treilea - un adevarat om Diaspora! Mi se spunea aici "nu mai spune ca esti si roman! in actul de inscriere la evidenta populatiei fiind inregistrat ca venind dinspre "Vest". Dupa 2007, in Romania exista dreptul la Fonduri Europene, deci si obligatiea de a nu restrange dreptul la libera circulatie - daca te descurcii mai bine altundeva. Am in Romania deci 22,5 ani lucrati - si cer "gratiere" in acest context pe forum pentru ca am plecat desi am beneficait de invatamant gratuit explicatie suplimentara pe lange "evacuare" - la plecarea din tara a mai contribuit si faptul ca pe linie de serviciu "mi se scuipa tot mai des in supa" un act primit de la Parlament in urma plangerii mele specifica "ne pare rau, nu putem interveni!". Deci?

  raspunde comentariului
 • Gifu

  02 iulie 2017 8:54

  De asemenea doamna a uitat sa ne spuna daca are sau nu copii, ca marea parte a celor ce au emigrat au facut-o si pentru viitorul copiilor. Din pacate Romania nu e pregatita pentru schimbare, cum nici majoritatea romanilor din diaspora nu sunt pregatiti sa se intoarca. Marea parte a medicilor, inginerilor, IT-stilor capabili au plecat catre alte tari, au ramas pensionarii, spagarii si cei cativa carora le e teama sa plece. Mai sunt 10-15 in mediul privat cu joburi bune si care vorpot cu adevarat sa schimbe lucrurile, insa sunt prea putini si nu sunt ajutati. Si mai aveti o armata de parlamentari si politicieni corupti care nu vor emigra niciodata, tot voi o sa le platiti bunastarea lor si a rubedeniilor lor. Cand iti vinzi votul pe un litru de ulei si un kg de zahar , si nu te intereseaza sa vezi ce face cel pe care l-ai votat, e utopic macar sa speri ca ai putea avea un alt viitor.

  raspunde comentariului
 • Gicu

  02 iulie 2017 7:40

  Doamna a omis sa spuna cu ce resurse financiare s-a intors si ce investii a facut, ca daca n-a facut mai vorbim peste 2-3 ani.

  raspunde comentariului
 • El Condor

  02 iulie 2017 6:54

  In fond - "interesul poarta fesul" ...

  raspunde comentariului
 • Michelangelo

  02 iulie 2017 5:49

  Ii recomand acestei doamne sa se bucure de viata, sa se uite la Antena 3 si sa voteze cu PSD ul.

  raspunde comentariului
  • Kermit

   03 iulie 2017 5:37

   Misell-Angelo ! Lasa femeia in pace ... ! Impreuna puteti face un singur lucru extraordinar ... Un copil !

   raspunde comentariului
 • Gelu Boierru

  02 iulie 2017 5:36

  Pt Romania Libera postati cit mai multe de genul acesta si veti vedea Adevarata Voce a Diasporei! Va trebui sa angajati Moderator ca sa cenzureze asa cum faceati pe timpuri sau poate veti deveni mai buni decit ziare.com care in ultimul timp scrie 75 la suta despre Simona Halep, Ilie nasty si Jiji Becali, ca sa nu spun de Radu Banciu care este cu sportul ca si CTP cu tenisul. Ehehe ar trebui sa gasiti si voi un Dragos Patraru. Uite ca n-a fost mutat la sport ca Radu Banciu

  raspunde comentariului
 • Gelu Boierru

  02 iulie 2017 4:16

  Razvane, ai punctat foarte bine, chiar am zis ca ai scris si pentru mine. Vom vedea Duminica citi romani se vor arata la demonstratie. Din Toronto, sint alaturi de resist

  raspunde comentariului
 • Gelu Boierru

  02 iulie 2017 4:07

  Flavia Stanciu, I never heard dar am cautat pe internet si 'bingo'!httpwww.flaviastylesource.net un fel de ceva, nu stiu exact ce face, de ce sta in Canada, totul este tulbure. Ma bate gindul s-o caut si sa-i dau 2 palme simbolice, pentru ca nu merita sa-mi murdaresc miinile eu folosec limba romana veche, nu cea de acum cu splitat, bulversat, oripilat si alte rahaturi. Tot ce spune aceasta pitipoanca batrina, suna a propagana bolsevica. De ce nu se intoarce in Romania? Catea nerusinata.Canada este una din cele mai bune tari din lume in privinta sistemului de sanatate. Cei mai buni doctori ii gasesti aici. In 2009 am fost sunat din Romania ca mama mea este in spital si e pe moarte la virsta de 77 de ani. Cind am ajuns doctorul a zis s-o iau acasa ca moare. Spitalul Judetean Ploiesti arata ca dupa razboi. Mama era legata de pat, intr-o camera ******** de 10 paturi, cu bolnavi neputinciosi si surori arogante cu buzunare apretate. Smurdul, o mizerie pe post de taxi etc. etc.etc.. Am venit cu mama mai mult moarta decit vie in 2009 si sa vezi dracie, mama n-a mai murit, sintem in 2017. 'Paleativele' de care vorbeste Flavia nu se administreaza ca sa moara pacientul, caci sora, doctorul intra la puscarie. Un alt exemplu una din fetele mele a fost diagnosticata in 2012 cu cancer la sin, la virsta de 31 de ani. Am fost la ea in spital in fiecare saptamina unde n-am vazut nici in Germania aparate de cea mai inalta calitate, organizare si curatenie de puteai sa lingi pe jos. Aici nu exista coruptie, si daca incerci sa dai ceva se uita la tine si nu intelege. Tot ce am platit a fost parcarea parking is not free, Flavia is right. Nu exista lipsa de medicamente, nu exista Banicioi, Tudosoi, Livache etc. Fata mea merge la teste scumpe in fiecare an de citeva ori fara sa dea un dolar, except parking. Totul e bine, lucreaza, are un baiat de 5 ani si testele sint negative. Cocluzie in Romania nu ai nici o sansa de supravetuire, dace esti bolnav.Se vede ca este in pragul pensionarii 'batrina' si una din pensii este in functie de cita taxa ai platit, iar alta de batrinete este de citi ani ai trait in Canada. Sistemul Canadian nu te intraeba cite 'doctorate plagiate' ai, te intreaba ce sti. Nevasta mea a fost angajata acum 30 de ani de o companie din USA, care abia dupa 3 ani a cerut diplomele de studii. M-am dus in Romania pentru mama sint singurul copil si cind m-am intors am zis si eu ce a zis Brincusi !, stiti voi, daca nu va cautati pe 'goagle'. Romania e frumoasa, din pacate 'unii romani' au nenorocito. Flavia, daca ai curajul sa raspunzi, trebuie sa ai si curajul sa ma privesti in ochi, cind te voi gasi. Rezumeul tau nu arata bine, chiar deloc! si se vede din poza ca trebuie sa te intorci in Romani, poate primesti 20k euro de la Livache si Tradiceanu. LOL

  raspunde comentariului
  • florin costea

   03 iulie 2017 11:41

   gelu boieru - domnule prezinti o aroganta si superioritate fortata pentru un emigrant roman ! e foarte clar ca si articolul va ridica mingea la fileu nimeni nu s-ar intoarce acasa de la mai bine in afara si totusi suntem 6 milioane de romani care umbla prin Europa la munca ,marea majoritate nu isi gasesc locul nicaieri - nici in tara nu mai au din ce trai ,iar afara se lupta sa supravietuiesca intr-o lume care e deja saturata de straini.si Canada va fi colonizata in urmatorii 5 ani ,unde credeti cei 1 milion de romani din Uk ,la care se adauga inca vreo 2 milioane care nu mai gasesc de lucru prin Europa si inca vreo 3 milioane care acum termina scoala in Ro sau se chinuie pe salariul minim la privat dar nu au unde pleca.stiti domnule Boieru care ca fi reactia canadienilor atunci ? credeti ca cei ca dvs care locuiesc de mult timp in Canada vor reusi sa mentina perceptia publica actuala despre romanii din Canada! traim intr-o lume globalizata - daca nu sunteti troll dvs sau ceilalti care spuneti ca traiti bine in Canada - nu realizati ca acei romani din cauza carora ati plecat de acasa - intr-o orizont de timp ei si urmasii lor vor vrea si ei la mai bine ,asta vad ei pe net ,asta isi vor dori , propaganda nationalista e doar la tv.in concluzie ,va puteti astepta in 5 - 10 ani sa vedeti aceeasi muncitori din Bucuresti si pe strazile din Toronto !

   raspunde comentariului
   • Gelu Boierru

    03 iulie 2017 19:18

    Aroganta si superioritatea de care vorbesti, nu are nici o importanta. Ce este important este realitatea dura de pe teritoriul Romaniei. Nu poti sa fi orb si nici sa negi ca ati distrus tara din toate punctele de vedere. Te rog sa-mi spui realitatea despre spitalele, autostrazile, scolile, universitatile care vind diplome etc. etc. Cit despre 6 milioane de romani de dinafara tarii, care s-au saturat de mizeria sistemului bolsevic ,neocomunist, n-ai tu grija, 90 procente sint oameni muncitori harnici si isteti, si vor face in 10 ani ce nu pot face in sistemul vostru in 10 vieti. Chiar ii sfatuiesc pe toti sa aplice pentru permanent residence, sa beneficieze de drepturile egale pe care toti le avem aici, nu conteaza culoarea, accentul ori greselile gramaticale de care voi faceti atita caz. Referitor la ridicarea vizelor pentru romani, asta nu da dreptul la munca, ajutor social, sanatate gratuita. Ai venit, ai vazut si ai plecat in maxim 6 luni. Nu pleci, esti deportat si nu mai poti aplica pentru nimic in viitor.

    raspunde comentariului
   • Gelu Boierru

    03 iulie 2017 19:18

    Aroganta si superioritatea de care vorbesti, nu are nici o importanta. Ce este important este realitatea dura de pe teritoriul Romaniei. Nu poti sa fi orb si nici sa negi ca ati distrus tara din toate punctele de vedere. Te rog sa-mi spui realitatea despre spitalele, autostrazile, scolile, universitatile care vind diplome etc. etc. Cit despre 6 milioane de romani de dinafara tarii, care s-au saturat de mizeria sistemului bolsevic ,neocomunist, n-ai tu grija, 90 procente sint oameni muncitori harnici si isteti, si vor face in 10 ani ce nu pot face in sistemul vostru in 10 vieti. Chiar ii sfatuiesc pe toti sa aplice pentru permanent residence, sa beneficieze de drepturile egale pe care toti le avem aici, nu conteaza culoarea, accentul ori greselile gramaticale de care voi faceti atita caz. Referitor la ridicarea vizelor pentru romani, asta nu da dreptul la munca, ajutor social, sanatate gratuita. Ai venit, ai vazut si ai plecat in maxim 6 luni. Nu pleci, esti deportat si nu mai poti aplica pentru nimic in viitor.

    raspunde comentariului
    • florin costea

     05 iulie 2017 0:39

     gigi boieru - sa clarificam cateva detalii - eu vorbesc din afara Ro ,de f multi ani- cand vorbesc despre sistemul social englez e clar ca sunt la fata locului- cand vorbesc despre Canada , am rude ,prieteni si colegi stabiliti acolo de multi ani care imi prezinta alta realitate decat cea promovata la tv- cat privesti munca in Canada ,este imposibil sa nu stii de muncitorii sezonieri 6 luni pe an care vin si pleaca- si toate legile si aplicarea lor este pana la bani ,foarte multi bani ! pe care companiile de constructii si exploatari canadiene ii vor castiga pe baza miilor de muncitori veniti din Europa de est- puneti problema gresit in privinta pietei muncii canadiene -problema nu este salariuk minim ci cate persoane localnice sunt dispuse sa lucreze pentru acest salariu minim ,in conditiile in care viata este scumpa in marile orase- cat priveste valoarea minima platita se pot face jocuri la numarul de ore lucrate ,in loc de 8 se ajunge la 10 pe aceeasi bani din contractul de baza!- din fata calaculatorului totul suna frumos cand citesti statistici care iti spun ca traiesti bine si ca se poate si mai sus ,dar Canada nu are zona de it ca principala ramura economica ,ci doar ca o extensie a marilor companii in principal ,dar care este principala ramura economica ,ocupationala in Canada ? servicii,comert,industria producatoare ? sau vorbim de extractie si prelucrare a petrolului , cu toata industria conexa ,de unde se platesc taxe enorme care permit functionarea marilor orase . mai avem industria extractiva ,mineritul ,exploatarea lemnului ,cu toate conexiunile - nu stii despre acordul canadiano -american de constructie a celei mai mari conducte de petrol care sa anunga din nordul Ca pana in Usa ,blocat de Obama din cauza problemelor de mediu de Obama si deblocat de Trump !- cum e posibil sa nu stii de miile de muncitori vest eruopeni portughezi ,francezi ,irlandezi care muncesc de ani de zile in Ca?- nu incerca sa eviti problema azilantilor din Canada ,care sunt intretinuti de stat ,fara sa produca nimic de ani de zile ,fiind in numar tot mai mare- si in final ,exista saraci care primesc ajutoare de la stat ,binenteles din taxele tuturor contributorilor ,da exista case sociale construite de stat pentru cei din categoriile sarace sau azilantii ,deci legea nu e chiar egala pentru toti ,din moment ce romanii si altii care au emigrat oficial au trebuit sa achite pretul intreg al chiriei ,iar cei veniti ca azilanti primesc totul fara sa faca nimic.- iar despre viitor ,numai de bine ,numai ca in lumea globalizarii ,sunt milioane care vor sa supravietuiasca cumva si vor face totul sa ajunga acolo unde se proiecteaza imaginea celor care traiesc bine ... nu acuza romanii pe nedrept din cauza catorva mii de mafioti care sunt obtuzi ,preferand sa traiasca bine prin umilinta celorlalti- cat despre drepturi si libertati egale ,se pare ca anumite comunitati minoritati au drepturi mai multe decat ceilalti ,ar trebui sa stii despre cine e vorba ,mai ales cand li se garanteaza pastrarea culturii si traditiilor din tara de origine !

     raspunde comentariului
     • Gelu Boierru

      05 iulie 2017 2:43

      Mai Florine! Opa! Florin, Florin Ciordache! Stilul de comentare ma impinge sa cred esti frate geaman cu Ciordache. Uite care este treaba incearca sa vorbesti despre ce sti si despre ce ai trait. Vorbeste despre TARA Fagaduintei Romania, despre spitale, scoli, drumuri, despre citi oameni mor in accidente, despre oamenii bolnavi de cancer fara medicamente, condamnati la mo a rte de voi, neocomunisti fara suflet si caracter, de lipsa de vaccinuri pentru micuti, viitorul tarii. Esti tu in Anglia pe cit sint eu Preafericitul Arhiepiscop Daniel, la care pompati bani ca sa directioneze voturile celor analfabeti si saraci cu duhul. M-am gindit sa-ti scriu niste injuraturi colorate din Romania, dar nici macar asta nu meriti. LOL

      raspunde comentariului
      • florin costea

       05 iulie 2017 14:25

       boieru- varianta 1 - esti un troll si asta ti-e meseria - varianta 2 - esti fully brainwashed spalat complet pe creier si atunci asta e !- dar in nici caz nu iti joci bine rolul ,eu am stat 10 ore in ploie la ambasada din Londra sa votez cu cine ? in s2014 si am fost si 2016 sa votez cand nu era nimeni la ambasada la vot cu cine crezi ? ,familia mea provine de generatii din vestul Ro ,unde le trebuia viza bunicilor tai sa emigreze acum 100 de ani ,dar noi vorbim limba romana in casa si in familie ,inclusiv cu copiii nostri nascuti si crescuti aici spre marea diferenta cu acei romani din zona familiei sotiei dvs ,care dupa 1 an printre straini nu mai amintesc limba romana ,iar copiiilor lor le spun ca sunt englezi pt ca sunt nascuti in Anglia si nu ii invata limba romana ! si cam toti cand ajung la bani maruntisuri deja incep sa vorbeasca despre Ro exact ca dvs domnule Boieru!- si daca tot nu esti convins de unde scriu ,verfica-mi ip-ul ,e simplu de gasit server-ul de unde trimit mesajele ,chiar daca reusesti sa ajungi pana la adresa mea ,tot vei gasi tara si orasul - esti sau nu specialist in it?

       raspunde comentariului
 • Quiet Guy

  02 iulie 2017 3:32

  Fiecare cu alegerile lui in viata si nu vad de ce este necesar sa se justifice in fatza cuiva.

  raspunde comentariului
 • mihai

  02 iulie 2017 3:12

  Daca aceasta doamna ar fi avut o familie in Canada, ar fi fost implicata in scoala copiilor, ar fi avut o viata sociala si s-ar fi integrat cum s-au integrat 99 la suta din emigrant. Cred ca dinsa a fost singura, poate a suferit si de depresie si nu s-a acomodat. Cea ce am scris e valabil daca acest articol e real si aceasta doamna intradevar exista.Si eu am emigrat, am nepoti si decizia de a emigra a fost cea mai buna decizie luata in viata.

  raspunde comentariului
 • Dan Sburlea

  02 iulie 2017 2:59

  Sunt în SUA încă din 1983. Îmi mănânc pensia pe malul Golfului Mexic, puțin mai la nord de Everglades. America, Canada, Republica Madagascar, oriunde ai fi gândești că...something is missing. În 2008, am luat și eu taurul de coarne și am construit o casă la nord de Băneasac-așa se poartă și m-am bucurat să mă întorc acasă. Așa am aflat ce era...something era atmosfera umană de pe vremuri, un lucru de bază missing,acum, acasă la fel de mult ca afară. Am găsit oamenii cu lipsă totală de încredere unul în celălalt. Răutatea, ignoranța, furtul și violul sunt atributele noii societăți. În 2012 după ce m-am lămurit definitiv că racilele societății comunistemotivul inițial al plecării sunt hiperbolizate de o structură politică neo-comunistă, am găsit puterea să las totul și să fug înapoi unde iară va fi...something missing, dar nu așa rău ca în România. Apropo, am făcut inginerie geotehnică în Pennsylvania și am câștigat ușor peste 100.000 pe an. Acasă mi-a oferit Onțanusectorul 2 un post de inspector în construcții cu 800 ron 20 bonus de vechime,.I-am spus că i-aș da eu 1000 ronlună să mă lase în pace, iar secretara mi-a șoptit. dar nu știți ce șpagă se ia acolo!!!. Poate acest lucru este something missing?. Dați-mi o adresă și vă trimit o carte publicată de mine de curând veți pricepe mai în detaliu ce spun.

  raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   02 iulie 2017 4:22

   Pt Dan Sburlea, nu ai zis nimic ce s-a intimplat cu casa, ehehe sper ca n-ai luat teapa.

   raspunde comentariului
 • Ronin

  01 iulie 2017 22:35

  Dacă nu-i dădeau canadienii posibilitatea sa lucreze din Iași, pe salar canadian...mai venea tanti înapoi?! Mi-e sila de ipocriți!

  raspunde comentariului
  • linus

   02 iulie 2017 3:08

   Bravo ei.Sa se-ntoarca toti cei cu iubire de tara, nu de arginti. Avem de reparat multe acasa, nu in cosmeliile putrede ale altora.

   raspunde comentariului
   • Re

    02 iulie 2017 19:43

    Mai asta, tu stii cat costa o "cosmelie putreda" spre exemplu in North York ? Acum dupa ce au crescut preturile aici in GTA, o sa cazi in fund cand auzi, mai romanule. Stai tu in "mandretea" ta de tara cu strazi de pamant, politisti corupti, doctori incapabili si spagari, profesori violenti si popi pedofili.

    raspunde comentariului
   • Nu mai e nimic de reparat.

    02 iulie 2017 6:46

    Trebuie dat foc la tot si luat de la zero.

    raspunde comentariului
   • Gelu Boierru

    02 iulie 2017 5:07

    Pt linus ehehe ai vrea si tu sa ai o cosmelie din Toronto si daca se poate si cu piscina. Iete ca n-ai nici o sansa. Am o idee Daniela se pare ca este singura, neintregita, mai sti .......

    raspunde comentariului
    • florin costea

     03 iulie 2017 12:22

     gelu boieru - te faci ca nu vezi ,sau poate nu stii ,ca sistemul social de stat canadian acorda locuinte gratis pentru cei saraci si pentru azilantii afro -asiatici! spui ca e foarte scumpa o casa in Toronto ? vino la Londra sa vezi de la 1 milion de lire in sus pentru o casa noua ! vezi pe cineva sa protesteze ? nu , ca statul ofera gratuit sau compenseaza in mare parte cheltuielile celor cu venituri mici! nu e vreo realizare sa ai o casa scumpa intr-o tara in care unul care nu a reusit nimic in viata ,prineste totul gratuit de la stat din taxele tale ,care muncesti pentru un salariu decent.

     raspunde comentariului
     • Gelu Boierru

      03 iulie 2017 19:29

      Te rog sa citesti raspunsul meu postat mai sus si incearca sa nu comentezi lucruri care nu le cunosti.

      raspunde comentariului
 • Canadianu

  01 iulie 2017 22:18

  E idioata. Propaganda de doi bani cind esti sterge-geamuri la Toronto.

  raspunde comentariului
  • florin costea

   03 iulie 2017 11:45

   canadianu - in cat timp crezi ca vor ajunge 1 milion de muncitori romani in Canada ? te vei lovi de ei pe strazile marilor orase canadiene !

   raspunde comentariului
  • Kermit

   03 iulie 2017 6:08

   Cadradezule esti dat dreaqului , ... ce mai ... Asa cadranez ca si tine care nu sterge geamuri dar care spala buzi ... mai rar.

   raspunde comentariului
 • E un moment prielnic să vina acasă?

  01 iulie 2017 21:00

  Eu cred ca e cel mai bun moment pentru a pleca. Ba si aici chiar sper sa ma insel, s-ar putea sa fie ultimele momente in care se mai poate pleca.

  raspunde comentariului
 • gigel

  01 iulie 2017 18:01

  "e un moment prielnic să veniți acasă", in ce film o fi vazut replica asta? viseaza cai verzi pe pereti.

  raspunde comentariului
 • Relu

  01 iulie 2017 17:29

  Nu mai elogia sistemul privat de sanatate din Romania .E acelasi ***** -trebuie sa le dai si la buzunar ca altfel sunt f distanti .Oricum sunt incompetenti ,cei buni au plecat sau pleaca .

  raspunde comentariului
 • yanik

  01 iulie 2017 17:26

  Mincinoaso .Ai venit aici ca nu mai tii pasul cu tinerii ultraspecializati ,fa propaganda in alte ziare tip Urzica

  raspunde comentariului
 • STOIAN STANCIU

  01 iulie 2017 17:01

  OPORTUNITATE.Lucrati acasa pe calculator si beneficiati de castiguri in fonctie de realizari.Daca va hotarati cereti detalii la email stoian.stanciuyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Nick

  01 iulie 2017 16:50

  Daca nu-ti da aia din Canada posibilitatea de a-ti face serviciul in Romania mai vorbeai asa? Le-ai multumit canadienilor pentru ca ti-au schimbat viata? Te doare pe tine in axile de Romania, te gandesti numai cum sa-ti faci tu putica mare, precum toate fataciunile comuniste. Daca intr-adevar iti pasa de tara care a rupt painea de la gura copiilor altora ca sa te educe pe tine, nu plecai pt. orice suma, fiindca este vorba de Constiinta Nationala, daca stii ce este aia. Pervers-o!

  raspunde comentariului
  • Stefan Staicu

   01 iulie 2017 18:38

   D-le Nick 01 iulie 2017 ora 1650, se scrie corect "Dacă nu-i dădeau ăia posibilitatea", iar nu "Dacă nu-i da ăia posibilitatea". "Pervers-o" se scrie într-un singur cuvânt. Pe lângă cultura dv. precară, expresiile "Te doare în axile", "să-i faci tu puica mare" trădează i o proastă educaie.

   raspunde comentariului
   • Gelu Boierru

    02 iulie 2017 4:32

    Pt Stefan Staicu, smart ass cu studiile facute la Spitu Haret. Azi este important mesajul transmis, sa arati ce poti sa faci inainte de gargara gramaticala. Incearca sa corectezi greselile, cu sutele din presa si televiziunile din Romania, asa zisii profesionisti.Traiasca Livache! si sa fi iubit de Olguta.

    raspunde comentariului
   • Nick

    01 iulie 2017 22:16

    "O româncă a căutat împlinirea peste Ocean, însă a găsit-o la Iași" Probabil cineva din conducerea companiei din Canada va citi acest articol si va renunta la serviciile ei...de IMPLINIRE. Iar tu, asta cu educatie aleasa facuta pe la tomberoane, la ce e buna daca nu te duce mintea sa ai o opinie educata? Mai stii si altceva invafara de cratima?

    raspunde comentariului
 • max

  01 iulie 2017 16:21

  Ai fost plecata singura,si te-ai saturat de atita singuratate,daca ai fi avut familie,copii la scoala eldoradoe acolo,la ce sa te mai gindesti la romanica,care a devenit surprinzator un bazar de politicieni expirati,de bugetariaranjati frumos ,si noi ce sa facem sa platim taxe si impozite

  raspunde comentariului
 • Alex

  01 iulie 2017 15:14

  Excelent articol Felicitări sincere! În sfârșit cineva care poate înțelege ce am trit și eu!

  raspunde comentariului
  • @Alex

   02 iulie 2017 19:50

   De ce, mai draga? Ai fost pe wellfare? Ai fost ca aia care ziceau ca ei nici nu se ridica din pat pentru 15 CADhr? Si te-ai suit in prima cursa LOT si ai venit la patria muma ca tu esti tot timpul cu "fiinta nationala" in gura, probabil, nu? Eh, lasa ca o sa va dea Dragnea tot ce vrei. Aici nu ti-a placut sa vezi cand o sa dai de romani cum probabil va fi de 19 ani de cand am emigrat, am fost acolo de 3 ori, dar mi-a fost destul.

   raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   02 iulie 2017 5:25

   Te inteleg, ai suferit mult astepind sa-ti vina ajutorul social. Ce sa faci, aici nu este ca in Romania, aici daca muncesti ai, daca nu, suferi.

   raspunde comentariului
   • florin costea

    03 iulie 2017 12:32

    gelu boieru - spui e greu in Canada daca nu mucesti ? mai iesi la plimbare prin oras ! asta e o informare pentru rudele tale din Ro ,poate ! daca toti canadienii mumceau si performau la scoala ,tu nu mai erai acolo ,mai calculeaza -le ca nu da bine , se cheltuie foarte multi pe sistemul social canadian,sunt foarte multi localnici intretinuti de stat , la care se adauga tot mai multi azilanti ,a doua generatie de afro- asiatici care nu prea mai au pofta de muncit ca sa traiasca bine ,ca se poate si altfel!

    raspunde comentariului
    • Gelu Boierru

     05 iulie 2017 3:18

     Hai sa te lamuresc inca odata. Stiu ca n-am nici o sansa dar asa ca sa treaca timpuil Sa sti ca nicaieri nu este usor daca esti pu to are si te crezi destept ca poti sa fentezi sistemul ca in Romania psd-ista. Iata povestea, acum vreo 10 ani a venit un roman, tinar, voinic si frumos, ca sa-l angajez. L-am tratat cum se cuvine, ca de, era roman. L-am intrebat ce fel de job vrea. Foarte onest omul mi-a spus ca vrea intr-un loc linistit, intr-un oficiu cu masa si scaun si fara stres. Baiatul avea vreo 25 de ani, deci noua generatie educata de Ilici.

     raspunde comentariului
     • florin costea

      06 iulie 2017 2:13

      boieru - prin limbajul tau arati ca un postac nesimtit care joaca diverse roluri pe aici ! cand vreodata vreun membru al familei tale o sa porneasca singur intre straini din momentul cand poate folosi un pasaport ,sa reuseasca sa supravietuiasca si sa se dezvolte prin munca cinstita ,fara nici un ajutor ,atunci sa vii aici sa discutam despre cine e pu to are ! pana atunci lasa vrajeala ca macane ! nu aveai cum sa ajungi in Canada de unul singur ,fara bani si fara o garantie a angajarii ,numai daca ai fi trecut oceanul printr-un container ,nu am auzit cazuri de romani care sa faca asta si sa ajunga azi patroni prin Canada ! si totusi nu te filmeaza protv-ul ? te declari un roman implinit acolo unde ai fi ?

      raspunde comentariului
     • florin costea

      06 iulie 2017 1:32

      boieru - te rog domnule raspunde la obiectul comentariului meu ! de ce eviti subiectele sensibile cand vine vorba despre Canada? eu nu mai stau in Ro fe multi ani ,pasaportul ro il folosesc doar cand imi vizitez parintii ,nu mi- am tras vile in Ro sau pe nicaieri ,muncesc de multi ani printre straini si am avut momente cand eram exact pe acelasi discurs ca al tau ,impotriva Ro ,pana au inceput in occident campania impotriva tuturor ro ,fara discernamant ,ne fac praf pe toti ,curios faptul ca nu din cauza politicii nationale rom ,ci din cauza politicilor lor interne ,suntem vreo 6 milioane prinsi la mijloc intre 2 lumi - una pe care noi nu o mai acceptam si alta care nu ne mai accepta ! intelegi asta ? nu trebuie sa fii informatician de top ca sa fii bine vazut ,ca in toata lumea sunt si canadieni de low level ,dar care sunt tratati decent ,dupa capacitatea fiecaruia ,numai impotriva ro se poarta culpabilizarea etnica - daca inca nu ai aflat ,cuvantul roman a devinit un adjectiv in limba engleza ,las la apreciera personala cam ce ar simboliza! cum poti sa spui ca ai angajat un roman care nu stia sa faca nimic din cauza tarii de unde provine? ai incercat sa angajezi un canadian in exact aceleasi conditii ? sau un alt emigrant european ? sa nu intram in zona tabu pentru tine despre africanii si indienii din Ca!

      raspunde comentariului
 • Teodor

  01 iulie 2017 15:00

  In articol scrie sa deam un semn. Unde sa dam? Nu e nici un nume, nici o adresa de email. Va rog sa ma lamuriti. Multumesc mult.

  raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   02 iulie 2017 4:53

   Goagle zice despre Diana Lefter CurrentProduct Owner at KPMG RomaniaPastManager,Quality Assurance at KPMG Toronto at KPMG, Development Manager at KPMG, Senior Software Developer at DoubleClick Inc.EducationBSc Mathematics, with Honors, University "Al.I.Cuza", Iasi, Romania, Liceul "C.Negruzzi", Msc In Mathematics, Bucharest University, RomaniaSummaryHighly motivated and creative IT professional with an excellent mix of management technical skills, with 18 years of experience in.. Pun PARIU ca n-a renutat la Canadian Health Card si nici Permanent Residence si nici la CAN Dollars. Sa se duca la Prea Fericitul din Iasi sa se roage sa nu se imbolnaveasca. Parca o vad ca face stinga imprejur. Nevasta mea este din Iasi si n-a vrut sa fugim, dar acum nici nu vrea sa auda sa se intoarca. Si-a adus fratii, surorile si mama in Canada, si dintre toti 5, daca ii bati si nu se intorc. Ehehe omul sfinteste locu!

   raspunde comentariului
 • Ion

  01 iulie 2017 14:15

  Nu multi romani rezista ordinii, taxelor si impozitelor din Canada.

  raspunde comentariului
  • Gelu Boierru

   02 iulie 2017 5:19

   In Canada ordine, in Romania coruptie mare, spagi de 500 de milioane de euro, in Canada TVA 13 procente, in Romania 24 procente plus spaga si evasiune fiscala cit incape, ehehe ce sa mai vorbim capra moare de riie dar coada tot in sus o tine.

   raspunde comentariului
   • Dr. Georges Iscru Strasbourg

    02 iulie 2017 14:04

    Catre Gelu BoierruAm cautat in toate analele sa gasesc "filozoful" Boierru cu nume de ***** dar nu l-am gasit nicaieri.A iesit si el inafara tarii si a devenit "profet".Face pe "demagogul" Se da" mare", nimeni nu este ca el.Un mic sfat"...stai in banca ta,ramai modest si nu mai vorbi prostii. Sa auzim debine....

    raspunde comentariului
    • Gelu Boierru

     05 iulie 2017 2:57

     Nu mai gasit pentru ca eu n-am doctoratele voastre plagiate, nu sint celebru, pentru ca n-am facut 3 universitati intr-un an si nu sint comunist si nici neocomunist PSD-ist. Eu sint doar un roman care este apreciat in inafara Romaniei pentru ca in Romania eram foarte recalcitrant, asa cum imi spunea banda do h oti a lui Ilici.

     raspunde comentariului
     • florin costea

      06 iulie 2017 1:53

      toti romanii care lucreaza prin occident stiu ca cei mai mari tepari ,cei mai neseriosi ,mincinosi sunt patronii romani ,care permanent au retorica agresiva de genul -"trebuie sa muncesti ca sa ajungi cineva im viata" , "prin munca corecta si cinstita ajungi ca mine "! uite propaganda nesimtita ale unor bisnitari smecherasi care au ajuns primii "fugiti" din Ro in tari bogate si i-au ametit pe localnici cat au avut ei de suferit in tara lor si ca nu se puteau dezvolta ,au trebuit sa lase tot si sa plece ,asa au castigat increderea localnicilor ,vazandu-i ca eroi si au inceput sa prinda radacini pe unde s-au dus ,intrand in tot felul de mici afaceri ,care in mod normal nu se dezvolta niciodata mai sus de un anumit nivel ,de unde intra in joc firmele mari ,dar baietii destepti "refugiati" au prins schema ca se pot castiga bani multi reducand cheltuielile cu personalul si astfel au aparut in tot occidentul patroni romani "binefacatori" care isi ajuta -ingroapa - proprii conationali ,plecati de acasa spre o lume mai buna si ajunsi ulterior in situatii disperate ,din care nu mai puteau iesi ,acceptand orice compromisuri ,numai pentru a supravietui ! cu siguranta ca faci inpresie disperatilor care abia isi platesc chiria lunara ,cand le arati realizarile personale in Canada ,numai ca nu ai ajuns la nivel respectiv muncind la vreun patron roman ,mai degraba "ajutand " alti romani ajunsi in lumea buna.

      raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design