17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Orban ia apărarea locuitorilor unui sat din sudul Ungariei care refuză...

Premierul Orban ia apărarea locuitorilor unui sat din sudul Ungariei care refuză să primească refugiați

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, vineri, că nu i se pare nimic în neregulă în ce privește protestele locuitorilor din satul Ocseny, din sudul țării, cu privire la ideea cazării în regiunea lor a unor copii de imigranți, informează agenția MTI citată de Agerpres.

Viktor Orban a argumentat că ungurilor 'li s-au spus atâtea minciuni legate de migrație' încât este de înțeles ca localnicii să fie suspicioși.

Ungurii "nu vor să accepte migranți în țara lor sau în satul lor", a subliniat premierul ungar în fața presei, înaintea Summitului digital al Uniunii Europene de la Tallinn. El a mai explicat că "ungurilor le plac copiii", "dar dat fiind că au fost mințiți de atâtea ori, dacă li se spune că vor veni doar niște copii, ei vor răspunde: 'mai întâi copiii, apoi părinții, apoi reunificarea familiei și am dat de belea' ".

Locuitorii din Ocseny au dreptul să-și exprime părerea în această problemă, a mai insistat Viktor Orban.

Revolta din Ocseny a dus la demisia primarului localității, Janos Fulop, care a declarat miercuri seara, anunțându-și plecarea, că nu vrea să "contribuie la escaladarea tensiunilor". Protestele din așezarea cu 2000 de locuitori aflată la circa 130 km de Budapesta au avut la origine un acord încheiat între un ONG și o pensiune locală care a acceptat să găzduiască două familii de refugiați, pentru un "scurt sejur de vacanță". Tensiunile au culminat luni, la o reuniune a localnicilor la care s-au "făcut auzite toate prejudecățile împotriva străinilor transmise de guvernul ungar", a declarat pentru AFP directorul ONG-ului Migration Aid, Andras Siewert.

Potrivit acestuia, participanții la reuniune s-au plâns, între altele, referitor la refugiați că "mai întâi vin zece, pe urmă 100; mai întâi vor să vină doar în vacanță, pe urmă vor să se instaleze pe viață aici", sau "m-am întors din Germania fiindcă mi-era frică să ies pe stradă, peste tot sunt musulmani! Aici în sat cel puțin sunt printre ai mei".

Primarul din Ocseny, care potrivit site-ului Index a calificat reuniunea respectivă drept "inacceptabilă", și-a exprimat de asemenea îngrijorarea din cauza atacurilor împotriva sa de pe rețelele sociale. Pneurile de la mașina proprietarului pensiunii au fost sparte, iar proprietarul a primit amenințări cu moartea, a mai relatat Siewert. Acesta s-a declarat totuși optimist, afirmând, citat de AFP, că a primit deja numeroase alte oferte pentru găzduirea refugiaților.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Banner de campanie al lui Nicușor Dan, lângă bălării de peste 1 m înălțime. FOTO

Imagini surprinse de jurnaliștii cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ arată iarbă și buruieni înalte de peste un metru, în mijlocul Capitalei, lângă Palatul Parlamentului, pe...

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă