20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Cioloș este rezervat asupra șanselor de creștere a bugetului Apărării

Premierul Cioloș este rezervat asupra șanselor de creștere a bugetului Apărării

Premierul Dacian Cioloș  a făcut joi, la Deveselu, o afirmație interesantă, care aduce semne de întrebare asupra șanselor de creștere a bugetului Apărării, de către România, în următorii ani.

“Onorăm angajamentul de la Summit-ul NATO din Țara Galilor, din anul 2014, de a crește bugetul Apărării până  la 1,7 la sută din PIB, în acest an, cu perspectiva atingerii a 2 la sută din PIB în anul 2017 și menținerii acestui nivel pentru următorii zece ani”, a spus premierul Cioloș cu prilejul ceremoniei de inaugurare a scutului antirachetă de la Deveselu.

Ideea expusă  de șeful Guvernului, că România are doar perspectiva (nu certitudinea) de a aloca 2 la sută din PIB pentru Apărare, reprezintă o schimbare de nuanță față de poziția fermă care fusese exprimată în ianuarie 2015 de președintele Klaus Iohannis. 

"Una dintre priorităţile mandatului meu, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării. Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2 la sută din PIB pentru Apărare. Nu voi accepta ca în viitor Guvernul, indiferent cine îl conduce, să nu respecte finanţarea asumată pentru Armată", declara Klaus Iohannis la momentul când abia fusese investit șef al statului.

La ceremonia de joi de la Deveselu președintele Iohannis nici n-a fost prezent, nici n-a transmis vreun mesaj, astfel că nici n-a avut vreo reacție la declarația premierului Cioloș pe tema bugetului Apărării.

Pe de altă parte, în aceeași ceremonie, premierul Cioloș a subliniat că “e legitim pentru orice țară să se apere și să-și aloce mijloacele necesare pentru a se apăra”. Șeful Guvernului a amintit, în acest context, inițiativa NATO de a asigura o prezență navală permanentă în Marea Neagră, inițiativă care a demarat la propunerea României.

“Avem discuții destul de avansate și cu vecinii noștri bulgari, și cu prietenii noștri turci pentru a construi această prezență permanentă, mai ales prin intermediul exercițiilor navale”, a explicat premierul Cioloș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă comentează declarația lui Ciolacu. Premierul a susținut că Buzăul nu este în Moldova

La sediul Biroului Electoral Municipal, Nicolae Ciucă a fost întrebat despre comentariile premierului Marcel Ciolacu privind locația Buzăului și aluzia sa la un posibil...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă