18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPalatul imperial reacționează la zvonurile privind abdicarea împăratului Akihito: Nu este deloc...

Palatul imperial reacționează la zvonurile privind abdicarea împăratului Akihito: Nu este deloc adevărat

Palatul imperial japonez a dezmințit, joi, informațiile potrivit cărăra împăratul Akihito și-ar fi arătat intenția să abdice în următorii ani, informează AFP, citat de Agerpres.

Canalul public NHK a provocat miercuri o surpriză atunci când a anunţat că suveranul în vârstă de 82 de ani ar dori să îi cedeze locul său  prinţului moştenitor Naruhito, în următorii ani. O știre similară a fost difuzată și de agenţia de presă Kyodo.

„Nu este deloc adevărat” (ce au anunţat postul de radioteleviziune NHK şi agenţia de presă Kyodo referitor la intenţia de abdicare a împăratului Akihito, n.r.), a declarat miercuri seară un înalt responsabil al Casei imperiale japoneze, Shinichiro Yamamoto. 

Premierul japonez Shinzo Abe a refuzat, joi, să se pronunţe, invocând caracterul sensibil al acestei chestiuni, la fel cum a fost şi cazul purtătorului de cuvânt al executivului japonez, Yoshihide Suga. 

În legea actuală privind Casa imperială japoneză, act normativ care reglementează statutul juridic al împăratului, nu este prevăzut mecanismul legal al abdicării, astfel că ar fi necesară revizuirea acestui text în cazul în care Akihito ar dori să renunţe la tron. În Japonia nu a avut loc nicio abdicare în ultimii 200 de ani. 

Analiştii politici estimează că informaţia difuzată miercuri de NHK şi Kyodo nu a avut la bază surse de încredere. 

Akihito, aflat pe tronul Japoniei de 27 de ani, a fost diagnosticat în acest an cu gripă. Născut în 1933, el i-a urmat la domnie lui Hirohito, iar moştenitorul său este prinţul Naruhito, în vârstă de 56 de ani. 

 

Cele mai citite

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă