17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPacienți dați în judecată de Spitalul Județean Arad, pe motiv că nu...

Pacienți dați în judecată de Spitalul Județean Arad, pe motiv că nu și-au plătit tratamentele. Unitatea medicală are de recuperat peste 1,2 milioane de lei

Sute de pacienți care au beneficiat de tratamente care nu sunt decontate de stat au fost dați în judecată de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, pe motiv că nu și-au plătit medicamentele. Astfel, unitatea medicală are de recuperat de la aceștia peste 1,2 milioane de lei, informează News.ro.

În ultimii patru ani, 310 dosare au fost trimise în instanţă de Spitalul Judeţean Arad pentru a-şi recupera cheltuielile suportate pentru tratamentele unor pacienţi, însă numărul datornicilor este mult mai mare, iar în multe cazuri spitalul nu are împotriva cui să se îndrepte.

Potrivit directorul unităţii, Corina Crişan, datornicii sunt pacienţi cărora, chiar dacă au asigurare, nu le sunt decontate decât tratamentele în regim de urgenţă, nu şi anumite intervenţii chirurgicale. În această situaţie se regăsesc în special victimele accidentelor (rutiere, casnice, de muncă), ale agresiunilor, persoanele care s-au rănit singure ori au încercat să se sinucidă.

„Datoriile pe care aceşti pacienţi le-au acumulat se ridică la suma de 1.207.232 lei. Din păcate, nu vom putea recupera niciodată toată suma. Mai ales în cazul agresiunilor, infractorii fie nu sunt identificaţi de către organele de urmărire penală, fie nu sunt cercetaţi pentru că s-au împăcat cu victimele lor. Astfel, juriştii spitalului nu au împotriva cui să se mai îndrepte în instanţă”, a declarat Crişan.

Din 37 de procese deschise, în 2016, pentru 337.544 de lei, 11 s-au finalizat şi au fost câştigate de spital, suma ce urmează a fi recuperată fiind de 70.091 lei. Totuşi, de trei ori mai mulţi pacienţi au rămas datori în 2016, respectiv 104 victime ale accidentelor sau agresiunilor nu şi-au plătit serviciile, în cuantum de 301.992 lei.

Juriştii spitalului spun că termenul în care se prescriu faptele este de numai cinci ani, după care nu se mai pot îndrepta în instanţă împotriva datornicilor.

Medicii SCJU Arad consideră că o întreagă secţie ar putea fi echipată cu aparate moderne, dacă suma ar fi recuperată de la pacienţii datornici. SCJU Arad are 52 de secţii amenajate în 23 de clădiri din tot judeţul, fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire din ţară, pe o rază de peste 85 de kilometri. În fiecare an, unitatea are aproape 70.000 de pacienţi internaţi, 85.000 de persoane sunt consultate în ambulatoriu, iar 60.000 sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Cele mai citite

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

Soțul candidatei PSD la Primăria Izvoarele-Giurgiu, striptease și show pornografic în stradă

Lupta electorală pentru fotoliul de primar a atins cote greu de imaginat într-o comună din județul Giurgiu, unde soțul candidatei PSD a făcut,...

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă