15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDoi ani de la revoluţia din Republica Moldova

Doi ani de la revoluţia din Republica Moldova

Astăzi se împlinesc doi ani de la “Revoluţia Twitter” din Republica Moldova, care a dus la înlăturarea comuniştilor de la putere, relatează NewsIn.

Deşi nici până acum nu s-a făcut lumină în cazul violenţelor care au urmat revoltelor de stradă din Chişinău, iar scena politică este în continuare agitată de imposibilitatea alegerii preşedintelui, Moldova a ajuns pe agenda politică a Uniunii Europene.

În campania electorală pentru alegerile din 29 iulie 2009, toate partidele de la Chişinău au promis că, dacă ajung la guvernare, îi vor găsi pe vinovaţii pentru violenţele din 7 aprilie. Nici comisiile parlamentare şi nici o altă instituţie de la Chişinău nu a făcut însă lumină în legătură cu evenimentele de acum doi ani.

Trei oameni au murit, 300 au fost răniţi şi 41 de persoane au reclamat tratamentul inuman, degradant şi tortura, conform NewsIn.

Între timp, 7 aprilie continuă să reprezinte un motiv de acuzaţii şi dispute pentru liderii politici de la Chişinău. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că “a făcut tot posibilul” pentru ca “lucrurile să se mişte înainte”.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care deţine şi funcţia de şef de stat interimar, crede însă că “există o doză de risc” că niciodată nu se va afla adevărul. “Dacă în spatele acestor acţiuni stau grupuri serioase, credeţi-mă, că sunt forţe serioase”, a punctat liderul democrat.

Şi premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, s-a arătat deranjat că după doi ani există încă încă semne de întrebare în legătură cu evenimentele din aprilie.

“Această dată continuă a fi folosită într-o manieră pe alocuri cinică în scopuri înguste de partid”, a spus premierul.

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care s-a aflat la putere în timpul evenimentelor de acum doi ani, a reluat acuzaţiile la adresa coaliţiei aflată la guvernare pentru evenimentele din 7 aprilie.

“Fără tot felul de comisii a devenit clar că organizatorii acelor pogromuri şi batjocuri ale simbolicii statale sunt actualii lideri ai AIE. Rămâne să aflăm dacă evenimentele din aprilie 2009 au fost o tentativă conştientă de lovitură de stat sau consecinţa unei iresponsabilităţi“, a declarat comunistul, citat de UNIMEDIA.

Numai doi poliţişti au fost condamnaţi pentru tortură şi exces de putere, în timp ce opt au fost achitaţi, iar în instanţa de judecată se află 27 de dosare, potrivit Procuraturii Generale de la Chişinău, citată de NewsIn.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă