Teodor Baconschi: În secolul XXI, Bisericile trebuie să dezvolte o pastorală a homosexualității. Legalizarea parteneriatului civil e o formulă de compromis acceptabilă

de Flavia Dragan , 09 iulie 2017 - stire actualizata la ora 15:02, 09 iulie 2017
Teodor Baconschi: În secolul XXI, Bisericile trebuie să dezvolte o pastorală a homosexualității. Legalizarea parteneriatului civil e o formulă de compromis acceptabilă

Teodor Baconschi, diplomat și doctor în antropologie religioasă, consideră că Bisericile ar trebui să dezvolte o pastorală a homosexualității, nemaifiind adecvate ”condamnările morale sumare”. În acest sens, consideră că legalizarea parteneriatului civil este o formulă de compromis ”acceptabilă”.

Rl: În primul rând, aș vrea să vă întreb de ce credeți că s-a dezvoltat atât de mult această temă de dezbatere acum și de ce credeți că a apărut această inițiativă? Era necesară o astfel de discuție în spațiul public sau este o falsă temă? 

Orice temă de discuție are importanța ei, deși dinamica fiecăreia poate devia spre irațional, așa cum vedem și în cazul pe care-l discutăm. De vreme ce s-a ivit pe agenda publică, tema ”familiei” are dreptul de a primi răspunsuri (inevitabil diverse, adesea conflictuale). În democrație, necesară e negocierea celui mai mic numitor comun, pentru a evita polarizările radicale. Dacă negocierea eșuează, pentru că ne lipsește arta dialogului, obținem ”terorismul” ideologic, contrapunerea vehementă, maniheismul simplificator. Sper ca toate opiniile despre familie să fie până la urmă acomodate într-o formulă de compromis rezonabil. Altminteri, în loc să contribuim la pacea socială, completăm lista fracturilor colective, devenind și caraghioși.


”Asistăm, ca dovadă a imaturității nostre colective, la schimburi de etichete infamante: ”poponari” versus ”pupători de moaște”. La nivelul acesta de reducție caricaturală și demonizare a celuilalt, nu ne putem aștepta decât la o escaladare păguboasă a discuției.”, Teodor Baconschi, doctor în antropologie religioasă 


Rl: Familia tradițională este în pericol? Dacă da, care sunt amenințările cu care se confruntă?

Cred că tocmai intuiția acestui ”pericol” a dus la popularitatea subiectului. Da, familia așa cum o știam e în plină mutație, ca urmare a unor evoluții mentale, culturale, socio-economice tipice pentru modernitatea târzie. Familia nucleară, cum spun antropologii, e subminată de rata sporită a divorțurilor, de recompunerea fragilă a cuplurilor dezmembrate, de emigrația economică, dar și sub acțiunea altor factori erodanți, de la alcoolism, până la violența domestică, și de la frica de a întemeia o familie înainte de obținerea dificilă a siguranței veniturilor, până la consumismul și hedonismul care-i determină pe potențialii părinți amânarea acestei responsabilități.

Rl: Este bine/necesar să definim familia în Constituție ca fiind întemeiată prin căsătoria unui bărbat cu o femeie? Apreciați că, prin această redefinire, familia de tip tradițional este în siguranță? Sunt tipuri de famillie scoase în afara discuției? S-a vorbit despre familia extinsă, familia monoparentală, dar și despre cuplurile LGBT, care ar fi afectate în mod negativ de această inițiativă.

Conflictul cultural dintre semnatarii Coaliției pentru Familie și oponenții ei tinde să amalgameze și teme adiacente, pe fondul unei ciocniri dramatizate dintre progresism și tradiționalismul etic. Presupun că, de fapt, ”familia” e doar turnesolul unor tensiuni deja acumulate, care-și găsesc astfel un eșapatoar simbolic. Evident că familia tradițională nu e ”salvată” prin simpla (de fapt deloc simpla) modificare limbajului constituțional. Aminteam adineaori că există cauze obiective, active și insidioase care periclitează deja țesutul familial ”clasic”. Nu avem o democrație serenă, pentru că nu avem o clasă de mijloc solidă. S-a adâncit contrastul sat-oraș, au crescut discrepanțele de venit, iar viața profesională a părinților (sau a potențialilor părinți) e sufocată de birocrație, fiscalitate și paternalism administrativ. Față de tabloul acestor dificultăți, tema cuplurilor LGBT pare o pată de culoare exotică, subsidiară. Să fim onești: există printre semnatarii petiției CPF și creștini nepracticanți sau agnostici, așa cum și ”de partea cealaltă” există creștini liberali, care văd în legalizarea contractului civil între persoane de același sex o ”evoluție” pro-occidentală binevenită. Pentru unii, societatea e amenințată de occidentalizarea (sau ”globalizarea”) prea rapidă, pentru alții, ea e subminată tocmai de inerția unui conservatorism formal, de autoprotecție fără imaginație și curaj al schimbării.

Rl: Făceați apel la dialog, într-un text de opinie, publicat în ”Dilema Veche”. Care credeți că ar putea fi compromisul dintre cele două tabere, pentru ca acest conflict să se dezamorseze? 

În democrația funcțională, trebuie să evităm deopotrivă ”tirania majorității” (în fond, majoritatea se poate oricând înșela), cât și insurecția victimizantă a unor minorități hiper-active. Depenalizarea homosexualității e deja un drept câștigat: niciun homosexual nu e de fapt discriminat în România europeană. Deocamdată, nu văd nici un cadru de negociere formală, cu excepția unor emisiuni media accidentale și prezentate tabloid, nici soluții de compromis. Asistăm, ca dovadă a imaturității nostre colective, la schimburi de etichete infamante: ”poponari” versus ”pupători de moaște”. La nivelul acesta de reducție caricaturală și demonizare a celuilalt, nu ne putem aștepta decât la o escaladare păguboasă a discuției. Și la înlocuirea dialogului printr-un ping-pong de clișee stupide. Firește că avem nevoie de puțin recul (auto)critic, de civilitate și argumente raționale, de moderație și răbdare tactică: mi-e teamă că tocmai aceste ingrediente lipsesc de ambele părți.

Rl: Ce părere aveți despre legalizarea parteneriatelor civile - ar reprezenta ele o amenințare la modelul tradițional de familie?

Cred că legalizarea parteneriatului civil e o formulă de compromis acceptabilă. Vorbim de politica statului, nu de Biserici și confesiuni, care vor continua să privească homosexualitatea ca pe un păcat. Cred că, în secolul XXI, Bisericile trebuie să dezvolte o pastorală a homosexualității: nu mai sunt adecvate condamnările morale sumare, e nevoie de dialog cu toate persoanele care, din nevoie lăuntrică, sau dificultate socială obiectivă, au nevoie de soluții, nu de anateme. Mă opun, cu titlu personal, adoptării de copii în cuplurile homosexuale. Socializarea corectă a minorilor implică funcția complementară a tatălui și a mamei, în iubire și responsabilitate față de viitorul adult. Orice confuzie sau relativizare a acestor roluri fundamentale nu poate fi decât în detrimentul copilului, expunându-l la tulburări afective și la posibile abuzuri complet inacceptabile.  

Loading...

Comentarii

 • Mirela Antonescu - Brasov

  10 august 2017 16:57

  O noua si `ioropeana` si `democrata` sarcina trasata BOR .....dar trasata, dragalitza-doamne, nu de gasca lui iliescu-hrebenciuc-nastase-dragnea, ci de un `brav` reprezentant al `dreptei ` romanesti, tov. teodor baconschi, care, exact asemenea alinei gorghiu-burghiu-dej, in loc sa fie preocupat de incredibilul si monstruosul nivel de somaj din romania, deseneaza ca un nou plan cincinal PCR-ist si brava sarcina de partid ...hi, hi ...de `dreapta` - !! - preotilor sa dezvolte tematica trasului la popo.neata in liturghiile duminicale ! si amu` sa vedem oleaca cine vorbeste ! pai, vorbeste tov. teodor baconschi cel care in postura de ambasador in america de sud se destrabala intr-o cada de baie umpluta integral cu sampanie scumpa cu o femeie de joasa conditie moralasi ea ceva secretara de stat la ambasada - in aceiasi tara sau vecina, nu mai tin minte - dupa cum a reiesit dupa spargerea casutei de mail a tovarasei sale de maciuci ...urmare cei doi au fost retrasi rapid din posturi ...dar au urmat niste amenintari securistice cu represalii fizice la adresa celui ce le -a spart mail-ul ....plus jelaniile celor doi amorezi cum ca ei...au fost .....victimele unor inscenari ...si ca ei au copii si familii de tinut ....si ca e ...de neadmis sa fie decazuti din functiile bine platite de la ambasade ca ...amu` ce viitor le vor mai asigura ei copiilor lor cand vor decadea de la 12000 marci germane salariu la ..... 100 marci germane cat e minimul pe economie in tara pe care ei cu onor o reperezentau cand se futeau in sampanie dupa conversatii extraordinar de vulgare pe net , date in vileag de acel, vai, ..sorosist hacker ! ....pai, daca astfel de attitudine, comportament si....pretioasa contributie romaneasca avem de la ambasadori ....de ...`dreapta` ce penisu` ne mai putem astepta de la pro-dragnisti ?! caci, observam ca orice lucru pe lumea asta ne aduce democratia asta vopsita romaneasca, - pana si absolvirea de pacatul trasului in popo , de la nivelul amvonului preotesc data ! - numa` un loc de munca si un salariu decent, NU !

  raspunde comentariului
 • Romania Manipulata

  10 iulie 2017 10:15

  De ce trebuie sa se implice statul in astfel de "parteneriate"?? Pentru ce? Nu aduc nici o contributie pentru societate. De ce trebuie statul sa legitimeze modul deviant in care se excita unii? Faceti ce vreti in dormitoarele voastre, dar nu ne obligati pe noi ceilalti sa fim de acord si sa va dam o diploma.Niciodata nu o sa se opreasca la parteneriate. In Germania si in alte parti au avut parteneriate, si nu s-au lasat pana nu au obtinut casatoria. Parteneriatele vor fi doar o treapta mai sus catre casatorie si adoptia copiilor. Dupa parteneriate o sa inceapa sa zica "de ce niste oameni care sunt deja parteneri sa nu aiba voie sa se casatoreasca? De ce sa fie discriminati?" Pentru ca sunt niste mincinosi si niste manipulatori care fac orice ca sa obtina ce vor.

  raspunde comentariului
 • Gheorghe Sava,Madrid

  09 iulie 2017 19:36

  Diplomatule,am inteles ca ai absolvit teologia,si daca.i asa ,si totusi sustii homosexualitatea,esti un ticalos,o unealta a satanei.Sau ai facut teologia fara Biblie,adica o filozofie satanica.Ce s.a intamplat cu Sodoma si Gomora,unde majoritatea erau homosexuali?Sau nu ai citit Biblia?Da.te numai diplomat si nu mai spune nimanui ca ai facut teologie,ptca vad ca in loc sa sustii invataturile biblice,il batjocoresti pe DUMNEZEU si propagi invataturile diavolului.RUSINE SA.TI FIE OMUL satanei.

  raspunde comentariului
 • Kermit

  09 iulie 2017 17:57

  Ca sa se reinventeze politic , acest specimen al tavernelor si cafenelelor de tot soiul este in stare sa treaca peste Puntea Suspinelor cu mana lipita de poponetul diavolului. Ai ajuns bataia de joc a dracilor, carturar de duzina ce esti !

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  09 iulie 2017 17:20

  Deci Theodor este fratele Alexandru nepocait. Insa parca cand era vorba de noul primar la Londrei nu era asa de open mind ....

  raspunde comentariului
 • alpha

  09 iulie 2017 16:13

  "trebuie" ?Ba nu trebuie de loc! Apartenenta la o organizatie,indiferent de tipul acesteia,deci si la o biserica sau la un cult se face prin respectarea regulamentelor interne ale acelei organizatii,Cui nu-i convine nu e obligat de nimeni sa se alature respectivei organizatii biserici in cazul de fata.

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  09 iulie 2017 14:40

  Un hiper-******* spalat pe creier de NWO. Imi pare nespus de rau Theodore ca, ti-am cetit cartiile! Le tzap la tomberon pe toate, asa sa stii!

  raspunde comentariului
 • gmbplay

  09 iulie 2017 10:00

  Ai pretentia ca esti teolog?

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  08 iulie 2017 22:30

  Interesant. Eu credeam ca Romania Libera e pe pozitii greco-catolice, dar catolicii sunt impotriva parteneriatelor civile.

  raspunde comentariului
  • dusu

   08 iulie 2017 23:36

   frati romini ! baconschi vrea sa va vinda la Satana ! dumitre ! pe greco -catolici i am invins ! or mai ramas mai putini ca unguri ! si om scapa si de ei

   raspunde comentariului
 • dusu

  08 iulie 2017 19:42

  moldovene baconchi oare asa esti ca ai tai ,doar tzi rusine ca mai iesi in lume ?

  raspunde comentariului
 • Tutu

  08 iulie 2017 17:52

  Problema Trinitas ca accepta amorali ca tine si alti basisti in emisie un preacurvar in giacuzile pariziene pseudocult ce ne invata auzi el pe noi ce si cum...antropolog plezirist besinos care spune cu spume ce?nimica.

  raspunde comentariului
 • Ana D.

  08 iulie 2017 13:46

  Domnule Baconski, un referendum este un act de exercitare a democratie. De ce ar trebui refuzat acest exercitiu cetatenilor romani? Ati fost ambasador la Vatican. Credeti ca Biserica intemeiata de Isus Cristos, pe care portile iadului nu o vor birui, va ajunge sa Isi tradeze Intemeietorul? Da, sunt comunitati ecleziale care se lasa duse de vremuri, in mod dureros. Fiti sigur ca Adevarul e deja victorios.

  raspunde comentariului
 • Ion

  08 iulie 2017 10:30

  Formula de baza a Bisericii ''Sa nu faci ce face popa si sa faci ce zice popa''

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design