Tradiție sau modernism? Cui îi este frică de familie | DOSAR ROMÂNIA LIBERĂ

de Flavia Dragan , 10 iulie 2017 - stire actualizata la ora 09:15, 10 iulie 2017

De doi ani, România este scindată din cauza dezbaterilor cu privire la modificarea definiției familiei în Constituție. În vreme ce Coaliția pentru Familie susține că aceasta este bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, activiștii LGBT arată cu degetul spre CEDO, care cere protecție pentru cuplurile de același sex.

Deși familia este definită drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie în Codul Civil, Coaliția pentru Familie, un grup de asociații creștine, și-a motivat demersul de modificare a Constituției prin „amenințările“ cu care se confruntă familia românească. Totuși, tot Coaliția, dar și criticii săi arată că scopul ultim al inițiativei este interzicerea căsătoriilor între persoanele de același sex și a adoptării copiilor de către membrii comunității LGBT.

Pe de altă parte, statisticile spun că, în România, există încă o cutumă a căsătoriei, pe care o practicăm mai des și mai devreme decât ceilalți europeni. Totodată, România este una dintre cele 11 țări europene care nu acordă nici un fel de drepturi cuplurilor formate din persoane de același sex, în condițiile în care CEDO a stabilit că statele UE trebuie să ofere o protecție legală și acestora.

„Portretul-robot“ al familiei românești

Modelul familial cel mai răspândit în România este cel al cuplurilor căsătorite, cu un copil, iar cei mai mulți copii se nasc în interiorul unei familii legal constituite, nu în familii alternative. Românii se căsătoresc mai puțin decât în anii 1990, dar rata nupțialității rămâne mai ridicată decât media europeană, arată mai multe studii realizate de cercetătoarea Raluca Popescu, de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții din cadrul Academiei Române, pe baza datelor recente ale Institutului Național de Statistică și Eurostat.

Și rata divorțurilor este constantă – din 1960 până în prezent – variind între 1,2 și 1,7 la mia de locuitori. Principalele motive de divorț rămân violența domestică, alcoolismul, infidelitatea și încetarea iubirii. În gospodărie, împărțirea treburilor după gen este în continuare menținută, iar acolo unde există egalitate, susțin studiile realizate, este „de nevoie“, forțată de nivelul de trai scăzut, care nu permite familiei să angajeze un ajutor.

Pe de altă parte, între 3 și 4% dintre români (conform datelor oficiale din recensământul din 2011) sau între 8 și 10% (conform datelor de anchetă) trăiesc în uniuni consensuale. Modelul acesta nu înregistrează o tendință de schimbare semnificativă, deși 31% dintre copii se nasc într-o uniune consensuală. De fapt, familia rămâne principala valoare pentru români și este aspectul vieții care le oferă cea mai mare satisfacție, urmată de muncă și religie. Cea mai importantă problemă cu care se confruntă românii rămâne, însă, standardul de viață scăzut.

În ceea ce privește cuplurile gay, cercetătoarea Raluca Popescu arată că membrii comunității nu își declară orientarea sexuală și că, pe baza estimărilor disponibile în celelalte țări europene, sub 5% din populație este LGBT, iar aproximativ 10% din populația țării a avut cel puțin o dată în viață o experiență homosexuală.

Familia de altădată, doar un model idealizat

Familia românească nu este în pericol, precizează cercetătoarea Raluca Popescu, care predă și la Facultatea de Sociologie a Universității din București. Aceasta atrage atenția că familia este în permanentă schimbare și, deși „ne place să credem că nu se schimbă, familia de altădată este doar un model idealizat, care probabil nu a existat niciodată“.


”Cultural, ca normă, populația României se căsătorește. Nu există o pondere mare a celibatarilor, ne căsătorim mai devreme și mai frecvent decât în țările occidentale. Sunt aproximativ 20 de divorțuri la 100 de căsătorii.“, Raluca Popescu, cercetătoare 


Ea consideră că o redefinire a familiei nu era necesară, iar inițiativa Coaliției s-a bucurat de sprijinul multor oameni, pe fondul unei unei revitalizari religioase. ”Romanii sunt mai religiosi decat inainte de 1989 si chiar decat in anii 1990. Pe fondul interdicțiilor din perioada socialistă, a fost un efect de recuperare religioasă; mai ales după anii 2000, a explodat revirimentul religios. La noi, Biserica este o instituție puternică în societate și are și legitimitate, oamenii au încredere în Biserică și cred în Dumnezeu. În contextul unei religiozitati crescute, nu surprind aceste miscari valorice conservatoare. Eu nu cred insa ca reprezinta majoritatea populatiei Romaniei, ci mai degraba o parte a populatiei foarte activa (e adevarat, o parte numeroasa) si foarte vizibila in spatiul public. Majoritatea romanilor nu cred ca considera necesara o astfel de initiativa, dar este o majoritate tacuta si absenta”, explică Raluca Popescu.

Pe de altă parte, cercetătoarea atrage atenția că, din punct de vedere juridic, familia poate avea definiții în acord cu ce consideră societatea necesar la un moment dat: ”Din punct de vedere sociologic, familia are o multitudine de forme si de definitii. Interesant este comportamentul de facto al indivizilor. Iar comportamentul de facto a avut mereu si forme alternative de manifestare la familia standard. Au existat si in trecut, ca si in prezent, familii monoparentale, familii reconstituite, uniuni consensuale, familii LGBT. Recunoasterea sociala si apoi juridica a acestora este altceva. Dar asta nu inseamna ca aceste forme de familie nu au existat si nu vor exista in continuare. Ele nu au reprezentat vreo amenintare la familia standard nici în trecut, si nu reprezintă nici în prezent”. 


CIFRE. Familia românească, în statistici 

 • * 46% din populația României este căsătorită (ultimul recensământ - 2011)
 • * 5,9% dintre femei sunt divorțate, 4,5 % dintre bărbați sunt divorțați
 • * între 8 și 10% dintre români trăiesc în uniuni consensuale
 • * 27,4 ani – vârsta medie la care se căsătorește o femeie
 • * 30,6 ani – vârsta medie la care se căsătorește un bărbat
 • * 5,9 căsătorii la 1.000 locuitori – rata căsătoriilor
 • * 1,2 -1,7 la 1.000 de locuitori – rata divorțurilor
 • * 8,3 nou-născuți la 1.000 locuitori – rata natalității (cifră medie UE)
 • * 31% din nașteri în afara căsătoriei (sub media UE – 40%)
 • * 1,58 copii/femeie – rata fertilității

Coaliția pentru Familie invocă „dictatul ideologic al unei minorități“

Inițiativa de modificare a Constituției vizează protejarea familiei și, dacă instituția căsătoriei s-ar schimba, ar fi afectate „drepturi fundamentale“ ale copilului, părinților, dar și dreptul la liberă exprimare și libertate religioasă, a transmis „României libere“ președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, prin intermediul biroului de presă. Acesta acuzat „dictatul ideologic al unei minorități“.

RL: Coaliţia a fost acuzată că, prin această iniţiativă, a urmărit, de fapt, să interzică cuplurilor de acelaşi sex să se poată căsători vreodată în România. Cum răspundeţi?

Mihai Gheorghiu: Noi suntem pe terenul ferm al Constituţiei şi Codului Civil român. Nu poate exista democraţie fără „demos“, fără popor, nu există democraţie doar prin împlinirea dictatului ideologic al unei minorităţi. Voinţa societăţii româneşti cu privire la această temă fundamentală se va reflecta prin referendum.

Ce părere are Coaliția pentru Familie despre legalizarea în România a parteneriatului civil?

Un proiect de lege în acest sens se află în dezbatere în Parlament, vom vedea care este voinţa legiuitorului român în curând. Dar merită totuşi subliniat că în ţările care au legalizat această formă de uniune s-a ajuns, în scurt timp, ca parteneriatele civile să implice aceleaşi drepturi ca şi căsătoria civilă, deci și adopţia de copii în cadrul parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex. Agenda universală a normativizării comportamentului homosexual are ca punct important crearea instituţiei parteneriatului civil pentru persoane de acelaşi sex, ca treaptă necesară pentru obţinerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Citește toate răspunsurile Coaliției pentru Familie, oferite României libere AICI:  Coaliția pentru Familie: Nu există democrație doar prin împlinirea dictatului ideologic al unei minorități.

Referendum. Cum vrea Coaliția pentru Familie să schimbe Constituția

Inițiativa de modificare a articolului 48 din Constituție a fost demarată în 2015. În prezent se află în discuții la Senat, în comisii. Va merge apoi la dezbateri în Camera Deputaților, iar ulterior în plenul Parlamentului, unde aleșii vor decide asupra organizării unui referendum național.

Ce prevede acum articolul 48 din Constituție: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Cum ar urma să fie modificat articolul 48 din Constituție, dacă se aprobă propunerea CpF: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

CpF are încheiate protocoale cu PSD, ALDE și PNL pentru susținerea inițiativei de revizuire a Constituției. Până acum, un singur partid politic și-a asumat public că va susține parteneriatul civil: USR, după ce a fost zguduit de demisia lui Nicușor Dan, liderul partidului, cauzată de poziția USR împotriva inițiativei de revizuire a Constituției .Cine este Coaliția pentru Familie

Coaliția pentru Familie (CpF) a ajuns în atenția publică după ce a reușit să strângă trei milioane de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituția României - care să prevadă că familia se bazează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa nu a fost lipsită de controverse, mai multe ONG-uri și elevi acuzând că profesorii au făcut presiuni pentru ca elevii să semneze pentru modificarea Constituției.
Din Coaliția pentru Familie fac parte 46 de asociații și federații creștine, una dintre cele mai cunoscute fiind Asociația ProVita, apropiată de Biserica Ortodoxă Română și care este împotriva avorturilor. ProVita administrează centre sociale destinate mamelor și copiilor în întreaga țară.

De numele lui Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie, se leagă un scandal din februarie 2013, când era director adjunct al Muzeului Țăranului Român. Acesta a fost acuzat că ar fi permis unui grup de 50 de creștini să intre la proiecția unui film pentru comunitatea LGBT, strigând „Moarte homosexualilor!”. Mihai Gheorghiu a negat că ar fi fost implicat, în vreme ce Ambasada SUA la București, care pusese la dispoziție filmul, s-a declarat „dezamăgită” că protestul părea să fie organizat sau cel puțin tolerat de către Mihai Gheorghiu. În replică, directorul adjunct al MTR a cerut să îi fie adresate scuze.


Coaliția pentru Familie  s-a remarcat în ultimele luni, și prin polemicile cu mai mulți publiciști, pe care i-a amenințat că îi va acționa în judecată. Astfel, Mihai Polițeanu a scris un articol de opinie despre legăturile CpF cu Rusia, iar Coaliția l-a somat să retragă articolul, pe motiv că și-a exprimat "in mod public opinia despre demersurile noastre prin asociere cu o tara straina", despre care coalitia sustine ca "nu are absolut nicio legatura". Și Gelu Duminică, profesor și director al Fundatiei Agentia de dezvoltare comunitara "Impreuna", a scris un articol în care a făcut referire la o afirmația a lui Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului și  susținător al Coaliției, care a declarat la TVR că Adolf Hitler a înnebunit doar după 1943. În replică, CpF vorbește despre o campanie de dezinformare dusă împotriva sa, despre ”acuzații absurde”, repetate ”psihotic”.  

Top. 5 inițiative controversate aflate pe lista Coaliției pentru Familie

Pe site-ul CpF se găsesc 50 de măsuri în sprijinul familiei. Rugați să comenteze o parte din aceste măsuri, reprezentanții Coaliției pentru Familie nu au dorit, transmițându-ne că vor comunica în scurt timp în spațiul public detalii despre ele.

Vă prezentăm o listă cu cele mai controversate măsuri:

 • 1. Anularea subvențiilor publice pentru avort și mijloace contraceptive; direcționarea fondurilor astfel eliberate către servicii de sănătate maternă.
 • 2. Recunoaşterea copilului nenăscut ca victimă distinctă în cazurile de violenţă domestică.
 • 3. Încurajarea consilierii/medierii de familie în vederea îmbunătățirii relațiilor de cuplu și a prevenirii divorțurilor.
 • 4. Obligativitatea, în cazul soților cu copii minori aflați în întreținere care intenționează să divorțeze, a unui plan de consiliere/mediere familială și a unui plan de finanțare a educației minorilor asumat și semnat de ambii părinți.
 • 5. Eliminarea posibilității minorilor de a obține avort și servicii de „planificare” fără acordul părinților.


ACUZAȚIE: 100 de ONG-uri, mișcări civice și cetățeni au pus bazele platformei civice intitulate „RESPECT. Platforma pentru Drepturi și Libertăți“, care își propune să oprească demersul CpF, învinuind Coaliția că încearcă restrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale. 


Adrian Papahagi: Mama și tatăl nu sunt constructe filozofice, ci natură umană

Profesorul universitar Adrian Papahagi este de părere că, dacă s-ar legaliza căsătoriile între persoanele de același sex, ar putea fi permisă chiar și căsătoria poligamă. Acesta consideră că factorul declanșator al dezbaterii privind familia a fost cazul familiei Bodnariu din Norvegia, căreia statul i-a luat copiii, părinții fiind acuzați că i-au agresat.

La întrebarea care sunt amenințările cu care se confruntă familia tradițională, Adrian Papahagi a răspuns: „Cred că un declanșator al îngrijorării publice în România a fost cazul copiilor Bodnariu, confiscați de către Barnevernet în Norvegia din considerente ideologice și cu o străvezie motivație anticreștină. S-a văzut în Norvegia că statul «progresist», leviatan confiscator, dorește să se insinueze pretutindeni și e pregătit să destrame familii din motive ideologice. Familia este agresată din multe zone. Firește, din interior, prin violența domestică și promiscuitatea legate adesea de alcoolism și sărăcie. Dar și din exterior, printr-un spirit al veacului caracterizat de banalizarea divorțului, relativizarea responsabilității parentale, intruziunea statului dădacă și diversele încercări de redefinire a noțiunii de familie, care încearcă să contrapună legăturii firești dintre părinți și copiii lor diverse constructe și inginerii sociale”.

Căsătoria a fost mereu limitată la un bărbat și o femeie, fără ca acest lucru să excludă bunicii, mătușile etc., deci familia extinsă, a explicat Adrian Papahagi. „Familia monoparentală este un accident nefericit al familiei cu doi părinți: orice copil ar fi mai bucuros să fie crescut de tatăl și mama sa, nu de unul singur dintre aceștia sau de altcineva; orice femeie ar fi bucuroasă să poată conta pe un soț iubitor și responsabil; orice tată ar vrea să își vadă copilul zilnic, nu doar în weekend. Din nefericire, există atâtea cazuri în care familia se destramă sau este redusă prin decesul unuia dintre părinți, prin divorț sau din mizerabila situație în care unul dintre părinți sau amândoi sunt obligați de sărăcie să-și părăsească copiii pentru a-și căuta de lucru în străinătate. Pe de altă parte, a cere redefinirea căsătoriei deschide o cutie a Pandorei. Pe ce criterii am putea interzice căsătoria poligamă, dacă două femei și un bărbat doresc, în deplin consimțământ și dragoste, să se căsătorească? Dacă eliminăm nașterea din definiția căsătoriei, de ce am interzice căsătoria incestuoasă între doi frați care vor să fie uniți și matrimonial? Iar dacă acceptăm că oamenii se pot căsători în orice formulă, putem să le refuzăm ulterior toate drepturile asociate, inclusiv adopția copiilor?“, a precizat Adrian Papahagi.Oana Băluță: CpF vrea să impună o viziune Totală asupra alegerilor private ale oamenilor

Oana Băluță, conferențiar universitar, membră a organizației Demos și inițiatoare a platformei RESPECT, atrage atenția că inițiativa Coaliției reprezintă o încercare de restrângere a drepturilor și libertăților persoanelor.

”Este un proiect menit să impună un nou model politic, cel al iliberalismului pe care îl vedem dezvoltat în Ungaria lui Viktor Orbán, în Rusia lui Putin, în Polonia - ca să dau câteva exemple. Ei sunt parte a acestei rețele internaționale; să nu uităm că, recent, la sfârșitul lunii mai, au participat prin intermediul celui care conduce Asociația ProVita București la Congresul Mondial al Familiilor de la Budapesta patronat de însuși Viktor Orbán și care s-a bucurat de participarea celei care este vicepreședinta Dumei rusești. Miza CpF este construirea unei societăți diferite care este ostilă umanismului iluminist, gândirii științifice, progresului, drepturilor omului. CpF dorește să impună o viziune Totală asupra alegerilor private ale oamenilor. În această viziune, Adevărul este unic și este al Lor. Construcția aceasta este una orwelliană. Persoanele LGBT sunt instrumentalizate acum pentru impunerea unei agende care este ostilă mai multor grupuri și teme: femeilor, accesului femeilor și al bărbaților la drepturi sexuale și reproductive, tinerilor prin limitarea accesului la informații privind educația sexuală etc. Este facil să mobilizezi opinia publică împotriva unui grup pe care îl transformi fictiv într-o ameninare la adresa familiei“, arată Oana Băluță.


Citește interviul acordat de Oana Băluță, membră fondatoare a platformei RESPECT AICI:  Oana Băluță: CpF vrea să impună o viziune Totală asupra alegerilor private ale oamenilor

Andrei Găitănaru: Creștinismul fără libertate este o contradicție în termeni

Familia, în accepția creștină, reprezintă o formă de îndumnezeire, fiind una dintre cele două căi prin care credinciosul poate lupta cu egoismul, arată Andrei Găitănaru, doctorand la Facultatea de Filosofie și membru al Centrului de Studii Medievale din cadrul Universității București.

Andrei Găitănaru a arătat, pentru „România liberă“, că nu se poate pune un semn de egalitate între familia creștină și familia tradițională. „Cred că între «familia» creștină și «familia» constituțională este o diferență foarte mare. Este vorba despre abordări complet diferite. Ceea ce ne derutează e faptul că folosim pentru ele același nume: «familie». În orizontul tradiției creștine, «familia» este una dintre cele două căi prin care credinciosul poate practica despătimirea, lupta la baionetă cu egoismul, pentru a se îndumnezei. Cea de-a doua cale find cea a monahismului. Familia așa cum apare ea menționată în Constituție nu are nimic în comun cu definiția mystagogică. Este vorba despre un cadru juridic dedicat reglementării modului în care doi oameni care vor să trăiască împreună. Este vorba despre moșteniri, dreptul de a primi vizite atunci când unul dintre ei este internat și alte chestiuni care continuă în relația cu statul o realitate deja funcțională: două persoane trăiesc împreună“, a explicat Andrei Găitănaru.

Acesta a precizat că nu crede că în acest moment familia creștină este familia tradițională. „Spun acest lucru având în vedere tocmai ocurența atât de rară a înțelegerii și a trăirii cununiei și a familiei ca pe una dintre cele două căi de despătimire și de atingere a uniunii cu Dumnezeu. Familia creștină a fost și ea atinsă de secularizare. Și cred că acesta este motivul profund pentru care foarte mulți creștini confundă definiția mai degrabă secularizată pe care vor să o impună într-un document constituțional cu o definiție creștină. De fapt, ea este foarte puțin creștină. La fel cum foarte puțin creștină este și graba de a-i obliga pe alții să trăiască conform modelului creștin, fără ca aceștia să își dorească să o facă. Creștinimsul fără libertate este o contradicție în termeni“, a menționat Andrei Găitănaru, doctorand la Facultatea de Filosofie.Vlad Viski, MozaiQ: Nu e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii și zoofilii

Președintele organizației MozaiQ, Vlad Viski, care apără drepturile comunității LGBT, spune că, în urma dezbaterii stârnite de inițiativa CpF, a crescut numărul incidentelor asupra persoanelor LGBT, dar și gradul de solidaritate. Acesta arată că, doar în ultimele două luni, MozaiQ a primit patru reclamații ale unor persoane LGBT bătute pe stradă, din cauza orientării sexuale.

RL: În ce condiții ar fi trebuit aibă loc dezbaterea pentru parteneriate civile/căsătorii între persoanele de același sex și adopții?

Vlad Viski: Dezbaterea ar fi trebuit să aibă loc în alte condiții, să aibă un caracter pozitiv, prin care niște cetățeni sunt recunoscuți de stat ca fiind egali cu ceilalți. Mai mult, nu cred că e acceptabil într-o democrație să fim comparați cu pedofilii, cu zoofilii și alte categorii de acest fel. Dezbaterea în acest moment patologizează comunitatea LGBT. În același timp, dezbaterea nu este una egală, pentru că atât Coaliția pentru Familie, cât și Biserică Ortodoxă Română dispun de infinit mai multe resurse, relații în clasa politică decât noi. Acest lucru face ca jocul să fie inegal. În orice caz, e bine că s-a deschis discuția, însă acum e rolul fiecăruia dintre noi să stăm, să ne gândim profund la societatea pe care o vrem pentru viitor: vrem una în care marginalizăm și demonizăm diverse grupuri minoritare sau vrem o societate democratică, în care respectul reciproc primează?

Citește interviul acordat de președintele MozaiQ, Vlad Viski, AICI:  Vlad Viski, MozaiQ: Nu e acceptabil ca, într-o democrație, să fim comparați cu pedofilii și zoofilii

CNCD: „Inițiativa este legală, dar nu are legătură cu protecția familiei“

Inițiativa Coaliției pentru Familie „este legală, dar nu are nici o legătură cu protecția familiei, mai ales că revizuirea propusă este una restrictivă; noțiunea de familie e mult mai largă decât cea propusă de ei“, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba. El atrage atenția că motivul pentru care inițiativa a iscat o asemenea dezbatere în spațiul public este că în România homofobia este la un nivel foarte ridicat - „toate sondajele noastre de opinie arată că cea mai exclusă comunitate este cea a persoanelor de orientare homosexuală”.

Totuși, explică președintele CNCD, statele membre UE trebuie să ofere o formă de protecție și cuplurilor formate din persoane de același sex. Astfel, în iunie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a arătat, într-o speță contra Italiei, că autoritățile naționale pot decide ca din motive justificate să nu legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex, dar au obligația de a asigura o formă de recunoaștere pentru realizarea dreptului la viață de familie al tuturor.Pe de altă parte, singura modalitate prin care România ar putea fi obligată să legifereze o formă de protecție pentru cuplurile formate din persoane de același sex ar fi reclamarea la CEDO a încălcării dreptului la viața de familie. De altfel, în România, Curtea Constituțională dezbate, din 2016, cazul unui cuplu gay româno-american, Adrian Coman - Clai Hamilton, care s-a căsătorit în Belgia, iar statul român nu recunoaște căsătoria.Judecătorul Danileț: O familie nu se reduce la căsătorie

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), consideră că este vorba despre o falsă dezbatere în societate pe tema inițiativei de schimbare a definiției familiei în Constituție, pentru că se face o confuzie între căsătoria civilă și cununia religioasă.

RL: Din punct de vedere juridic, era vreo problemă cu modul în care era definită familia în legislația românească înainte de apariția acestei inițiative?

Cristi Danileț: Constituția noastră garantează dreptul de a constitui o familie, fără a preciza sexul partenerilor. Codul Civil menționează însă că este vorba de un bărbat și o femeie și, în mod inexplicabil, interzice să fie recunoscute în România căsătoriile încheiate legal în alte state între două persoane de același sex. Or, acest din urmă aspect a ajuns să fie contestat la Curtea Constituțională și de un an de zile încă nu a primit o soluționare. Tocmai pentru a preîntâmpina astfel de si­tuații, în care Constituția noastră ar permite interpretarea cum că legislația infra-constituțională ar pu­tea să permită căsătoriile între persoane de același sex, a fost demarată această campanie civico-religioasă de modificare a normei arătate.

Este familia românească mai protejată în felul acesta?

Nu există un tipic de „familie românească“ și nu există așa-numita „familie tradițională“. În primul rând, istoria ne învață că „familia“ înseamnă microcomunitatea din timpul Romei antice, unde bărbatul stăpânea oamenii și lucrurile din casă. Istoria cuplului românesc - așa cum o știm din scrierile epocilor trecute - este extrem de tristă: soțul era violent și alcoolic, violul conjugal era un fenomen extins, familia era numeroasă și trăia într-un spațiu restrâns. Iar apropierea fizică dintre membri genera desele incesturi, soția era veșnic la cratiță, femeia trebuia să fie virgină în noaptea nunții, o femeie rămasă gravidă, dar nemăritată, era alungată din sat, divorțul era ceva rușinos și excep­țional. Oare la o astfel de familie „tradițională“ vor unii să ne întoarcă, azi?! Apoi, în timpurile biblice, „familia“ nu se constituia prin căsătorie în fața primarului - este interesant că acest aspect nu este adus în discuție de cei care dezbat (a se citi „impun“) argumentele în favoarea familiei constituită exclusiv prin căsătorie. Nimeni nu se întreabă în fața cărui primar erau căsătoriți Iosif și Maria…, dar se invocă „tradiția“ în acest sens.

Aș vrea să se înțeleagă bine: este adevărat că prin căsătorie se ajunge să se formeze o familie, dar o familie nu se reduce la căsătorie - și în niciun caz nu presupune parteneri de sexe diferite și în mod obligatoriu copii. Cu alte cuvinte, ceea ce stă la baza unei familii nu este un certificat de căsătorie primit de la primar sau o verighetă de la preot, ci familia se întemeiază pe sentimente de iubire, de siguranță, de întrajutorare.

CEDO a stabilit că toate statele europene ar trebui să acorde o formă de protecție și cuplurilor formate din persoane de același sex. Cum și/sau când ar trebui să facă și România acest lucru?

Unele state au permis cuplurilor de același sex să se căsătorească – și nu am nicio temere că se va sfârși lumea din această cauză. Altele permit parteneriate civile, care sunt un fel de contract, chiar de logodnă, cu efecte asupra drepturilor. Alte state permit și căsătoria, și parteneriatul civil. Nu există un standard internațional impus, ci atât CEDO, cât și UE lasă la latitudinea fiecărei țări de a decide ce cred ele că este mai bine. Dar, după cum am spus, ceea ce doresc românii este dispariția homosexualității și, spre dezamăgirea celor care au semnat inițiativa de modificare a Constituției, acest lucru nu se va întâmpla. 

De asemenea, în prezent, se află în dezbatere, în comisii, la Camera Deputaților, un proiect de lege privind parteneriatul civil, inițiat de Remus Cernea. Proiectul a primit deja aviz negativ din partea senatorilor.Teodor Baconschi: În secolul XXI, Bisericile trebuie să dezvolte o pastorală a homosexualității

Teodor Baconschi, diplomat și doctor în antropologie religioasă, consideră că Bisericile ar trebui să dezvolte o pastorală a homosexualității, nemaifiind adecvate „condamnările morale sumare“. În acest sens, consideră că legalizarea parteneriatului civil este o formulă de compromis „acceptabilă“.

Rl: Familia tradițională este în pericol?

„Cred că tocmai intuiția acestui «pericol» a dus la popularitatea subiectului. Da, familia așa cum o știam e în plină mutație, ca urmare a unor evoluții mentale, culturale, socio-economice tipice pentru modernitatea târzie. Familia nucleară, cum spun antropologii, e subminată de rata sporită a divorțurilor, de recompunerea fragilă a cuplurilor dezmembrate, de emigrația economică, dar și sub acțiunea altor factori erodanți, de la alcoolism, până la violența domestică, și de la frica de a întemeia o familie înainte de obținerea dificilă a siguranței veniturilor, până la consumismul și hedonismul care-i determină pe potențialii părinți amânarea acestei responsabilități”, a precizat Teodor Baconschi.

Acesta a arătat că în conflictul cultural dintre semnatarii Coaliției pentru Familie și oponenții ei tind să amalgameze și teme adiacente, pe fondul unei ciocniri dramatizate dintre progresism și tradiționalismul etic. „Presupun că, de fapt, «familia» e doar turnesolul unor tensiuni deja acumulate, care-și găsesc astfel un eșapatoar simbolic. Evident că familia tradițională nu e «salvată» prin simpla (de fapt deloc simpla) modificare limbajului constituțional. Aminteam adineaori că există cauze obiec­tive, active și insidioase care periclitează deja țesutul familial «clasic». Nu avem o democrație serenă, pentru că nu avem o clasă de mijloc solidă. S-a adâncit contrastul sat-oraș, au crescut discrepanțele de venit, iar viața profesională a părinților (sau a potențialilor părinți) e sufocată de birocrație, fiscalitate și paternalism administrativ. Față de tabloul acestor dificultăți, tema cuplurilor LGBT pare o pată de culoare exotică, subsidiară“, a menționat diplomatul.

Teodor Baconschi ne cere să fim onești: există printre semnatarii petiției CpF și creștini nepracticanți sau agnostici, așa cum și „de partea cealaltă“ există creștini liberali, care văd în legalizarea contractului civil între persoane de același sex o „evoluție“ pro-occidentală binevenită. Pentru unii, societatea e amenințată de occidentalizarea (sau „globalizarea“) prea rapidă; pentru alții, ea e subminată tocmai de inerția unui conservatorism formal, de autoprotecție fără imaginație și curaj al schimbării.Drepturi pentru cuplurile de același sex în Europa

 • Fără drepturi: Albania, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Kazahstan, Macedonia, Monaco, România, Rusia, Turcia, Vatican
 • Căsătorie interzisă: Armenia, Belarus, Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina
 • Căsătorie legală: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Germania 
 • Recunosc căsătoriile din alte state: Malta, Estonia
 • Recunosc parteneriatele: Andorra, Austria, Croația, Cehia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Liechtenstein, Slovenia, Elveția.

Comentarii

 • maria andi

  18 iulie 2017 9:48

  Ceea ce nu se intelege sau nu vrea sa se inteleaga este faptul ca cei 3 milioane de semnatari si, credeti-ma, sunt pe bune - cunosc vreo cateva persoane care nu au semnat ca nu au stut, dar ar semna in orice clipa, deci nr lor e mult mai mare, deci cei 3 milioane de semnatari nu au nimic cu LGBT, daca isi practica aberatiile in spatiul lor privat, fara propaganda agresiva si fara pretentia de a se casatori. Nu au niciun motiv real pt a cere acest lucru, pot trai foarte bine si asa, nimeni nu are nimic cu ei. Dar pretentia de a se casatori are 2 scopuri unul este distrugerea familiei normale,al doilea este adoptia de copii. La acest aspect nu se gandeste nimeni? unde sunt drepturile copiilor, atat de clamate, incat in unele tari nordice, de dragul acestor pretinse drepturi sunt furati copiii de la parinti, in mod" legal", de catre stat? Ei nu sunt intrebati daca vor o mama si un tata, sau vor doi tati? sau 2 mame? Ati invocat numele ambasadorului SUA. Eu ma mir ca mai este la post, caci face politica administratiei Obama,or, dupa cate stiu, in SUA e acum un alt presedinte. Poate ar mai fi si un al treilea motiv, unul psihologic. Ei au aceasta inclinatie, demna de mila dar totusi impotriva firii, de aceea nu se simt foarte confortabil din punct de vedere psihologic. Si ar vrea sa forteze intreaga societate sa-i declare ceea ce nu sunt, adica normali, sau o alternativa viabila si "normala" la heterosexualitate. N-am nimic impotriva, atata vreme cat nu cer casatoria si nu fac marsuri desantate, cum am vazut pe Internet ca se intampla in tarile occidentale. Am fost mare admiratoare a Occidentului si consecventa votanta de dreapta, dar daca astea sunt valorile lor, multumesc frumos. A ramas doar America. Pana cand?PS. Nimeni din cei ce se declara de acord cu LGBT nu poate avea in acelasi timp si pretentia ca este crestin.

  raspunde comentariului
 • Anca

  12 iulie 2017 16:27

  Problema este ca, psihologic vorbind, copilul care nu invata modele de comportament, barbat - femeie, fie pentru ca traieste intr-o familie monoparentală, fie pentru ca este adoptat de o familie de homosexuali, risca confuzie sexuală si poate inmultii randul populatiei homosexuale, care nu contribuie demografic si astfel, nu poate sustine la pensie generațiile care i-au dat aceste drepturi.

  raspunde comentariului
 • Ella

  10 iulie 2017 11:11

  Dl Cristi Danilet respect parerile dv legale dar in aceasta privinta nu pot fi de acord cu domnia voastra ! Dv v-ar conveni ca fata sau baiatul dv sa se "casatoreasca "cu o pers de acelasi sex ? Pt ca mie cel putin spun sincer NU nu mi-ar place asa ceva !

  raspunde comentariului
  • trezitulinvorba

   10 iulie 2017 13:57

   multi se trezesc vorbind. asa si dl Danilet. subiectul trebuie inchis prin modificarea Constitutiei. de fapt este un NON-subiect, fiind sustinut de un numar neglijabil de persoane. trebuie sa se incheie cu dictatura minoritatii minoritatilor.

   raspunde comentariului
  • trezitulinvorba

   10 iulie 2017 13:57

   multi se trezesc vorbind. asa si dl Danilet. subiectul trebuie inchis prin modificarea Constitutiei. de fapt este un NON-subiect, fiind sustinut de un numar neglijabil de persoane. trebuie sa se incheie cu dictatura minoritatii minoritatilor.

   raspunde comentariului
  • trezitulinvorba

   10 iulie 2017 13:57

   multi se trezesc vorbind. asa si dl Danilet. subiectul trebuie inchis prin modificarea Constitutiei. de fapt este un NON-subiect, fiind sustinut de un numar neglijabil de persoane. trebuie sa se incheie cu dictatura minoritatii minoritatilor.

   raspunde comentariului
 • agapis

  09 iulie 2017 15:41

  Locuitorii cetatii Sodoma,toti ,in afara de Lot si familia lui,au vrut sa se ia pana si de Ingerii trimisi de Dumnezeu,atat de indraciti erau,atat de intins era pacatul! Lumea de azi iarasi nu mai crede in Dumnezeu si in poruncile Lui si atunci TOTUL e permis.Oamenii vor deveni numai trupuri si sexualitatea oarba, fara nici o finalitate creatoare, in afara de placere,va fi confundata cu iubirea !Dar mare va fi MIRAREA si SURPRIZA cand vor afla ca insasi suflarea de viata este de la El, ca nimic nu EXISTA fara voia Lui si ca LIBERI fiind au optat gresit pentru dusmanul speciei umane,adicauciga-l toaca. Din fericire marea majoritate a romanilor sunt credinciosi dar nu stiu pana cand caci influentele negative sunt tot mai mari.Desi o sa ne vina sa ne vomam matele pe strada cand ii vom vedea plimbandu-se de mana sau sarutandu-se va trebui sa ne inghitim voma sau sa ne ascundem in paduri!Ca pacatul si raul se intind mai usor ca binele si virtutea! REFERENDUM! REFERENDUM!REFERENDUM! Poate mai stavilim o vreme tavalugul!Iar UE nu are dreptul sa incalce vointa unui popor!

  raspunde comentariului
 • gica

  09 iulie 2017 10:08

  sa inteleg ca daca UE recomanda sa legalizam,sa acceptam,desi majoritatea nu doreste asta,ca pe ceva normal trasul la ochiul boului sau mancatul de kk,noi trebuie sa ne supunem?Nu vedeti ca se doreste de catre un grup minoritar si bolnav sufleteste perimarea si distrugerea valorilor morale crestinesti,nu vedeti ca se doreste normalizarea anormalului?Intreb si eu ca un clasic in viata"daca statu' ar fi condus de-un po**nar te-ai ****-n *ur?"

  raspunde comentariului
  • gica

   09 iulie 2017 10:39

   Va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor Sf.Antonie cel Mare

   raspunde comentariului
 • Anton Constantinescu

  09 iulie 2017 4:39

  In cadrul acestei initiative homofobe, ApF presupune ca "valorile" religiilor Abrahamice din grupul carora face parte si crestinismul cu toate sectele sale sunt "eterne". Lucrurile nu stau deloc asa sa nu uitam ca in perioada 1868 - 1922 atat heterosexualitatea cat si homosexualitatea termeni inventati in 1868 de un jurnalist ungur pe nume Kertbeny erau definite ca "perversiuni" in toate documentele vremii inclusiv in Colectia Larousse!. Normalitatea" era definita ca o relatie intre un barbat si o femeie in cadrul casatoriei stabilite de parintii sotilor, in care singurul scop al actului sexual era procreerea. Din acest motiv "perversiunea heterosexuala" era definita ca fiind o atractie "prea mare" intre soti, care ducea la mai multe acte sexuale decat cele necesare procreerii. Abia dupa anul 1922 societatea a adoptat opinia ca "totusi heterosexualitatea este normala". In romanul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" autorul american isi bate joc de conceptia respectiva un pacient intreaba doctore, sunt grav bolnav daca imi plac prea mult femeile?. Din anul 1973 si homosexualitatea a intrat in randul normalitatii, fiind definita de psihiatria moderna ca " o varianta a sexualitatii normale a carei terapie consta intr-un ajutor pentru autoacceptare". Romania este mult in urma tarilor vest europene in privinta civilizatiei, iar cultele religioase isi pot face de cap. Eu as ridica insa si alta problema inteleg faptul ca ApF nu se sinchiseste de faptul ca multi tineri se sinucid din cauza ca sunt dispretuiti de societate. Eu am incercat sa ma sinucid la 17 ani din acest motiv am supravietuit dar multi altii au reusit. Dar cu fetele voastre ce aveti, stimati crestini? In situatia de azi multi tineri homosexuali se ascund sub fusta unor fete, casatorindu-se cu ele chiar daca nu au nici o atractie fata de ele. De ce va urati atat de mult fiicele voastre, incat le asigurati o viata mizerabila in casatorii in care bietele femei se nevrozeaza? Cum a spus odata cantaretul britanic Elton John "oare de ce vor bigotii crestini sa ne oblige sa ne ascundem iar si sa le nenorocim fiicele, in casatorii false?" Pun si eu aceasta intrebare, pentru ca de mai multe ori in viata am refuzat sa ma casatoresc cu femei carora le-am raspuns ca sunt homosexual. Cat despre replicile pe care le citesc aici, ele arata halul de cultura al celor care sustin bigotismul.

  raspunde comentariului
  • John Wheel

   10 iulie 2017 20:39

   In cadrul comentariului tau stupid, normalofob si sanatos-la-cap-o-fob, uiti ca sexul tine in primul rand de BIOLOGIE. Sexul si procreerea sunt cum sunt, biologic, nu cum simte unul sau altul.De ce ar trebui sa ma intereseze ca un ***** a inventat termenul de "heterosexualitate" ca sa faca loc si la alte aberatii? Pe nimeni n-a interesat termenul respectiv, pentru ca in mintea majoritatii nu exista decat un singur sex, cel normal, motiv pentru care termenul nu a fost folosit pe scara larga pana in sec. 20. Incerci sa faci pe desteptul dar te incurci in propriile prostii. Termenul "heterosexualitate" era folosit INITIAL ca sa descrie "apetitul sexual anormal sau pervers, pentru sexul opus" sau "patima sexuala morbida pentru sexul opus". Deci era vorba de altceva, nu de sexul normal, chiar daca ACUM "heterosexual" e folosit cu sensul de om normal dpdv sexual. Si ce-i cu asta?? Nu ajungi nicaieri si nu demonstrezi absolut nimic. E ca si cum ai spune ca mancatul e o boala, pentru ca anorexia si bulimia sunt boli.Homosexualitatea a fost scoasa din nomenclatorul bolilor mintale ca urmare a presiunilor politice. Chiar presedintele Asociatiei Americane de Psihologie, care a votat pentru la data respectiva, a declarat ca Asociatia a fost confiscata de homosexuali. Nu poate nimeni declara normal prin vot ceva ce e impotriva biologiei. Hai sa votam si daca e normal sa mancam pe urechi."Romania este mult in urma tarilor vest europene in privinta civilizatiei," - foarte bine, nu avem nevoie de o crestere a depresiilor, a sinuciderilor, a violurilor, a abuzurilor asupra copiilor si adultilor etc care se intampla acum in acele tari "civilizate". De ce nu te duci acolo?"inteleg faptul ca ApF nu se sinchiseste de faptul ca multi tineri se sinucid din cauza ca sunt dispretuiti de societate."Inteleg ca esti ignorant, dar totusi numarul sinuciderilor in randul gay-or e de multe ori mai mare decat al oamenilor normali chiar in tari "civilizate" in care au toate drepturile. Cum ar fi Suedia, Norvergia etc. Se sinucid pentru ca au probleme psihice. Oamenii normali nu se sinucid, nici in conditii extreme, gen lagare in Coreea de Nord, Auschwitz etc.E mai bine sa ne nenorocim si fii si fiicele si nepotii?Noi nu va obligam sa faceti nimic, nici nu ne intereseaza ce faceti. Voi ne obligati sa va acceptam nebunia ca normalitate, pentru ca asa simtiti voi.Lasa aroganta, ca tu n-ai nici o cultura. Propaganda gay nu e cultura.

   raspunde comentariului
  • Papapiu

   10 iulie 2017 16:46

   Stimabile raspunsul vine ca o fatalitate.Deoarece bigotismul e insusit gresit.El trebuie sa tie ca indreptar de viata si nu ca fatalism.

   raspunde comentariului
  • gica

   09 iulie 2017 14:28

   Traducere homofobie--frica de oameni,baaa dupa ce ca sunteti vai de capul vostru mai sunteti si inculti,folositi impotriva oamenilor normali un termen care n-are nicio legatura cu ce vreti voi sa insinuati

   raspunde comentariului
  • IMPORTANT

   09 iulie 2017 13:38

   ce pricepi dumneata din cuvantul `homofob`? dar altii ca si dumneata? vai si amar ... cati se trezesc vorbind ca sa se afle in treaba !

   raspunde comentariului
  • gmbplay

   09 iulie 2017 9:56

   Cind bolnavii par normali si dau sfaturi!

   raspunde comentariului
 • Tutu

  08 iulie 2017 19:49

  Dusule,crede-ma dupa-o bere 2 3 mai Matei daca vad o albinuta,cum zic ,o iau in gradina la vaginuta de bazaie a placere saracuta si da si aer la caldura.Da nu ma vezi in piata sa cer drepturi ,sa intru sa jignesc biserica,sa apar pe forum ,sa filmez actu sau sa ma laud cu acul,nu,doar eu si albinuta.La ce sa bag folclor,patriotism,biserica,natiune ,romanism.Pe cuvant intre mine si albinuta nu mai incape nimeni pe lume...

  raspunde comentariului
 • ovidiu19

  08 iulie 2017 19:08

  Niste nefericiti inhibati. Minoritate? Zau. Cel mult, gasca. Nimic altceva.

  raspunde comentariului
 • ovidiu19

  08 iulie 2017 19:05

  Pai? E simplu! Nefericitii ce nu au reusit sa agate o Femeie, se *** intre ei. Si....Culmea, sunt prea multe Femei pe P... scuze,, Planeta. Sa te futi cu nenea,? Zau....

  raspunde comentariului
 • dusu

  08 iulie 2017 19:02

  traiasca romanica mare ! viitor de aur tara noastra are, noi sintem romini, noi aci sintem stapini

  raspunde comentariului
 • Sandokan

  08 iulie 2017 18:45

  "România este scindată"..., da, intre 99 care vor familie normala si restul de 1, care insa se cred mai destepti si mai evoluati, deci parerea lor "cantareste" mai greu... Va rog, asta e un non-subiect, nu stiu de ce apar atat de des articole despre asta, cautati altceva.

  raspunde comentariului
  • IMPORTANT

   09 iulie 2017 13:41

   sigur ca este NON-SUBIECT! dar la intrebarea `de ce` raspunsul este CLAR - acesti indivizi vor sa il transforme in subiect. o lume nebuna-nebuna-nebuna-de legat ...

   raspunde comentariului
  • Tutu

   08 iulie 2017 18:59

   Sa fim seriosi cui i frica de pasarica ?alina nu doare.naste nu omoara.e frumoasa nu urata.

   raspunde comentariului
 • Tutu

  08 iulie 2017 17:17

  Pot extrapola si altfel.Deviind un pic si mai mult poate ei vreau bigamia.Adica sa am 2,3 sotii bune si ma cam plicti de ele si vreau alte 2 3 de sotii si top protap imi trece prin gand poligamia bigama adica sa ne casatorim eu cu 2-3 sotii cu Giorgiel ca m-am indragostit de cele 3 sotii ale lui.Unde ajungem ziua de maine la biserica?

  raspunde comentariului
 • dusu

  08 iulie 2017 17:06

  io cred ca la conducatori patriei rominilor ,aia care vor spre vest, l i teama sa faca referendum pe tema asta ori mai precis, si pe asta, ha ha cum romini e majoritari ortodoxi, mai ,mai cu beserica ortodoxa unitar nationala si ea !, ha ha, ii sigur ca homosexuali ar deveni penali in romania

  raspunde comentariului
 • Tutu

  08 iulie 2017 16:26

  Parerea mea e ca e o deviatie deci nu o boala care poate fi tratata cu mult mai repede ca alcoolismul sau dependenta de tutun.Vreau sa mentionez ca nu vreau astfel de familii,dar pot traii in senatorii specializate daca vor normalizarea.Vreu sa specific ca jumatate dintre astfel de cupluri mor prematur iar 90 la suta din copiii adoptati de acestia se sinucid datorita istoricului familiei dar si conduitei lipsei paternale sau maternale natirale cat si obligarii urmarii altor conduite sexuale.Tratament daca nu-i de la drog ,alcool sau orgie de anturaj juvenil.Nu ca Ungaria.Daca vor casatorii au tari pregatite sa-si sacrifice altarul in UE pt ei.

  raspunde comentariului
 • dusu

  08 iulie 2017 13:45

  se pare ca fitzuicili de romanica au primit comanda centrala pe alt site profesorul,asa l prezinta,flonta mircea,cica "Nu cred că între religie și știința evoluției ar exista vreo incompatibilitate" cu asa profesori viitorul luminos al rominilor ii asigurat si toti cauta sa minimizeze intoleranta deja universal cunoscuta a celor ce si zic romini si nu ma refer doar la intoleranta homosexuala gramada aia care si zice popor romin se cauta sa fie coagulata cu orice mijloace in principal omogenizare etnica si religioasa din amestecul intre moldoveni religiosi si jmekeri romini vechi a rezultat rominul hot si habotnic la astia dupa marea lor unire s or adaugat iobagi asupriti din Ardeal care nu aveau o constiinta a identitati puternica vorba marelui romin,rominca cu mintea odihnita

  raspunde comentariului
  • Mandpv

   08 iulie 2017 14:09

   Ba dusule, ce ******, de ce nu recunosti ca esti gay si -ai plecat Doamne -ajuta! s -o sooogi pe la altii, ca, de, romanii sunt inapoiati! Si chiar de s -o mai gasi vreunu defect, pe -un ungur chiar nu l -ar fooote!!!

   raspunde comentariului
 • gigelceluratzel

  08 iulie 2017 12:52

  Interesant articol. Problemele cele mai mari vin din inapoierea profunda a romanului, a culturii si educatiei superficiale. Acum cativa ani, fiind in metrou in Londra am auzit fara sa vreau o conversatie intre doi concetateni.1. suficient de stupizi sa creada ca nimeni altcineva in acel metrou nu vorbeste sau intelege romana.2. suficient de grobiani incat sa-si explice unul altuia cum isi bateau prietenasotia.Nu este vorba pana la urma despre homosexualitate sau casatoriile gay sau despre adoptii sau despre tipuri de familie. Este vorba de respect. Sa-ti respecti partenerul de viata, sa-i respecti pe cei din jurul tau, sa constientizesi ca nu esti singur si ca actiunile tale afecteaza si pe ceilalti. Este vorba de dreptul la intimitate. Este vorba despre dreptul de a alege pentru sine un anumit mod de viata, care daca nu pune in pericol integritatea fizica a altora, nu ar trebui sa fie problema nimanui.Este vorba de cum un roman alege sa se comporte pe strada, la metrou, in trafic. Mult prea multi considera ca li se cuvine totul. De aici si lipsa de contact cu realitatea a Coalitiei pentru Familie. Statul de drept se bazeaza pe niste principii findamentale cum ar fi egalitatea in fata legii precum si drepturile omului. Coalitia pentru Familie se comporta ca acel roman din metroul londonez, ca acel roman din trafic care trage de volan si o ia pe linia de tramvai, ca acel cuplu de romani pe care l-am vazut la statia de metrou Unirii care au admonestat un batran care se dadea prea incet jos din metrou. Se comporta ca acei romani care merg la gratare in aer liber si lasa dezastru in urma. Nu inteleg ca fac parte dintr-o societate unde oamenii sunt diferiti si libertatile lor sunt limitate de libertatea celorlalti in calatoria lor prin viata.Este doar egoism. Si nu este decat un pas de aici pana la o dictatura religioasa.

  raspunde comentariului
 • IPOTEZA FALSA

  08 iulie 2017 12:38

  Ipoteza este si falsa si absurda. Societatea romaneasca nu este deloc scindata in aceasta privinta. Societatea romaneasca este PRO-FAMILIE. Un `grupuscul` de oameni incearca sa strice traditia si Credinta - bazandu-se pe tembelismul occidental. Totul este clar, lupta impotriva familiei apartine celui necurat care intuneca si incurca mintile celor care permit asta. Romania nu trebuie sa cedeze nici acum si niciodata. Familia este cel mai important lucru ce trebuie aparat.

  raspunde comentariului
  • moshu49

   08 iulie 2017 15:40

   familia, celula de bază a societății era maculată și înainte de '90... ca pensionar cu nepoți la poartă rog Fiscul să descalece puțintel pe această CpF că e de muncă...

   raspunde comentariului
  • gigelceluratzel

   08 iulie 2017 13:01

   Lasand sarcasmul la o parte, cand afirmi ca ipoteza este falsa si absurda trebuie sa vii cu dovezi care pot fi verificate. Altfel, comentariul tau nu este altceva decat pishwasser. Deschide o carte, documenteaza-te, citeste niste statistici, studiaza legislatie, calculeaza si evalueaza impactul lucrurilor pe care le ceri, a lucrurilor pe care le spui, si vei vedea ca pana la urma vanatoarea de vrajitoare se va intoarce impotriva ta.Si un ultim sfat. Uita-te in viata ta, reflecteaza la lucrurile pe care le faci, le spui, incotro mergi, cat de departe esti si cum vei ajunge acolo unde vrei sa ajungi. Este totul ok? Chiar ai timp sa-ti bagi nasul in viata mea sau a altora?Vezi-ti de drum...

   raspunde comentariului
   • gmbplay

    09 iulie 2017 9:53

    Daca modernism inseamna LaGBT CU "a" de la atei mai bine nu.

    raspunde comentariului
   • IPOTEZA FALSA

    08 iulie 2017 17:51

    Ai maculat neantul electronic si m-ai facut sa imi pierd vremea citindu-ti ineptiile. Ipotea este si falsa si absurda. Trebuie sa se incheie cat mai repede aceasta `nebunie`. Nu e nicio problema daca alte tari au luat-o razna, România nu trebuie să facă așa.

    raspunde comentariului
  • gigelceluratzel

   08 iulie 2017 12:54

   ai pregatit rugurile sa arzi homosexualii in pietele publice?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design