225.000 de copii din România merg la culcare flămânzi

de Silvia Boncuțiu , 27 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 09:07, 28 ianuarie 2016
Foto: Arhivă

Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arată World Vision România.

Situația este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României și unde sărăcia este citată ca principala cauză a abandonului școlar.

„Situația copiilor din mediul rural este disperată”, susținea la finele anului trecut Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcie extremă şi excluziune socială. Acesta menționa că riscul de sărăcie pentru copiii de la țară este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban, iar situația se înrăutățește de la un an la altul. Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform unui studiu realizat de World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

„În plus față de cei 40% care se confruntă cu riscul de sărăcie sau de excluziune socială, se estimează că 29% suferă de privațiuni materiale severe, de aproape trei ori mai mult decât media UE”, se menționează în concluziile preliminare ale vizitei în România a lui Philip Alston.

În același timp, Raportul Parlamentului European arată că în privința sărăciei copiilor, România conduce detașat, cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie.

Dincolo de aceste statistici îngrijorătoare sunt sute de mii de copii care încearcă în fiecare zi să trăiască cu senzația de foame continuă și să își ignore stomacul gol în timpul orelor de curs. În satele din Romania oamenii se lupta zi de zi cu sărăcia, principala lor ocupație fiind agricultura de subzistență și creșterea animalelor. Pe copiii acestora îi zărești pe ulițe, bucurându-se de jucării improvizate. Rar – sau niciodată – acești copii își părăsesc satul, fără a ști cum lumea se deschide și ce șanse pot găsi dincolo de aceste limite.

Copiii au nevoie de un prezent

Statisticile oficiale continuă să rămână alarmante în ceea ce priveşte procentul din populaţia României care trăieşte în sărăcie extremă sau cu riscul excluziunii sociale, în ciuda strategiilor şi a legilor adoptate, ale căror prevederi nu au fost aplicate şi, astfel, nu se regăsesc în îmbunătăţirea nivelului de viaţă al românilor. Ceea ce aceste statistici nu subliniază suficient de clar este faptul că un copil care experimentează sărăcia sau sărăcia extremă poartă cu el riscul de a nu se integra niciodată într-o societate care i-a neglijat drepturile elementare: hrană, educaţie, sănătate.

„În România rurală găsim la fiecare pas copii care parcurg, prin frig și ploaie, distanțe mari pentru a ajunge la școală. Odată ajunși la destinație, flămânzi, obosiți și înfrigurați, nu mai surprinde pe nimeni că nu se pot concentra la orele de curs sau că sunt tentaţi să renunţe. Așa se explică și frecvența cu cel puțin două procente mai mare cu care se înregistrează abandonul școlar în mediul rural. Aceşti copii sunt prioritatea noastră, ei trebuie să fie încurajați să meargă la școală pentru că educația este singurul mijloc prin care sărăcia să nu fie perpetuată de la o generaţie la alta. Nu ne mai putem permite, ca societate, să lăsăm sărăcia să reducă sanșele copiilor la educație şi la o existenţă demnă ca viitori adulţi. World Vision România militează pentru abordarea integrată a fenomenului părăsirii timpurii a școlii, oferind copiilor sprijinul necesar prin programe de educație remedială, de dezvoltare a abilităților de viață independentă sau chiar sprijin material pentru familiile care nu își permit să-și trimită copiii la școală”, a declarat Daniela Buzducea, director național World Vision România.

La lumina unei lămpi pe baterii

Printre sutele de mii de copii care trăiesc în sărăcie extremă îi găsim pe Georgiana (11 ani), Andreea (12 ani) și Cosmin (9 ani). Cei trei frați trăiesc într-un sat situat în sudul României, alături de parinții lor, Liliana și Marian, într-o casă din chirpici cu o singură cameră locuibilă. Ferestrele sunt crăpate, la fel și pereții, iar apa sau curentul electric lipsesc cu desăvârșire din viețile lor. „Iarna este cel mai greu. Ne strângem cu toții în singura cameră în care avem sobă și stăm la lumina unei lămpi pe baterii. Când bateriile se termină și nu avem bani să luăm altele, stăm la lumina lumânării sau chiar pe întuneric", povestește Liliana, mama copiilor.

În timp ce viața lor construiește imaginea unor timpuri demult apuse și uitate, cei trei copii sunt nevoiți să împartă adeseori aceeași farfurie cu mâncare. Prima masă a zilei – și uneori singura - este la ora prânzului. Mâncarea e preparată la ceaunul din curte și conține fasole, varză sau cartofi. Seara, cei trei copii se mulțumesc cu ce a mai rămas de la prânz, iar dacă uneori mai e prea puțin sau deloc, copiii așteaptă masă de a doua zi. Rareori s-au bucurat de gustul dulciurilor. „Uneori mama ne mai aduce câte o bomboană”, șoptește Georgiana.

Venitul familiei provine din alocațiile copiilor și ajutorul social - apoximativ 600 de lei - din care părinții celor trei copii se străduiesc să le asigure măcar strictul necesar. Cu toate că neputința și greutățile i-au însoțit mereu, Liliana și Marian încearcă din răsputeri să le ofere copiilor lor mai mult. În sezonul cald, tatăl îi ajută pe oamenii din sat, muncind cu ziua. „De la noi din sat nu există transport spre comună sau oraș, nu există locuri de muncă și doar muncind cu ziua mai poți face un ban. Din păcate, doar vara se mai caută, dar și atunci din ce în ce mai rar...", marturisește Marian.

Liliana își dedică tot timpul creșterii copiilor și treburilor gospodărești, la care de cele mai multe ori o ajută și cele două fete. Ziua ei începe dimineața în zori, atunci când îi pregătește pe copii pentru școală. Cu toate că au doar câteva hăinuțe, uzate și cusute din loc în loc, Liliana este fericită că are un ,,schimb bun" pentru fiecare copil. „Nu trebuie să renunțe la școală, este singura lor șansă pentru mai bine”, spune ea.

Copiilor le place foarte mult să învețe și se străduiesc să țină pasul cu colegii lor de la școală. Ei trebuie să își termine lecțiile până se întunecă pentru că la lumina slabă a lămpii cu greu văd să scrie sau să citească... Cosmin este cel mai mic dintre frați, însă e singurul care știe foarte clar ce vrea să facă cu viața lui. Băiatul bălai, năzdrăvan și comunicativ, le spune tuturor că el vrea să se facă medic. Iar ori de câte ori uită de el la săniuș și întârzie la teme, Georgiana îl apostrofează. „Dacă nu îți faci toate temele, nu o să reușești să ajungi doctor, aşa cum îți dorești”, îl dojenește Georgiana pe Cosmin.

Când vine întunericul, în camera mică si neîncăpatoare li se alatură și părinții.  Ore în șir stau de vorbă pâna când, rând pe rând, fiecare copil adoarme.

Merg cu rândul la școală pentru că nu au cu ce să se încalţe

Povestea celor trei frați nu este nici pe departe un caz izolat. Peste 20.000 de copii din satele românesti, printre care și Georgiana, Andreea și Cosmin sunt ajutați de fundația World Vision România. Într-un alt loc uitat de lume, în care organizația intervine și luptă pentru a sparge cercul vicios al sărăciei prin educație îl găsim pe Bogdan, un băiețel de 11 ani. Acesta locuiește alături de cei cinci frați într-o casă micuță din chirpici cu două camere. Singurul său prieten este Iliuță, un miel de câteva luni care este partenerul lui de joacă. Bogdan nu a avut niciodată suficiente haine sau jucării și nu își poate imagina ce gust are ciocolata pentru că nu a gustat niciodată. Cu toate neajunsurile, copilul este încurajat de părinți să meargă la școală. Îi place foarte mult să citească, însă nu are un ghiozdan sau vreun caiet care să-l ajute la învățat.

„Bogdan merge la școală doar două zile pe săptămână, pentru că nu are cu ce se încălța. Împreună cu fratele mai mare au o pereche de cizme, pe care o poartă cu rândul. Nu avem bani să le cumpărăm cizme tuturor copiilor, însă problema cea mai mare este lipsa mâncării. Nu pot să le pun zilnic pachet la școală pentru că nu am din ce”,  ne explică, îndurerată, mama lui Bogdan.

În familia lui Bogdan venitul este aproape inexistent. Au în gospodărie câteva oi și capre, pe care mama le îngrijește împreună cu copiii. De câteva zile, capul familiei s-a angajat la un atelier în cel mai apropiat oraș, însă nu știe ce salariu va avea.

Alături de părinţi și Bogdan, în căsuța micuță cu două camere locuiesc alte cinci suflete: Darius (4 ani) Iuliana (6 ani), Nicolae (10 ani), Marius (12 ani) și  Ionuț (13 ani). Cei opt membri ai familiei trăiesc într-o sărăcie lucie și se bucură că se au unii pe alții. Casa în care locuiesc nu le aparține, ci au primit-o din mila unei vecine. „I s-a facut milă și ne-a dat această căsuță, pentru că locuiam într-un grajd. Nu ducem lipsă de lemne că e pădurea aproape, însă nu avem bani să le cumpărăm copiilor haine sau cărți pentru școală, iar de mâncat, mâncăm ce am muncit vara: cartofi și fasole. Mai facem câte o lipie pe plită și mămăligă, dar foarte rar. Nu cred că o să ne permitem să îi trimitem pe toți la școală. Toate sunt scumpe și școala este departe. Este greu pentru ei când văd că ceilalți copii au pachet să mănânce și ei se uită”, povestește cu lacrimi în ochi tatăl copiilor.

Luptă pentru supraviețuire

Într-o Românie în care 37% din populația în vârstă de 15 ani prezintă analfabetism funcțional, copiii acestei familii se luptă să ajungă la școală desculți și cu burta goală.  „Le-am cumpărat pe rând de încălțat, când am vândut o oaie. Din păcate cizmele nu rezistă pentru că nu sunt nici de calitate și au mult de mers pe jos, trebuie să traverseze un râu, este noroi peste tot și se rup repede”, arată mama copiilor.

Cazul acestei familii vine, parcă, să întărească concluzia raportorului special ONU pentru Sărăcie extremă şi excluziune social potrivit căreia „situaţia copiilor din mediul rural este disperată”. Lipsa hranei a determinat-o pe mama celor șase suflete să trimită doi dintre copii la o bunică. „Nu mai aveam ce să le dau de mâncare, am rugat-o pe mama să îmi țină doi copii până trece iarna. Îmi este greu că i-am despărțit, dar decât să moară de foame... O să treacă iarna și o să merg să îi iau”,.

2,4% dintre copii abandonează în fiecare an școala

Rata abandonului școlar în România a trecut în 2014 de 18%, în timp ce în Uniunea Europeană media de părăsire timpurie a şcolii este de 11.1%. Conform unui studiu realizat de World Vision România, procentul copiilor care abandonează şcoala în fiecare an este de 2,4%.

Mai grav este faptul că România este fruntașă  nu doar la rata abandonului școlar. Conform Comisiei Europene, cheltuielile publice ale României pentru educație au reprezentat 3% din PIB în 2012, ceea ce reprezintă, din nou, cel mai scăzut procent din UE. Iar în tot acest peisaj sumbru, Guvernul amână alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, conform prevederii Art. 8 din Legea 1/2011.

Comentarii

 • ANETA

  21 august 2016 13:30

  NIMIC NU MA MAI MIRA CI DOAR IMI PLINGE SUFLETUL SI MA TOT GINDESC POLIITICIIENI GUVERNUL SENATUL PARLAMENTUL PRESIDENTIA MACAR asa din curiozitate nu trage cite o privire spre astfel de stiri socante caci sunt mai socante decit ce se intimpla in SIRIA

  raspunde comentariului
 • LuigiCFR

  03 iunie 2016 17:59

  Afaceri ale Mafiei din Italia cu salubrizarea din Romania.Cristian Petricu Alexe Locotenentul Mafiei?La ARR era incadrat pe 358 roni.Dir.Ioan Tatar nu misca un deget fara stirea lui Alexe.Toti care intrau in legatura cu el,mai devreme sau mai tarziu intrau in faliment.CFR Marfa? Niciodata in viata n-o sa intalnesti un om mai prefacut.Petricu niciodata nu ajuta pe nimeni cu nimic,dar poza Painea lui D-zeu acest potlogar,se dadea prieten cu orice om daca avea un interes.Inainte sa cumpere aia groapa Glina,acesta ma suna din Italia sa ma interesez la ce usa sa bata sa vina aia si sa cumpere afacerea ca avea burta lipita de sira spinarii.Ca, ni.ni.ni...na.na.na,pana si-a vazut interesul,facandu-se prieten si cu draq pana a sarit gardul.Tot in perioada accea l-am intrebat,dupa cateva saptamani intalnindu-ne intamplator dc au cumparat aia afacerea, nici nu mai stia, UITA-SE.Nici usturoi nu manca-se nici gura nu-i mirosea.In 2005,nu aveau de un mic si o bere si uite-i acum mari scriitori cu fel de fel de 110 legitimatii ca vorba aiaDP 2006 AVEA BALTA PESTE.Oameni cu 6 fete.Cu timpul dc nu erai si tu din Mafie,miliardar peste noapte,gata si el poza la fel de parlit si spunea ca si lui nu ii merge nimic,ca se zbate,ca are salariu 1400RONI,ca deabia plateste intretinera si lumina,ca e tare greu.In afaceri si in viata de zi cu zi,prefacut si hotoman- potlogar cu acte.Daca avea un interes,Alexe ii invartea pe tabla de sah pana la Ministru,ii dirija din umbra.Se observa dp declaratia de avere a domniei sale.In cativa ani,kg de aur si 10 case.Daca Alexe avea interes,te incadra in scarba un Secretar General in Minister daca semnatura ta ii aducea beneficii.El invartea spagile ca nu il banuia nimeni si facea pe modestul si intelegatorul cu orice om.Alexe isi calculeza repede prioritatile.Niciodata nu intra in legatura cu cineva daca nu are un avantaj.Petricu Alexe Cristian acum mare miliardar.Cristian Petricu Alexe, mai pervers ca IUDA.Prea s-a folosit de toti.O sa ajunga ca puscarie.

  raspunde comentariului
 • jivoin claudia

  29 ianuarie 2016 9:13

  faraonul care conduce terra asa vrea sa fim sclavi. el se numeste organizatia natiunilor unite si nu vrea sa vada realitatea asa le place sa fim condusi de dracul pe pamant. si tot raul acesta care ne inconjoara ne face sa ne afundam in bezna daca nu il oprim.ei spun ca organizatia natiunilor unite respecta dreptul la viata al fiecarei fiinte umane si prin declaratia drepturilor omului din 10 septembrie 1948 sintem protejati prin lege ca fiinte umane sa traim egali, dar de fapt viata este altfel. acum sper ca macar Dumnezeu sa ne protejeze ca altfel nici eu nu mai imi explic de ce traim pe terra, cu asa tehnologie avansata folosita in scopuri inumane.

  raspunde comentariului
 • o mama

  28 ianuarie 2016 23:16

  pt cool and trendy ai mare dreptate copii nu sunt de vina cu nimic dar pana cand parinti nu vor munci si statul nu-i va obliga sa munceasca degeaba incercam noi sa le ducem haine si incaltaminte tot flamanzi si desbracati vor fii pt ca arunca hainele la gunoi nu le spala si orice am face tot degeaba ! ar trebuii educati parinti si pusi in situatia sa-si asume responsabilitatea copiilor pe care i-au facut! Eu nu pot sa concep cum in ziua de azi sa umbli descult si dezbracat cad la fiecare colt de strada suni magazine secod-hand si poti sa-ti cumpari incaltaminte si mancare si un leu!

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  28 ianuarie 2016 21:25

  Vedeti cum iese la iveala, pas cu pas, substanta lucrului bine facut ? Acum e drept ca am un scrupul moral, ma tem de manipulare, de necuratenia intentiilor celui care ar manipula un asemenea continut. Sa-ti fie mila de copiii flamanzi e uman, e firesc. Cui atribui, insa, responsabilitatea ? Cuiva anume, ori intregii clase politice ? De dreapta, de stanga, de la iliescu bâtă minerească,la sasoiul cu căși multe, din meditatii la o materie pe care nu stim cat de bine o cunoaste. Poate si noi avem o vina, ca am lasat prorcii sa-si faca de cap, in Ferma Animalelor.

  raspunde comentariului
 • Mama

  28 ianuarie 2016 18:38

  Popii ortodocsi arunca "coliva sfintita" la Gaini si "colacii Sfintiti" la Porci!!!!!Iar un sfert de milion de copii in Romania merg la culcare flamanzi!!!Guvernantii in ultimii 26 de ani au dublat salariile popilor, au dat bani de au construit 4.000 lacasuri de cult ortodox, iar acum STATUL construieste Magaoaia de catedrala a minciunii poporului roman!!! RUSINE!!! Asa popor, asa religie, asa guvernanti!!!

  raspunde comentariului
  • Mitica

   29 ianuarie 2016 19:47

   Nu Biserica este cauza foamei si a saraciei ! Lenea si prostia ! Sudul Romaniei este suprasaturat de prostii si lenesi care fac copii cu iresponsabilitate si cu nemiluita pentru a primi ajutoare si alocatii de la stat ! Acesti prosti trebuiesc sterilizati si tinuti in lagare de educare , altfe se umple tara de tampiti ! Prostia si lenea din sudul Romaniei , sant genetice , nu exista leac ! In Moldova avem Vasluiul cu urmasii pakistanezilor robi eliberati de Cuza ! Acesti degenerati si cu inca vreo doua sate de colibe intercalate cu palate si turnulete din jurul Iasului , fac Romania de ras !

   raspunde comentariului
 • circa si ceva

  28 ianuarie 2016 18:26

  225000 batuti pe muchie. Nici mai mult nici mai putin. Eu propun sa nu se mai duca la culcare.Cool sau Trendy Ce mai trimiti oamenii pe OLX, nu vezi ca a venit OLXul peste RL. Cu oferte serioase si reale. Sau tu chiar faci marketing...

  raspunde comentariului
 • Jones

  28 ianuarie 2016 14:49

  I-auzi, si te doare undeva de ce se intampla in Norvegia !

  raspunde comentariului
 • Bogdan

  28 ianuarie 2016 14:24

  OFERTA NUMARUL 1- COLABORATORIOferta este valabila pentru toate localitatile tarii.Vino sa faci parte din echipa viitorului intr-un proiect unic la nivel national si mondial!Curs gratuit si complet de instruire de la zero.Oportunitate pentru cei carora le plac cartile bune,dezvoltarea personala si materiala.Cere detalii trimitand textul INFO doar la una din adresele de email a echipei noastre bogda_91yahoo.comAtentie Raspunsul il vei primii in maxim 24 ore

  raspunde comentariului
 • o femeie

  28 ianuarie 2016 13:05

  de ceva ani am reusit sa mobilizez pe mine si vecine - astfel ca avem un grup de zeci de copii din Romania ce primesc incaltaminte, imbracaminte, si un minim de caiete pentru a nu abandona scoala. Multa lume are o a2a-3a pereche de incaltaminte acasa care nu le mai placenu mai vine nu mai e la moda - in loc sa stea in casa sa se strice in prafinghesuita poate fi donata.

  raspunde comentariului
  • Grigore

   29 ianuarie 2016 19:54

   Cel mai potrivit ajutor ar fi sa adunam toate proastele alea nespalate si in calduri continui care fata ca iepuroaicele necontrolat si sa le punem cate un dop in kurul nespalat si agitat !

   raspunde comentariului
 • lilu

  27 ianuarie 2016 17:47

  si totusi, am putea ajuta usor acesti copii. Chiar daca vina o fi a cuiva, nu e a acestor copii, care sunt doar victime. O societate care se respecta nu ar pemite asa ceva. Dar noi suntem inumani.

  raspunde comentariului
  • Grigore

   29 ianuarie 2016 20:00

   Copii trebuiesc luati de stat iar parintii sterilizati obligatoriu ! Altfe umplem tara de de retardati si infractori , nu peste mult timp nu o sa mai ave curajul sa stam in casa neinarmati sau sa iesim pe strada va fi o adevarata aventura ! Majoritatea acestor copii raman fara scoala , meserie , mijloace de castigare a existentei ! zooparlamentarii si guvernantii isi fac pensii speciale , singura preocupare !

   raspunde comentariului
  • Cool sau Trendy

   27 ianuarie 2016 20:46

   Sigur ca se poate face ceva , sa mai mreasca birurile pe angajat sau angajator ori sa mai puna ceva taxe , accize sa scoata bani , deoarece acestia nu cresc in copaci nici pe marginea drumurilor . Ce usor este sa fi de stanga , ca doar nu doare pixul .

   raspunde comentariului
 • Cool sau Trendy

  27 ianuarie 2016 17:11

  Frumoase si emotionante astfel de reportaje , dar situatia nu se va schimba pana ce statul si parintii acestor copii nu vor intelege ca singurul mijloc de a obtine venituri pentru trai este munca . Sa nu-mi veniti cu lozinca ca " nu sunt locuri de munca " ca nu va cred . Nu mai departe de site-ul OLX , este plin cu oferte care mai de care . Firme serioase asigura angajatilor trasport gratuit de la domiciliu la locul de munca pe distante de zeci de km , iar altele cazare tot gratis in conditii decente .De fermele agricole nu mai vorbesc . Sigur ca cel cu pensia de 400 de lei de-a moaca ar vrea-o de 1000 , ca cel ce s-a chinuit 40 de ani la locul de munca sau asistatul social ar vrea ca ajutoarele cumulate sa depaseasca veniturile unui muncitor 1200 de lei care se trudeste in schimburi de multe ori si sambata si duminica . Dar deocamdata acesta-i curentul la moda prin redactii si televiziuni . PS Toti o tin langa , chiar nu vede nimeni ca se aduc muncitori calificati si necalificati din te miri ce tari ?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design