3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Sebastian Ghiță a luat zeci de milioane de euro de la SRI,...

Sebastian Ghiță a luat zeci de milioane de euro de la SRI, MAE, Armată, AEP, Transelectrica, pentru softuri de vot și de criptare pentru servicii | DEZVĂLUIRE

Firmele controlate de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță au primit, în ultimii zece ani, peste 23.000 de contracte de la instituțiile publice centrale și locale.

Printre clienții firmelor fostului deputat PSD se numără instituții grele din statul român. Printre aceste instituții-cheie se află Ministerul Muncii, cel al Justiției, Tribunalul București, Externele, Armata, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul Român de Informații, dar și companii la care statul deține pachetele majoritare de acțiuni.

Elena Udrea era considerată una dintre cele mai puternice femei din România în mandatele de președinte ale lui Traian Băsescu. În anul 2007, a adus-o la București pe Ana Maria Pătru, vicepreședinte PDL Vâlcea, și a montat-o în funcția de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Abia instalată pe funcție, Pătru a început să facă bani. Din șpăgi primite pentru contractele publice de la AEP, după cum am aflat de la DNA în ultimul an. La cererea procurorilor Anticorupție, Pătru a fost arestată în septembrie 2016, după ce patroana de la Siveco România, Irina Socol, a povestit cu lux de amănunte cum i-a dat mită. Tot conform DNA, Socol i-ar fi plătit în jur de 22 de milioane de lei și lui Sebastian Ghiță.

 

pentru a obține contracte IT de la instituțiile statului.
Dar Pătru a oferit contracte evaluate la 3,5 milioane euro și firmelor controlate direct sau prin interpuși de Sebastian Ghiță. Primul contract a fost parafat în noiembrie 2008. Atunci, firma Teamnet Interna­tional a fost contractată să presteze servicii în valoare de 1,6 milioane euro. În aprilie 2012, firma lui Ghiță a mai primit un contract de 1,1 milioane euro pentru „servicii de software și aplicație”.

3,5 milioane euro pentru Ghiță. Udrea face pe supărata

Tot de la o firmă controlată de Ghiță, XOR-IT, Pătru a cumpărat și softul privind votul multiplu pentru referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu din 2012. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, fără publicarea unui anunț de participare, și a avut o valoare de peste 1,9 milioane lei, adică în jur de 450.000 euro. AEP justifica într-un comunicat de presă această metodă de atribuire prin aceea că ar fi fost nevoită să organizeze de două ori procedura de atribuire a contractului. Ulterior, în iunie 2014, XOR-IT a fost contractată să arhiveze electronic listele electorale ale partidelor care și-au desemnat candidații pentru Parlamentul European. Valoarea contractului a fost de 328.620 euro. 

Totuși, Elena Udrea susține pentru RL că protejata sa, Pătru, i-a dat contracte lui Ghiță în răspăr cu partidul. “Știu că Ghiță a câștigat contractele pentru softuri de la AEP. Nu am făcut noi scandal atunci că ne fură Ghiță alegerile? Nu am avut nici o treabă cu acel contract. Dacă vă uitați în presa de atunci, chiar am fost foarte supărați că face Ghiță softurile. Eram convinși că va face ceva cu softul respectiv. Deși toată lumea se jură că nu pot fi manipulate”. 

Cât despre cum ar fi promovat-o pe fosta șefă a AEP, Udrea a adăugat: “Doamna Pătru era membru PDL cu mult înainte să fiu eu membră. Am avut mulți oameni cu care am fost apropiată. Dar nu înseamnă că i-am determinat într-un fel viața”.

5.000.000 euro de la pedeliștii lui Boc 

În primul său mandat de ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu a cumpărat de la Teamnet Interna­tional o aplicație software pentru managementul documentelor. Contractul, în valoare de aproximativ 50.000 euro, a fost semnat pe 28 noiembrie 2008. Din 2009, la conducerea Ministerului Muncii a fost numit pedelistul Mihai Constantin Șeitan. Acesta a anunțat organizarea unei licitații pentru a cumpăra Sistemul Informatic Integrat de Management.

Conform caietului de sarcini, acest sistem urma să susțină Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale pentru activitățile de gestionare, analiză și control ale POSDRU și de monitorizare din punct de vedere financiar, fizic și procedural a stării implementării operațiunilor finanțate de către program. Șeitan nu a apucat să finalizeze licitația, fiind schimbat din funcție cu pedelistul Ioan Botiș. După preluarea funcției, acesta din urmă a anunțat că acel contract a fost atribuit firmei Teamnet International, pentru aproximativ 5.000.000 euro. Bani europeni. 

Contracte de 9,7 milioane euro cu Inspecția Muncii

Inspecția Muncii este o altă instituție care a plătit sume mari firmelor controlate de Sebastian Ghiță. Este vorba de peste 9,7 milioane euro. Această instituție cu filiale în toată țara a fost condusă de Nicolae Bratu Danteș, numit pe funcție în aprilie 2011 de premierul Emil Boc. În 2012, Danteș s-a suspendat din funcție și s-a transferat pe postul de secretar general adjunct la Ministerul Muncii. Prin urmare, în funcția de șef la Inspecția Muncii a fost numit Ciprian Dragomir, din august 2012 până în octombrie 2014.

Pe final de mandat, pe 29 septembrie 2014, Dragomir a cumpărat „infrastructură hardware și software de bază de dezvoltare și implementare a sistemului SIAMC”. ­Această infrastructură a fost componenta principală a proiectului „Combaterea muncii la negru şi sporirea securităţii muncii în România prin îmbunătăţiri de structură şi proces în cadrul Inspecţiei Muncii”, proiect finanţat prin fonduri europene. Valoarea contractului a fost de 6,22 milioane euro, iar contractul a fost adjudecat de firma Teamnet International. 

Numit și de Boc, și de Ponta

În octombrie 2014, premierul Victor Ponta a emis o decizie prin care Nicolae Danteș a fost repus pe funcția de șef la Inspecția Muncii. La rândul lui, Danteș a semnat un contract pentru mentenanța sistemului SIAMC cu Ymens Teamnet, o altă firmă controlată de Ghiță. Valoarea contractului a fost de 2,2 milioane euro.  

Inspecția Muncii a mai atribuit nouă contracte firmei Teamnet International pentru realizarea și implementarea programului „Registrul de Evidență al Salariaților” (REVISAL). Valoarea totală a acestora depășește 1,3 milioane euro.

Totuși, Danteș a spus pentru RL că nu are nici o legătură cu acele contracte: “Toate contractele sunt din 2006. REVISAL l-am preluat de la Teamnet. Noi am fost proprietari pe baza de date. Cu codul sursă nu am avut nici o problemă. Ideea e că așa s-a vrut, așa a vrut instituția de atunci, să nu cumpere acea aplicație. Noi am fost proprietari și suntem proprietari pe baza de date. Nu poate să umble nimeni acolo. Aplicația nu e închiriată, nu e a mea, nu e închiriată. De doi ani de zile am făcut demersuri și acum mi-a dat-o mie. Cu titlu gratuit. Alte contracte nu am mai avut cu el. Înainte de insolvența lor ne-au cedat aplicația. Nimeni nu putea să umble la baza de date fără acordul nostru”.

Predoiu a actualizat antivirușii cu 550.000 euro 

În mandatul de ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a cumpărat de la Asesoft International „servicii de actualizare antivirus pentru Ministerul Justiției și instanțele subordonate”. Contractul a fost semnat în iunie 2010 și a costat aproximativ 550.000 euro. 

În plus, Tribunalul Municipiului București a cumpărat de la o altă firmă controlată de Ghiță, DNS Birotica, cartușe toner în valoare de 3,2 milioane euro. Contractele au fost semnate în 2008, 2009 și 2013. În plus, Tribunalul București a mai cumpărat hârtie în valoare de 655.000 euro, în 2011. 

Transelectrica,  contracte de 4,32 milioane euro 

Firmele Teamnet, Asesoft și XOR-IT au primit contracte în valoare totală de 4,32 milioane euro de la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”, în perioada 2007-2012. Pentru început, au fost cumpărate laptop-uri în valoare de 200.000 euro de la Asesoft. Tot de la Asesoft s-au cumpărat carduri în valoare de 16.000 euro. 

Firma XOR-IT a livrat în 2011 analizoare de monitorizare a energiei electrice de peste 82.000 euro. Cel mai mare contract l-a primit Teamnet International, în 2012, pentru implementarea unui sistem informatic integrat. Pentru acest sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” a plătit puțin peste 4.000.000 de euro.  

EXPERIENȚĂ. Echipamente pentru SRI încă din 2005

Sebastian Ghiță a avut o relație aparte cu serviciile de informații secrete ale României cu mult înainte să ajungă deputat și membru în Comisia parlamentară de control asupra activității Serviciului Român de Informații. Tot o relație aparte a avut și cu foștii șefi ai SRI. În special cu George Maior și generalul Florian Coldea, oameni alături de care Ghiță și-a petrecut vacanțele de lux în Toscana și Insulele Seychelles.

În anul 2007, unitatea SRI „Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informației” a cumpărat de la Asesoft International, controlată de Ghiță, echipamente de rețea, software și tehnică de calcul în valoare de 1,24 milioane euro. Ulterior, de la aceeași firmă, SRI a mai cumpărat echipamente hardware și audio-video în valoare de 63.000 euro. 

Jurnalista Sorina Matei a arătat că „Grupul Asesoft” a primit de la SRI, de fapt, contracte în valoare de 4,57 milioane euro în perioada 2005-2017. 

ARMATA. Oprea, 5.000.000 euro pentru Ghiță

Ministerul Apărării Naționale, sub conducerea lui Gabriel Oprea, a cumpărat de la Teamnet International un Sistem Informatic Integrat de Management. Contractul, finanțat din fonduri europene, a fost semnat în septembrie 2010 și a avut o valoare de aproximativ 5.000.000 euro.  

Contractele lui Ghiță cu Armata au continuat și în guvernarea USL, după ce Mircea Dușa a fost uns pe funcția de ministru. În iunie 2013, Armata a semnat un contract de 80.000 euro cu Teamnet International pentru furnizarea de bunuri – avioane-țintă și servicii de dirijare avion-țintă, pentru executarea tragerilor cu sisteme sol-aer în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer Capul Midia. 

Un an mai târziu, tot ministrul Dușa a semnat un acord-cadru „în vederea atribuirii ulterioare a mai multor contracte subsecvente de furnizare de bunuri”. Contractul, în valoare de un milion de euro, a fost semnat cu Teamnet International. 

MAE comunică criptat prin echipamentele lui Ghiță

Ministerul de Externe a semnat cu firmele controlate de Sebastian Ghiță contracte în valoare de peste 5,3 milioane euro. Primul contract a fost semnat în mai 2013, în timp ce la conducerea ministerului se afla pesedistul Titus Corlățean. Atunci, a fost semnat un contract în valoare de aproximativ 800.000 euro pentru „servicii de mentenanță pentru Sistemul Național de Informații privind Vizele (SNIV)”. Contractul a fost atribuit asocierii dintre firmele Asesoft și Teamnet, ambele controlate de Sebastian Ghiță, coleg de partid cu ministrul Corlățean. 

În septembrie 2013, Corlățean a mai semnat un alt contract încheiat între MAE și Teamnet. De data aceasta, au fost cumpărate servicii în valoare de 3,67 milioane euro. Câteva luni mai târziu, pe 9 decembrie, asocierea dintre Teamnet și Asesoft a primit un contract de 200.000 euro pentru a furniza echipamente de criptare. 

Asocierea dintre cele două firme ale lui Ghiță a mai primit de la MAE două contracte în 2015. Pe atunci, ministerul era condus de Bogdan Aurescu. În aprilie 2015, Aurescu a semnat un contract pentru „extinderea infrastructurii de chei publice, în cadrul Centralei MAE, pentru a se asigura timpi optimi de răspuns la solicitările de eliberare de certificate digitale, autentificarea utilizatorilor prin folosirea dispozitivelor de tip smartcard cu certificat”. Pentru acest contract, MAE a plătit puțin peste 100.000 euro. O lună mai târziu, același grup de firme a mai primit un contract de 544.000 euro pentru a livra ministerului echipamente „în vederea extinderii infrastructurii consulare securizate”.  


Citește și celelalte episoade ale serialului dedicat afacerilor lui Sebastian Ghiță cu statul:

Toți oamenii mogulului: Ghiță și-a plantat la Mediu un om care i-a adus 25,8 milioane euro. Elena Udrea l-a făcut șef peste licitații pe Ciprian Constantin Ghioc, omul grupului Asesoft. Cum explică situația | DEZVĂLUIRE

Toți oamenii mogulului: Primăria București a implementat un proiect cu Teamnet, firma lui Sebastian Ghiță. Oprescu i-a plătit fostului deputat 27 milioane euro pentru un program pentru situații de urgență ineficient | DEZVĂLUIRE

Toți oamenii mogulului: Gruparea Tăriceanu din Finanțe, zeci de milioane de euro pentru Ghiță. Ministerul Finanţelor și ANAF au băgat 27,5 milioane de euro în conturile firmelor fostului deputat PSD | DEZVĂLUIRE

Toți oamenii mogulului: Ghiță, peste 50 milioane de euro de la STS prin pixul generalului Opriș. Echipamentul folosit pentru localizarea avionului prăbușit în Munții Apuseni era făcut de firma fostului deputat. Replica STS | DEZVĂLUIRE

Toți oamenii mogulului: Ministerul de Interne a pompat 45 de milioane de euro în conturile firmelor controlate de Ghiță | DEZVĂLUIRE

Toți oamenii mogulului. Liviu Dragnea i-a dat lui Sebastian Ghiță 46 milioane de euro din Cadastru. Banii au mers în conturile Asesoft, Teamnet și XOR-IT | DEZVĂLUIRE

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă