Toți oamenii mogulului: Ghiță și-a plantat la Mediu un om care i-a adus 25,8 milioane euro. Elena Udrea l-a făcut șef peste licitații pe Ciprian Constantin Ghioc, omul grupului Asesoft. Cum explică situația | DEZVĂLUIRE

de Petru Zoltan , 11 mai 2017 - stire actualizata la ora 19:09, 11 mai 2017
Toți oamenii mogulului

25.800.000 euro. Atât au încasat firmele controlate de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță de la Agenția Națională pentru Protecția Mediu­lui. În tot acest timp, instituția era condusă de Ciprian Constantin Ghioc, fost angajat al grupului de firme Asesoft.

Cel mai mare contract, în valoare de 16,6 milioane euro, a fost primit de o firmă controlată de Ghiță de la Agenția de Protecție a Mediului în urma unei licitații începute în mandatul de ministru interimar la Mediu al Elenei Udrea. Fostul ministru al Mediului László Borbély a contribuit și el la succesul fostului deputat PSD cu un contract de 9,2 milioane euro.  

Sebastian Ghiță a reușit ­să-și planteze câțiva oameni în funcții-cheie ale administrației publice centrale. Unul dintre aceștia este Ciprian Constantin Ghioc, fost angajat la grupul de firme Asesoft International.

În decembrie 2008, ministru al Mediului a devenit Nicolae Nemirschi (anterior, acesta fusese viceprimarul Constanței și mâna dreaptă a primarului Radu Mazăre). Cu ajutorul lui Sebastian Ghiță, Ghioc a fost numit consilier principal în Corpul de Control al ministrului Nemirschi. În septembrie 2009, PSD a ieșit de la guvernare și funcția de ministru interimar al Mediu­lui i-a revenit Elenei Udrea. Pe atunci, încă era măritată cu afaceristul Dorin Cocoș, prieten cu Sebastian Ghiță. 

Cariera lui Ghioc în administrația centrală era la început: a fost transferat de la Corpul de Control în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Se întâmpla octombrie 2009, cu acordul ministrului Elena Udrea. Totodată, Ghioc a preluat și funcția de președinte interimar al ANPM. Conform “Monitorului Oficial”, decizia de numire a lui Ghioc a fost girată de premierul Emil Boc și contrasemnată de secretarul general al Guvernului, Daniela Nicoleta Andreescu.   

Ghioc pornește o licitație de 20 milioane euro 

ANPM se află în subordinea Ministerului Mediului, deci Ghioc răspundea în fața ministrului interimar Elena Udrea. În noiembrie 2009, ANPM a anunțat că organizează o licitație restrânsă accelerată pentru implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Tipul acesta de licitații a fost aplicat cu succes de Elena Udrea și la Ministerul Turismului.

Conform caietului de sarcini, prin acest proiect se dorea realizarea unui sistem informatic integrat de mediu cu scopul centralizării, la nivel naţional, a informaţiilor privind mediul, într-un format standardizat. „Standardizarea şi centralizarea vor permite monitorizarea tuturor factorilor care influen­ţează mediul, permiţând astfel luarea de decizii care să ajute la conservarea acestuia. Nu în ultimul rând, se va permite accesul persoanelor sau instituţiilor interesate la informaţii privind calitatea mediului”, se menționa în caietul de sarcini. 

Valoarea estimată a contractului a fost de 20.000.000 euro. Finanțarea proiectului urma să fie asigurată de la bugetul de stat și din credite externe, iar orice investiție se făcea cu acordul ordonatorului principal de credite, adică al Ministerului Mediului. 

Contractul, semnat pentru 16.587.220 euro

În decembrie 2009, Elena Udrea a fost schimbată de la șefia Ministerului Mediu­lui cu László Borbély. După aproape un an de la anunțarea licitației de 20 de milioane de euro, pe 2 septembrie 2010, contractul a fost atribuit asocierii dintre firmele ­Teamnet, Asesoft și Star Storage pentru suma de 16.587.220 euro. Pe site-ul Teamnet se menționează că, prin Sistemul Integrat de Mediu, se raportează toate datele de mediu din România către Uniunea Europeană, asigurând totodată și eliberarea actelor de reglementare în domeniul mediului la nivel național. 

Interesant este că una dintre firmele care s-au înscris la licitație a fost Siveco România, administrată de Irina Socol. Aceasta, însă, ar fi fost dependentă de Sebastian Ghiță. Conform unui comunicat al DNA, în perioada 2007-2014, Sebastian Ghiță a primit o șpagă de aproximativ 23 milioane lei de la reprezentanții Siveco România pentru a le facilita obținerea unor contracte publice. 

40 de milioane de lei din fonduri europene

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a mai anunțat organizarea unei licitații în data de 29 iulie 2011. De data aceasta, pentru achiziționarea unor servicii și echipamente necesare pentru implementarea Sistemului Integrat de Management și Conștientizarea în România a Rețelei “Natura 2000”. Valoarea estimată a contractului a fost de 40.538.256 lei. La acea dată, Ciprian Constantin Ghioc fusese retras din funcția de șef al Agenției de Protecție a Mediului și figura doar angajat pe o funcție de consilier principal.

Licitația s-a desfășurat rapid și, pe data de 28 decembrie 2011, a fost anunțat câștigătorul licitației: Teamnet International, care și-a adjudecat contractul pentru suma de 40.092.333 lei. Adică peste 9,2 milioane euro. Finanțarea contractului s-a realizat din fonduri europene, accesate prin Programul Operațional de Mediu.  

BUGETAR. Angajat la Mediu, Fonduri Europene și Finanțe 

Până să lucreze la stat, Ciprian Cătălin Ghioc a fost director tehnic la firma Avitech Co., iar soția sa era director economic la 2K Telecom, patronată de Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghiță. A devenit vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului cu atribuții de președinte, apoi consilier principal, până în 2014. Premierul Victor Viorel Ponta l-a numit în funcția de director general al Autorității de Management POS Mediu, organism care stabileşte strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de mediu, subordonat Ministerului Mediului.

La 1 ianuarie 2015, AM POS Mediu a fost transferată cu tot cu oameni și funcții în subordinea Ministerului Fondurilor Europene. Pe lângă funcția de director general, Ghioc a fost angajat și pe postul de consilier personal al ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Ulterior, în martie 2015, s-a transferat la Ministerul Finanțelor Publice, unde i s-a găsit un post de director general adjunct. Și succesorul lui Teodorovici, Marius Nica, l-a luat consilier personal pe Ghioc în iunie 2015. Conform ultimei declarații de avere din 2016, Ciprian Cătălin Ghioc lucrează în continuare la Ministerul Finanțelor Publice, pe funcția de director general adjunct. 

REACȚIE. Udrea: „Eu habar nu am“

Elena Udrea a tranșat scurt problema, într-o declarație pentru RL: “Deci, domnul Borbély a semnat? Întrebați-l pe domnul Borbely. Eu habar nu am. Mă miram să fi semnat așa ceva, că țineam minte. Chiar nu cunosc. Eu am fost ministru 45 de zile. Posibil să fi început licitația în zilele acelea. Doar procedura de lansare a licitației s-a întâmplat în acea perioadă. O astfel de decizie se ia cu mult timp înainte. Caietul de sarcini se lucrează în luni de zile. Probabil atunci a fost momentul lansării. E treaba celor care au acordat licitația”.

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Comentarii

  • Camila Rodela

    29 octombrie 2017 12:38

    Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a scos emailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, încercați-l oricând, este răspunsul la problemele dvs. Puteți să-l contactați prin e-mail ogagakuntagmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.1 DACĂ VREAȚI ÎNAPOI BACK2 VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI3 VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.4 VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ5 DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL6 VREI DUMNEAVOASTRĂ7 VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI8 Aveți nevoie de NOROC VRAJA9 Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY10 Aveți nevoie de un loc de muncă ogagakuntagmail.com

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design