1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Soția șefului spionilor militari ocupă de șapte ani o funcție-cheie în agricultură...

Soția șefului spionilor militari ocupă de șapte ani o funcție-cheie în agricultură | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Generalul Marian Hăpău este un personaj influent în statul român. Prin natura meseriei. El conduce Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA). Puterea lui Hăpău i se datorează însă şi soţiei. 

Vica Hăpău ocupă şi ea o funcţie destul de importantă. Este şefa Direcţiei de Audit Intern în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Influenţa doamnei Hăpău vine din faptul că direc-ţia sa are atribuţii în domeniul finanţării proiectelor în agricultură şi agroturism (ferme, pensiuni, culturi de plante etc.) cu bani europeni nerambursabili.  





Mai precis, verifică modul în care angajaţii APIA, care gestionează proiectele europene, îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute în fişa postului şi manualul de proceduri. Desigur, dacă constată deficienţe, poate avea un rol în blocarea unor astfel de proiecte. 

Concret, potrivit legislaţiei actuale, Direcţia de Audit Intern a APIA „evaluează economicitatea, eficienţa şi eficacitatea cu care sistemele de management şi execuţie ale structurilor APIA, prin intermediul cărora se administrează şi se derulează fondurile FEGA şi FEADR, utilizează resursele financiare, umane sau materiale în scopul îndeplinirii obiectivelor şi obţinerii rezultatelor stabilite şi propune recomandări pentru îmbunătăţirea acestora”.

Este, bineînţeles, vorba de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Acesta din urmă este un instrument al Uniunii Europene prin care țărilor membre li se acorda fonduri pentru implementarea Politicii Agricole Comune. Prin FEADR se acordă finanțare 50-70% din valoarea eligibilă a proiectului. 


 

Carieră în agricultură

Vica Hăpău (50 de ani) a fost numită la şefia Direcţiei de Audit Intern a APIA în martie 2010, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul instituţiei. Pe atunci, ministru al Agriculturii în Guvernul Emil Boc II era tehnocratul Mihail Dumitru, cel care a stat în  funcţie până pe 2 septembrie 2010. Acesta venea din poziţia de negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurală pentru România la Comisia Europeană. 

Soţul Vicăi Hăpău, Marian Hăpău, era în relaţii extrem de apropiate cu controversatul Gabriel Oprea, ministru al Apărării Naţionale în guvernarea PDL. Scandalurile în care sunt implicate numele lui Oprea şi Hăpău sunt de notorietate. Graţie relaţiilor sale politice, şeful DGIA i-a găsit soţiei un loc călduţ în administraţia centrală, care să o ajute eventual să-şi construiască o reţea de influenţă din persoane interesate de fondurile europene. Adevărul este că Vica Hăpău a lucrat o lungă perioadă în domeniul agriculturii, în special la APIA. Nu a fost paraşutată direct pe funcţia de director. În perioada februarie 2006 – martie 2010 a fost şefa Serviciului de Comerţ Exterior, din cadrul Direcţiei Măsuri de Piaţă a APIA.

Anterior, a ocupat câte o poziţie de consilier superior la APIA,  la Direcţia Generală Integrare Europeană şi Relaţii Internaţionale, precum şi la Direcţia Politici Comerciale, ambele din cadrul Ministerului Agriculturii.



 

Studii de profil

Educaţia Vicăi Hăpău este strâns legată de domeniul agriculturii. Între anii 1983 şi 1988,  ea a urmat cursurile Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti, specializarea „Economia producţiei agricole şi industrie alimentară”.

Între 2012 şi 2014 a urmat studii masterale de „contabilitate, audit şi consultanţă” în cadrul  Universităţii Atheneum din Bucureşti, iar între anii 2007 și 2008, a urmat cursurile masterului „Managementul Instituţiilor Publice”, din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. CV-ul său include şi studii de audit. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă pe 15 iunie 2017, Vica Hăpău a încasat în anul fiscal precedent suma de 143.413 lei, reprezentând salariul de director în APIA. Soţul său, gen. Marian Hăpău, a beneficiat de o sumă mai mică, 147.596 lei, din poziţia de director general al DGIA. Cei doi soţi au un apartament de 58 metri pătraţi, achiziţionat în 2014, şi un apartament de 108 metri pătraţi, achiziţionat în 2005. Familia Hăpău are trei autoturisme: o Dacia 1410 din anul 1996, un BMW din 2002 şi un Volkswagen Golf din 2013. 

În declaraţia de avere figurează şi un depozit bancar de 750.000 de lei (166.000 de euro), deschis în 2007. Potrivit declaraţiei de interese, soţii Vica şi Marian Hăpău nu sunt proprietari, administratori şi nu deţin părţi sociale la societăţi comerciale. Tentativele RL de a obție declarații de la soții Hăpău au fost sortite eșecului. 

FONDURI NERAMBURSABILE. Familia lui Liviu Dragnea, abonată la subvenţii europene

Cel mai elocvent exemplu de politician cu interese în zona fondurilor europene nerambursabile destinate agriculturii este Liviu Dragnea, chiar dacă nu am identificat o legătură directă între  acesta şi activitatea Vicăi Hăpău ca şefă a Direcţiei de Audit Intern din APIA.

Pe 15 iulie 2017, „România liberă“ a dezvăluit că ferma de vaci deţinută de Mihai Slăvescu Putineanu, finul lui Liviu Dragnea, prin firma Agrotrust SRL, a încasat aproximativ 11 milioane de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură  (APIA), în perioada 2009-2016.  Deşi nu apare în firmă, fiul preşedintelui PSD, Ştefan Valentin Dragnea, a garantat unele împrumuturi bancare contractate de Agrotrust SRL.

Banii europeni au fost plătiți pentru culturile agricole, bovine de lapte și carne, lapte, prime de asigurare, acciză la motorină și secetă. Pe de altă parte, finanţări europene a primit şi ferma de porci Salcia, deţinută tot de Ştefan Valentin Dragnea. În ultimii trei ani, cuantumul subvenţiilor a fost de peste 3.000.000 de euro, după cum a dezvăluit Hotnews.ro.

 

Consultă ziarul integral în .pdf AICI!

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă