Generalul Marian Hăpău ar putea fi schimbat din fruntea Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). Acesta a primit un avertisment din partea fostului ministru al Apărării, Gabriel Leș, după cum au declarat ”României libere” surse din MApN. Potrivit acestor surse, ministrul Apărării i-a cerut să aleagă modalitatea în care să se retragă de la șefia serviciului secret al Armatei: demisie sau trecere în rezervă.
Motivul oficial pentru care PSD dorește schimbarea lui Marian Hăpău din funcție este implicarea sa în numeroase scandaluri de presă. ”România liberă” a scris pe larg despre ilegalitățile și abuzurile săvârșite de acesta asupra unor ofițeri ai DGIA, care au refuzat să satisfacă interesele grupării conduse de Gabriel Oprea. Cazul col. (r) Doru Paraschiv, căruia i s-a înscenat un incident de securitate și a fost trecut ilegal în rezervă, este de notorietate. Ministrul Leș i-a reproșat generalului Hăpău că aceste scandaluri afectează imaginea Armatei Române.
Salvat temporar de criză
Criza guvernamentală din ultima săptămână a fost însă o gură de oxigen pentru gen. Hăpău. Gabriel Leș a fost nevoit să-și depună demisia din fruntea MApN, împreună cu majoritatea membrilor Guvernului Grindeanu, și nu a mai apucat să ia vreo măsură administrativă împotriva șefului DGIA.
Este, deci, interesant de văzut care va fi atitudinea noului ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu. Asta nu înseamnă că gen. Hăpău a reușit să scape de mazilire, mai ales că, potrivit surselor RL, nu este deloc în grațiile lui Liviu Dragnea și ale apropiaților săi. Motivul? Șeful DGIA este omul de casă al lui Gabriel Oprea, care a folosit, în repetate rânduri, resursele informative ale DGIA în lupta politică.
Problema lui Hăpău este că relațiile dintre Dragnea și Oprea s-au răcit considerabil în ultimele zile, fostul vicepremier pentru securitate națională fiind bănuit că s-a implicat în lovitura împotriva sa pusă la cale de cuplul Sorin Grindeanu-Victor Ponta. De altfel, chiar în zilele crizei politice, presa a scris că Gabriel Oprea s-a întâlnit cu Sorin Grindeanu, căruia i-a dus câteva sticle de vin românesc. Nu se știe ce au discutat cei doi, dar jurnaliștii au speculat că fostul premier i-a cerut lui Oprea să-l susțină la moțiunea de cenzură, prin parlamentarii pe care-i controlează, membri UNPR.
Într-o declarație acordată „României libere”, fostul ministru al Apărării Gabriel Leș a negat că i-ar fi cerut generalului Marian Hăpău să-și dea demisia sau să ceară trecerea în rezervă. „Eu am colaborat întotdeauna foarte bine cu domnul general Hăpău”, ne-a declarat, sec, Gabriel Leș. De precizat că întâlnirea dintre cei doi a fost față-n față, deci fără martori, dar că ulterior, susțin sursele RL, Hăpău a povestit unor apropiați că este presat de ministrul Apărării să renunțe la funcție.
Gen. Hăpău amenință prin articole de presă
Un indiciu extrem de important că generalul Marian Hăpău este sub presiune foarte mare este apariția, în cotidianul „Național”, a unui articol de opinie elogios la adresa sa, în care sunt presărate și câteva amenințări directe la adresa adversarilor săi. Sub titlul „Happy DGIA!”, în articol se precizează că ”informațiile militare rămân o «oază» de stabilitate în mijlocul furtunii care lovește necontenit în sistem în ultimii ani, (…) lucru dovedit și de discreția în care continuă să fie învăluită nu doar DGIA, dar și restul structurilor militare aflate sub «pulpana» generalului Marian «Happy» Hăpău”.
Apoi, brusc, articolul face referire la un „accident rutier mai mult decât dureros și cu victime, în care au fost implicați «nemuritorul» general Cătălin Zisu și alți factori de decizie din MApN”. „Deși au trecut deja câteva săptămâni bune de la accidentul rutier, (…) nimic nu a răbufnit până acum”, se precizează în articol, ceea ce este o dovadă că „DGIA mai știe să facă și «protecție internă»”.
O altă amenințare directă menționată în articol se referă la faptul că gen. Marian Hăpău „ar sta bine informativ și «pe persoană fizică»”, deoarece a condus ani buni contrainformațiile militare și „a avut acces la dosare mai mult decât sensibile, la care se spune că ar fi râvnit zadarnic până și fostul președinte-jucător Traian Băsescu”. În context, articolul confirmă că există un interes pentru mazilirea lui: „Este interesant dacă se mai dă cineva la Hăpău în următoarea perioadă. Mai ales dintre cei care sunt convinși că este posibil ca «Happy» să-și fi făcut o anume bibliotecă personală…”.