2.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. DNA anchetează, în sfârșit, abuzurile camarilei lui Oprea, după doi ani...

EXCLUSIV. DNA anchetează, în sfârșit, abuzurile camarilei lui Oprea, după doi ani și jumătate de tergiversare a cazului col. (r) Doru Paraschiv | DEZVĂLUIRE

Cu mare întârziere, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a demarat cercetările în cazul col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare. Acesta a reclamat în Justiţie o serie de abuzuri săvârșite împotriva sa în special de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea și șeful Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), gen. Marian Hăpău. Deși are mari probleme cu justiţia, Hăpău conduce în continuare DGIA, dar, potrivit unor surse politice, are zilele numărate, în contextul schimbărilor din serviciile de informații.

Despre ilegalitățile săvârșite împotriva col. (r) Doru Paraschiv de către Gabriel Oprea și camarila sa ”România liberă” a scris pe larg. În 2014, col. Paraschiv, la acea vreme ofițer al Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), parte componentă a DGIA, a fost acuzat de „facilitarea scurgerii de informații clasificate către persoane neautorizate“ (infracțiune care nu este prevăzută de legislația în domeniu), i-a fost retras certificatul de acces la informații ”strict secrete de importanță deosebită“ (informații NATO) și a fost trecut în rezervă, fără să fie constatată existenţa vreunui incident de securitate.


Pe aceeași temă:
 

 

Decizia este abuzivă, având în vedere că ofițerul nu a fost anchetat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și nu i s-au prezentat acuzațiile concrete, încălcându-se astfel regulamentele militare și legislația de protecție a secretelor de stat. 

Anticorupţie cu… întârziere

Deși a încercat să-și caute dreptatea ani întregi, nu a avut niciun succes. Nici Justiția Militară, nici Guvernul, nici Comisia de Apărare din Senat, nici Președinția (atât în mandatul lui Traian Băsescu, cât și al lui Klaus Iohannis), nici DNA și nici Parchetul General nu s-au grăbit să scoată adevărul la lumină.

La DNA, col. Doru Paraschiv a depus două plângeri penale. Una în data de 16 februarie 2015, care s-a transformat în dosarul nr.11/VIII-1/2015, şi una în data de 29 februarie 2016. O bună bucată de vreme, a doua plângere nici măcar nu a primit număr de înregistrare. Plângerea este îndreptată împotriva gen. Marian Hăpău, șeful DGIA, a lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, a procurorilor militari Nicolae Lupulescu, Ion Vasilache, a judecătorului militar Cezarian Buga, a lui Marius Petrescu, șeful ORNISS, a lui Mircea Dușa, fost ministru al Apărării, și a unor ofițeri din cadrul DGIA.

Timp de doi ani și jumătate, de la prima plângere penală, nu s-a întâmplat nimic semnificativ în acest dosar. De o vreme însă, procurorii anticorupţie au demarat cercetările pe fond. Săptămâna trecută, col. (r) Doru Paraschiv a fost chemat la audieri, în calitate de reclamant. Asta după ce, la începutul lunii iulie, chiar gen. Marian Hăpău, şeful DGIA, a făcut o vizită la sediul DNA, care nu a fost însă mediatizată.  
Panică

Pentru că DNA a început cercetările împotriva sa, gen. Marian Hăpău a intrat şi în vizorul PSD, care pândeşte demult un pretext să-l înlocuiască din funcţie. Fostul ministru social-democrat al Apărării, Gabriel Leş, a ezitat să ia o decizie, ba chiar a numit în funcţii importante o serie de apropiaţi ai şefului Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). 

Este interesant de văzut ce poziţie va avea actualul ministru Adrian Ţuţuianu, după ce acest grav abuz care vizează securitatea naţională a fost ignorat de mai mulţi dintre predecesorii săi: Gabriel Oprea, Mircea Duşa, Mihnea Motoc, Gabriel Leş.  

Hăpău a trimis soli de pace la Curtea Militară de Apel

În ultima perioadă, gen. Marian Hăpău face eforturi să-şi salveze scaunul. Potrivit unor surse confidenţiale, şeful DGIA a trimis emisari la Curtea Militară de Apel, pentru a-i determina pe mai mulţi magistraţi militari, care urmăresc rezolvarea legală a acestui caz, să renunţe la demersurile din dosarul deschis de col. Doru Paraschiv. Este vorba în special de judecătorul militar, col. Constantin Udrea, care, împreună că col. Radu Stancu, col. Aurel Dumbravă şi col. Victor Chiţu. au sesizat Inspecţia Judiciară (IJ) în legătură cu faptul că dosarul în cauză nu a fost distribuit aleatoriu.

Cazul a ajuns astfel la judecătorul Cezarian Buga, fost preşedinte al Curţii Militare de Apel, o piesă importantă a reţelei de influenţă a lui Gabriel Oprea. Buga este magistratul care a respins, încă din Camera de Consiliu, plângerea penală depusă de col. Paraschiv, devenită dosarul 493/1/2014.
Modul în care Cezarian Buga, ajutat de judecătorul Gheorghe Manea, fost preşedinte al Curţii Militare de Apel, s-au străduit să îngroape acest dosar a fost stabilit în aprilie 2015, când Inspecţia Judiciară a efectuat o cercetare disciplinară pentru că au fost încălcate  dispoziţiile regulamentare privind repartiţia aleatorie a dosarului 493/1/2014.

În cursul cercetării, grefiera Liliana Moise a acuzat că a fost supusă la presiuni directe şi indirecte de către cei doi judecători, pentru a-şi asuma „greşeala” repartizării acelei cauze direct judecătorului Cezarian Buga. „Dl Cezarian Buga a chemat-o în biroul său şi a cerut ca dosarul privindu-l pe gl. Hăpău Marian, director al DGIA şi secretar de stat la MApN, având nr. 493/1/2014, care (…) se afla deja pe biroul d-lui Buga, să-i fie repartizat direct dumnealui.”

Judecătorul Gheorghe Manea a insistat şi el ca dosarul împotriva lui Gabriel Oprea şi Marian Hăpău să ajungă la completul condus de Cezarian Buga sau chiar de el personal. Judecătorul Buga a redactat chiar un referat în care a cerut repartizarea directă a Dosarului 493/1/2014. Cum grefiera Liliana Moise apucase  să înregistreze dosarul în Sistemul Ecris, s-a procedat la distribuţia sa aleatorie. În acest sens, în ziua de 19 septembrie 2014,  grefiera Liliana Moise a efectuat nu mai puţin de… 13 operaţiuni de repartizare.  

 

Citește ziarul integral în format.pdf, AICI!

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă