EXCLUSIV. Scandalul avansărilor ilegale: 50 de livrete militare înseriate, trimise pachet lui Oprea | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

de Silviu Sergiu , 22 august 2017 - stire actualizata la ora 18:25, 21 august 2017

Apropiaţii lui Gabriel Oprea, rămaşi şi în prezent pe funcţii-cheie în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), continuă să muşa­malizeze ilegalităţile săvâr­şite din ordinul acestuia când era ministru. 

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, pe care „România liberă” vi-l devoalează se referă la dispariţia a aproximativ 50 de livrete militare, documente cu caracter special, din eviden­ţa Centrului Militar al sectorului 5. Un episod din celebrul scandal al avansărilor ilegale. 

„România liberă” vine cu noi dezvăluiri pe acest subiect. Surse confidenţiale din MApN ne-au declarat că, din ordinul lui Gabriel Oprea, din evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5 au fost luate aproximativ 50 de livrete militare. O parte din ele au fost înmânate personal de Gabriel Oprea unor personalităţi de pe celebra listă cu avansări ilegale în grad a unor personalităţi publice. 

Sursele „României libere” spun că despre această opera­ţiune a ştiut şi generalul Marian Hăpău, controversatul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea. 

Potrivit acestor surse, impli­cat ar fi fost şi gen. Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), care la acea vreme era şeful Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General. Din dispoziţia lui Oprea şi Hăpău, susţin sursele RL, Gabor le-ar fi dat dispoziţie responsabililor din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5 pentru a furniza livretele militare. Drept răsplată, unii dintre comandanţii CM Sector 5 au primit posibilitatea legală de a fi avansaţi la gradul de colonel, deşi, la acea vreme, gradul maxim pe care-l puteau obţine era de locotenent-colonel. 

Contactat de „România liberă”, gen. Gabriel Gabor a negat că ar avea informaţii despre acest caz. „Nu pot să răspund... Sectorul 5? Ăăăăă... Nu. Astea erau la Centrul Municipal. Erau centralizate... Nu am legătură. Nu am cunoştinţă despre acest caz. Nu puteam controla ce face fiecare comandant de centru militar. Cu gen. Marian Hăpău nu am discutat niciodată aceas­tă chestiune”, a sus­ţinut gen. Gabor. Cât despre Oprea şi gen. Hăpău, a devenit deja o obişnuinţă ca aceştia să evite orice dialog cu RL.  

Ministrul Dobriţoiu, trădat de subordonaţi

După ce Gabriel Oprea a fost înlocuit cu Corneliu Dobriţoiu în funcţia de ministru al Apărării, acesta nu a fost informat de subordonaţii săi despre neregulile cu livrete militare. Cei care trebuiau să-i raporteze erau Marian Hăpău, la acea vreme şef al Corpului de control al MApN, Ion Ungureanu, şef al   Direcţiei de Contrainformaţii Militare (DCiSM), sau Ilie Botoş, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare (DIM). 

Hăpău fusese destituit din fruntea DCiSM de către Dobriţoiu, pus o perioadă la dispoziţie şi ulterior numit la şefia Corpului de Control, funcţie vacantă pe atunci. În fruntea DCiSM a fost numit Ion Ungureanu, şi el un apropiat al grupării Oprea- Hăpău. Din această reţea de influenţă făcea parte şi Ilie Botoş. Lucruri pe care Corneliu Dobriţoiu nu le ştia şi nici nu i-au fost aduse la cunoştinţă, fiind indus în eroare de oamenii lui Oprea din  preajma sa. Aşa se face că, atunci când a fost nevoie să numească un nou şef al DGIA, a avut de ales între doi oameni ai lui Oprea: Ion Ungureanu şi Ilie Botoş. Şi l-a ales pe Botoş.  

Nu este exclus ca actualul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să fie în prezent noua victimă a grupării Oprea- Hăpău, adică să fie „influenţat prin metode specifice”, scopul fiind rămânerea gen. Marian Hăpău în funcţia de şef al DGIA.   

Cazul Turcescu poate ajuta la dovedirea ilegalităţilor

În momentul de faţă este aproape imposibil ca Centrul Militar al Sectorului 5, Centrul Militar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia J1 din cadrul SMG (aşa cum arată piramida ierarhică) să găsească formula legală pentru a acoperi sustragerea livretelor militare. De pildă, Corpul de Control şi Inspecţie al MApN poate lesne stabili dacă ele provin de la Centrul Militar al Sectorului 5. Tot ce trebuie să facă este să verifice seriile acestor documente cu caracter special, să stabilească dacă nu cumva ele erau în evidenţa CM Sector 5.

Cu atât mai mult cu cât, un astfel de livret militar este public. Este vorba de cel al fostului jurnalist Robert Turcescu, actual parlamentar PMP, care s-a aflat pe lista celor avansaţi. Livretul a fost dat publicităţii de însuşi Robert Turcescu, în momentul controversatei „autodeconspirări” drept ofiţer acoperit al DGIA. Acest livret (foto) poartă seria M şi nr. 025365. 

“România liberă” îi solicită actualului ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să verifice dacă livretul lui Robert Turcescu era în evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5.   

O problemă ar fi că actualul şef al Corpului de control şi Inspecţie al Ministerului Apărării este un apropiat al lui Gabriel Oprea. Colonelul Dumitru Bucur este un fost subaltern al şefului DGIA despre care „România liberă” a scris pe larg. Vreme îndelungată, col. Bucur a fost ”ochiul și timpanul” grupării Oprea-Hăpău. În DGIA, a fost omul responsabil cu ascultările. Apoi, a primit atribuții extinse, fiind desemnat să se ocupe cu filajul și investigațiile specifice.

În acest scop, în 2014, gen. Marian Hăpău a înființat în cadrul DGIA un oficiu, care a înglobat structurile specializate în aceste domenii de la Direcția de Informații Militare (DIM) și Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), cele două subdiviziuni din componența DGIA. Col. Bucur a fost, deci, un om important, mai ales în contextul în care Gabriel Oprea și Marian Hăpău au fost acuzați că foloseau DGIA pentru a proteja informativ UNPR și pentru a recruta noi membri ai propriei rețele de influență.   

Procurorii militari au clasat speţa. Rolul telefonului dat de Kövesi lui Dobriţoiu

Prin avansările în grad ilegale, Gabriel Oprea a urmărit să-şi extindă influenţa în statul român şi să consolideze propria formaţiune politică, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Pe lista beneficiarilor s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Nume sonore, din domenii diverse, precum Mugur Isărescu, Laura Codruţa Kövesi, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Hagi, sau, după cum spuneam, Robert Turcescu. În 2012, ministrul Apărării de la acea vreme, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a ordonat constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul MApN.

Controlul a stabilit că s-a încălcat legea şi a fost dispusă revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012. 

Concret, Comisia a constatat că, în anul 2011, s-au făcut 1.257 de avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansările în grad, aproape 44% (316 din 723) nu au fost legale, iar dintre acordările de grade militare, aproape 80% (426 din 534) nu au fost legale. În 2012, s-au făcut 205 avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansări, peste 41% (77 din 186) nu au respectat legea, iar dintre acordările de grade, peste 84% (16 din 19) nu au fost legale.

Mai mult, Corneliu Dobriţoiu a depus şi o plângere în Justiţie, pe motiv că ar fi fost ameninţat de Laura Codruţa Kövesi. Procurorii din cadrul Secţiei Militare a Parchetului General au dispus însă clasarea plângerii lui Dobriţoiu. „Doamna Kövesi a fost avansată. A primit gradul de locotenent colonel în rezervă. Când a apărut public că a beneficiat, m-a sunat pe telefonul operativ şi mi-a spus că nu a ştiut acest lucru şi că să se rezolve cât mai repede.

A folosit termeni imperativi că mă trimite în judecată. I-am recomandat că, dacă e supărată, să îl dea în judecată pe cel care a ridicat-o în grad. Dumneaei a acceptat să fie gradată ilegal pentru că nu l-a dat în judecată pe acel om care a ridicat-o în grad. Am luat în serios ameninţarea doamnei Kövesi. Am făcut plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea, cel care a ridicat-o în grad, dar a fost clasată”, a afirmat atunci Dobriţoiu.   

 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Comentarii

 • Costin Stefan

  22 august 2017 12:36

  UN ***** CARE S-A CREZUT NAPOLEON. Stapanirea comunistoida a permis unor anormali sa ajunga sa ocupe unele din functiile foarte inalte ale statului roman. Unul dintre acestia, GABRIEL OPREA, despre care orice psihiatru stabileste ca are probleme din prima clipa, cand vede cum vorbeste o data cu zbenguirea ploapelor, stim ca a abuzat cu nesimtire de toate functiile in care a ajuns hoteste si in cadrul carora a facut aproape numai hotii. Hotii, care l-au facut sa acumuleze averi uriase, pe care nu le poate justifica, la fel ca Dragnea. Oprea a inteles ca face parte din haita si ca poate sa-si faca de cap cum doreste cat haita este la putere. S-a dus la restaurante, noaptea, in coloana si dupa alte distractii, scotand din serviciu zeci de politisti insotitori care, de fiecare data, a trebuit sa-l astepte si sa-l duca apoi pe sultan acasa cu peste 80 km pe ora. Una din escapade s-a soldat cu moartea politistului Bogdan Gigina, care a zguduit toata tara, numai pe Oprea, care s-a declarat nevinovat, nu l-a impresionat. Si acest O PREA BONAPARTE neispravitu a ajuns vicepremier, ministru de interne si general cu 4 stele, care si-a permis sa acorde grade de ofiter superior la sute de cetateni ai Romaniei, dintre care unii nici nu aveau stagiul militar satisfacut. In ce tara traim ?

  raspunde comentariului
 • baba

  22 august 2017 12:13

  Nenorociti ordinari care nu au facut nimic toata viata lor dar beneficiaza de pensii speciale dupa cativa ani de munca. Hoti si tradatori de tara.

  raspunde comentariului
 • Jar

  21 august 2017 19:13

  PARCHETUL MILITAR E CORUPT SI NU VA FACE NIMIC IN CAZUL OPREA!!!!! Altii fac scoli militare ani de zile si nu ajung colonei sau generali ca toti bucatari sau caporali....OPREA UN TRADATOR DEASUPRA LEGII!!!!

  raspunde comentariului
 • Sorin

  21 august 2017 17:52

  Degradare in masa ar trebui, confiscarea averilor si puscarie.

  raspunde comentariului
 • serpico

  21 august 2017 14:30

  Corupti nenorociti ! Purtatori de grade si uniforma ! Ati jefuit propriul vostru popor ! Nu sunteti militari .Sunteti mafioti fara onoare in uniforma.

  raspunde comentariului
 • Un A

  21 august 2017 14:13

  Zana Dreptatii ...e din gasca? Hotii cu masti de... Vardisti!... Judecatori!... Procurori! ... SRI-isti! .... MAI-isti! .... Politicieni!... etc. Costumatia si mastile sunt asigurate tot din cheltuiala bugetara! Ce piesa de cosmar!

  raspunde comentariului
 • un roman

  21 august 2017 11:01

  SERVICILE,M.I.,JUSTITIA,ARMATA FINANTELE,EDUCATIA TOTUL DE FAPT,SUB CONDUCEREA SISTEMULUI,REGIMULUI MAFIEI,CORUPTIEI DE STAT

  raspunde comentariului
 • un roman

  21 august 2017 10:57

  ARMATA E CU NOI,CU MAFIA DE STAT CORUPTIA DE STAT, ,AU INCATUSAT,TENTACULELE CARACATITEI STATUL,,AU IMPUS DEMOCRATIA MAFIEI SI CORUPTIEI,CLASA ATOTCONDUCATOARE

  raspunde comentariului
 • un roman

  21 august 2017 10:53

  DICTATURA MAFIEI DE STAT,,REPUBLICA MAFIOTA ,ROMANIA

  raspunde comentariului
 • MAREAN

  21 august 2017 10:33

  IZMENARUL Oprea - este un exemplar unicat in istoria lumi ca *****, cretin, retard, semidoct aflat in functii publice foarte importante pentru UN STAT, managementul SIGURANTEI si APARARII NATIONALE poate fi acuzat penal nu numai de avansari ILEGALE in functie si grade profesionale, ci pentru alte infractiuni cu grad mult mai mare de pericol social, a devalizat Rezervele Statului cand era SEF la aceasta institutie, a intocmit liste false cu INFORMATORI MEMBRI din UNPR si NEVESTELE LOR la DGIPI din MAI si la DIA din MApN carora le-a platit sume de bani. A emis reglementari DISCRIMINATORII, DISCRETIONARE , COMPROMITATOARE etc referitoare la Academia SRI, salarizare, pensii speciale, etc

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  21 august 2017 10:18

  Parchetul militar, se aude ??,va sesizati ?,incepeti urmarirea penala ??.Da voi cei din parchetele militare platiti cu salarii astronomice va faceti ca nu auziti ??,sau de aia nu va sesizati !!.Cand aveti de gand sa va justificati salariile si pensiile nesimtite ??.

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  21 august 2017 10:18

  Parchetul militar, se aude ??,va sesizati ?,incepeti urmarirea penala ??.Da voi cei din parchetele militare platiti cu salarii astronomice va faceti ca nu auziti ??,sau de aia nu va sesizati !!.Cand aveti de gand sa va justificati salariile si pensiile nesimtite ??.

  raspunde comentariului
  • cornel

   21 august 2017 18:17

   Parchetul militar va musamaliza totul,sub o perdea netransparenta.Ce au facut cu asasinii din dec.89,de la mineriade? L-au ,,scos,,doar pe Stanculescu in fata,atat si nimic mai mult.E jalnic ,degradarea morala s-a infipt si in armata,la varful ei.Cate canale de irigatii am putea construi cu asemenea *******?Am facut stagiul,in 72-74 si-mi asum cele afirmate.Nu era asa mafie in politie,armata si justitie!!!Nu vedeti cum ne arunca praf in ochi toti? Incepand de la politrucii actuali si fosti,toti se apara intre ei!

   raspunde comentariului
 • escobar

  21 august 2017 9:58

  toata "filosofia" castigarii permanente a alegerilor si implicit mentinerea PERMANENTA LA PUTERE a NEOCOMUNISTILOR a fost similar NKVD-ului prin "mentinerea si intarirea STATULUI POLITIENESC"....iar cea mai simpla metoda a fost "MITUIREACUMPARAREA" militarilor si SANTAJAREA politicienilor "IMPUSI" prin votul uninominal=cumpararea locurilor pe liste....promovarea "politrucilor" a fost facuta EXCLUSIV a celor cu "dosare penale la purtator",cei care oricand pot fi "ghidonati" si "epurati"....cand JUSTITIA a creat o "bresa" in acest sistem si a inceput EPURAREA NORMALA a "politrucilor penali",aceasta a DEVENIT TZINTA principala a "sistemului politienesc"....40 procente "alesi" din parlamentul precedent si jumatate din guvernul Ponta "invinuiti" RELEVA "coruptia generalizata" la nivel DECIZIONAL....venirea lui Iohannis a CREAT BRESA eliberand JUSTITIA de presiuni dar la alegerile din 2016 "mobilizarea politieneasca si a penalilor massmedia" a REINSTAURAT "statul politienesc" consolidat si prin "salarii si pensii ULTRAMARITE"....urmeaza CRESTEREA ENORMA a AMENZILOR si "constrangerilor" asupra populatiei astfel ca orice "riposta-contestare" sa fie "blocata-anulata" din fasa...."legitimare pe strada" si "punerea catuselor si conducerea la sediu cu amenda de 500 lei" este "riposta sistemului" la demonstratiile din iarna.....amenzi ENORME in toate domeniile vor urma prin care "te LICHIDEAZA" instantaneu si ca firma si ca persoana.....si atunci SINGURA SANSA=EXPULZAREA economica "in lume" cat vezi cu ochii!!!!

  raspunde comentariului
  • SOCRATE

   21 august 2017 10:13

   Dumnezeu nu bate cu paru sau cu pumnul ci prin intermediul unei parti a ticalosilor care de 27 de ani batjocoresc poporul roman. EI TICALOSII incita, agita si impun masuri de pregatire a poporul roman pentru un eventual razboi civil, eveniment nedorit dar care a avut loc in evolutia istorica a tuturor popoarelor lumii civilizate. Numai asa se poate autocurata o natiune .

   raspunde comentariului
 • Dragomir

  21 august 2017 1:32

  PSD si altii si-au construit o MAFIE exact ca PUTIN Rusul si ca cei di Hungaria si alte parti din Est

  raspunde comentariului
  • Zau!Astia din est au construit o mafie?!Si restul jefuitorilor ce au construit???

   21 august 2017 18:25

   .

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design