2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1EXCLUSIV. Scandalul avansărilor ilegale: 50 de livrete militare înseriate, trimise pachet lui...

EXCLUSIV. Scandalul avansărilor ilegale: 50 de livrete militare înseriate, trimise pachet lui Oprea | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Apropiaţii lui Gabriel Oprea, rămaşi şi în prezent pe funcţii-cheie în Ministerul Apărării Naţionale (MApN), continuă să muşa­malizeze ilegalităţile săvâr­şite din ordinul acestuia când era ministru. 

Unul dintre cele mai bine păzite secrete, pe care „România liberă” vi-l devoalează se referă la dispariţia a aproximativ 50 de livrete militare, documente cu caracter special, din eviden­ţa Centrului Militar al sectorului 5. Un episod din celebrul scandal al avansărilor ilegale. 

„România liberă” vine cu noi dezvăluiri pe acest subiect. Surse confidenţiale din MApN ne-au declarat că, din ordinul lui Gabriel Oprea, din evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5 au fost luate aproximativ 50 de livrete militare. O parte din ele au fost înmânate personal de Gabriel Oprea unor personalităţi de pe celebra listă cu avansări ilegale în grad a unor personalităţi publice. 

Sursele „României libere” spun că despre această opera­ţiune a ştiut şi generalul Marian Hăpău, controversatul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea. 

Potrivit acestor surse, impli­cat ar fi fost şi gen. Gabriel Gabor (actualmente în rezervă), care la acea vreme era şeful Direcţiei J1 de Personal şi Mobilizare din cadrul Statului Major General. Din dispoziţia lui Oprea şi Hăpău, susţin sursele RL, Gabor le-ar fi dat dispoziţie responsabililor din cadrul Centrului Militar al Sectorului 5 pentru a furniza livretele militare. Drept răsplată, unii dintre comandanţii CM Sector 5 au primit posibilitatea legală de a fi avansaţi la gradul de colonel, deşi, la acea vreme, gradul maxim pe care-l puteau obţine era de locotenent-colonel. 

Contactat de „România liberă”, gen. Gabriel Gabor a negat că ar avea informaţii despre acest caz. „Nu pot să răspund… Sectorul 5? Ăăăăă… Nu. Astea erau la Centrul Municipal. Erau centralizate… Nu am legătură. Nu am cunoştinţă despre acest caz. Nu puteam controla ce face fiecare comandant de centru militar. Cu gen. Marian Hăpău nu am discutat niciodată aceas­tă chestiune”, a sus­ţinut gen. Gabor. Cât despre Oprea şi gen. Hăpău, a devenit deja o obişnuinţă ca aceştia să evite orice dialog cu RL.  

Ministrul Dobriţoiu, trădat de subordonaţi

După ce Gabriel Oprea a fost înlocuit cu Corneliu Dobriţoiu în funcţia de ministru al Apărării, acesta nu a fost informat de subordonaţii săi despre neregulile cu livrete militare. Cei care trebuiau să-i raporteze erau Marian Hăpău, la acea vreme şef al Corpului de control al MApN, Ion Ungureanu, şef al   Direcţiei de Contrainformaţii Militare (DCiSM), sau Ilie Botoş, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare (DIM). 

Hăpău fusese destituit din fruntea DCiSM de către Dobriţoiu, pus o perioadă la dispoziţie şi ulterior numit la şefia Corpului de Control, funcţie vacantă pe atunci. În fruntea DCiSM a fost numit Ion Ungureanu, şi el un apropiat al grupării Oprea- Hăpău. Din această reţea de influenţă făcea parte şi Ilie Botoş. Lucruri pe care Corneliu Dobriţoiu nu le ştia şi nici nu i-au fost aduse la cunoştinţă, fiind indus în eroare de oamenii lui Oprea din  preajma sa. Aşa se face că, atunci când a fost nevoie să numească un nou şef al DGIA, a avut de ales între doi oameni ai lui Oprea: Ion Ungureanu şi Ilie Botoş. Şi l-a ales pe Botoş.  

Nu este exclus ca actualul ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să fie în prezent noua victimă a grupării Oprea- Hăpău, adică să fie „influenţat prin metode specifice”, scopul fiind rămânerea gen. Marian Hăpău în funcţia de şef al DGIA.   

Cazul Turcescu poate ajuta la dovedirea ilegalităţilor

În momentul de faţă este aproape imposibil ca Centrul Militar al Sectorului 5, Centrul Militar al Municipiului Bucureşti şi Direcţia J1 din cadrul SMG (aşa cum arată piramida ierarhică) să găsească formula legală pentru a acoperi sustragerea livretelor militare. De pildă, Corpul de Control şi Inspecţie al MApN poate lesne stabili dacă ele provin de la Centrul Militar al Sectorului 5. Tot ce trebuie să facă este să verifice seriile acestor documente cu caracter special, să stabilească dacă nu cumva ele erau în evidenţa CM Sector 5.

Cu atât mai mult cu cât, un astfel de livret militar este public. Este vorba de cel al fostului jurnalist Robert Turcescu, actual parlamentar PMP, care s-a aflat pe lista celor avansaţi. Livretul a fost dat publicităţii de însuşi Robert Turcescu, în momentul controversatei „autodeconspirări” drept ofiţer acoperit al DGIA. Acest livret (foto) poartă seria M şi nr. 025365. 

“România liberă” îi solicită actualului ministru al Apărării, Adrian Ţuţuianu, să verifice dacă livretul lui Robert Turcescu era în evidenţa Centrului Militar al Sectorului 5.   

O problemă ar fi că actualul şef al Corpului de control şi Inspecţie al Ministerului Apărării este un apropiat al lui Gabriel Oprea. Colonelul Dumitru Bucur este un fost subaltern al şefului DGIA despre care „România liberă” a scris pe larg. Vreme îndelungată, col. Bucur a fost ”ochiul și timpanul” grupării Oprea-Hăpău. În DGIA, a fost omul responsabil cu ascultările. Apoi, a primit atribuții extinse, fiind desemnat să se ocupe cu filajul și investigațiile specifice.

În acest scop, în 2014, gen. Marian Hăpău a înființat în cadrul DGIA un oficiu, care a înglobat structurile specializate în aceste domenii de la Direcția de Informații Militare (DIM) și Direcția de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), cele două subdiviziuni din componența DGIA. Col. Bucur a fost, deci, un om important, mai ales în contextul în care Gabriel Oprea și Marian Hăpău au fost acuzați că foloseau DGIA pentru a proteja informativ UNPR și pentru a recruta noi membri ai propriei rețele de influență.   

Procurorii militari au clasat speţa. Rolul telefonului dat de Kövesi lui Dobriţoiu

Prin avansările în grad ilegale, Gabriel Oprea a urmărit să-şi extindă influenţa în statul român şi să consolideze propria formaţiune politică, Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Pe lista beneficiarilor s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Nume sonore, din domenii diverse, precum Mugur Isărescu, Laura Codruţa Kövesi, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Hagi, sau, după cum spuneam, Robert Turcescu. În 2012, ministrul Apărării de la acea vreme, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a ordonat constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul MApN.

Controlul a stabilit că s-a încălcat legea şi a fost dispusă revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012. 

Concret, Comisia a constatat că, în anul 2011, s-au făcut 1.257 de avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansările în grad, aproape 44% (316 din 723) nu au fost legale, iar dintre acordările de grade militare, aproape 80% (426 din 534) nu au fost legale. În 2012, s-au făcut 205 avansări sau acordări de grade militare. Dintre avansări, peste 41% (77 din 186) nu au respectat legea, iar dintre acordările de grade, peste 84% (16 din 19) nu au fost legale.

Mai mult, Corneliu Dobriţoiu a depus şi o plângere în Justiţie, pe motiv că ar fi fost ameninţat de Laura Codruţa Kövesi. Procurorii din cadrul Secţiei Militare a Parchetului General au dispus însă clasarea plângerii lui Dobriţoiu. „Doamna Kövesi a fost avansată. A primit gradul de locotenent colonel în rezervă. Când a apărut public că a beneficiat, m-a sunat pe telefonul operativ şi mi-a spus că nu a ştiut acest lucru şi că să se rezolve cât mai repede.

A folosit termeni imperativi că mă trimite în judecată. I-am recomandat că, dacă e supărată, să îl dea în judecată pe cel care a ridicat-o în grad. Dumneaei a acceptat să fie gradată ilegal pentru că nu l-a dat în judecată pe acel om care a ridicat-o în grad. Am luat în serios ameninţarea doamnei Kövesi. Am făcut plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea, cel care a ridicat-o în grad, dar a fost clasată”, a afirmat atunci Dobriţoiu.   

 

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

CEO-ul BMW critică vehement interzicerea motoarelor termice după 2035, considerând-o un risc major pentru industria auto

Oliver Zipse, directorul general al BMW Group, a lansat noi critici dure la adresa deciziei Uniunii Europene de a interzice vânzarea mașinilor cu motoare...

Cele mai Bune Credite Ipotecare din România, Conform Analizei Mr. Finance

Pentru românii care doresc să își achiziționeze o locuință, creditul ipotecar rămâne una dintre cele mai căutate opțiuni de finanțare. Platforma Mr. Finance a...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă