19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDe ce au intrat asociaţiile islamice în vizorul DIICOT

De ce au intrat asociaţiile islamice în vizorul DIICOT

Un cetăţean german de origine egipteană, condamnat în lipsă la închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste, s-a aflat la originea percheziţiilor făcute de procurorii DIICOT la locuinţele unor reprezentanţi ai comunităţii islamice din România.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, cercetările au fost declanşate în urma unei cereri de asistenţă judiciară venită din partea autorităţilor germane, potrivit cărora cetăţeanul german de origine egipteană s-a aflat pe teritoriul României.

Unul dintre liderii de asociaţii islamice percheziţionaţi marţi este Nerdin Bari, adminstratorul Centrului cultural IslamulAzi din Constanţa. Acesta a povestit că în timpul percheziţiilor din oraş, mascaţii au confiscat şapte PC-uri, două laptopuri, circa 20 de CD-uri şi câteva reviste. Bari a declarat pentru România liberă că descinderiile DIICOT au fost o greşeală, dat fiind că activitatea asociaţiei este doar culturală.

DIICOT a făcut 21 de percheziţii în Bucureşti Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, în cadrul anchetei în care sunt cercetate mai multe persoane pentru infracţiuni legate de legea privind prevenirea şi combaterea terorismului. Persoanele vizate sunt cetăţeni români şi străini care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor fundaţii islamice. Potrivit DIICOT, aceştia sunt implicaţi în “acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi”, potrivit procurorilor.

Nerdin Bari a acuzat modul dur în care au acţionat mascaţii, faptul că nu au primit nicio explicaţie pentru descinderi şi că nu s-a respectat statulul lor religios. Şi purtătoarea de cuvânt a Centrului Cultural IslamulAzi, Sevinci Gemaledin, a povestit că nu au fost prezentate acuzaţii la adresa celor percheziţionaţi şi că DIICOT a ridicat calculatoare de la locuinţele acestora. Gemaledin mai spune că a fost percheziţionat şi sediul şcolii Jerusalem din Bucureşti şi că poliţiştii au intrat înarmaţi în sălile de clasă în care se aflau copii. Informaţia nu a fost însă confirmată nici de DIICOT, nici de SRI, iar conducerea şcolii nu a răspuns solicitării României libere.

Islamiştii din Constanţa, monitorizaţi de instituţiile statului

Nerdin Bari spune că moscheea din Constanţa a centrului este deseori călcată de diverse instituţii ale statului, deşi activitatea lor este pur cuturală: editare de cărţi, susţinerea unei pagini de internet. “În 2004 sau 2005, cinci studenţi la medicină, din Palestina şi Yemen, au fost expulzaţi din România fără niciun fel de explicaţii”, a spus acesta. În acest moment, în garsonierele centrului locuiesc cinci studenţi din România şi unul din Yemen. Bari a mai spus că centrul este finanţat de diverşi oameni de afaceri, majoritatea din România, dar şi din Turcia şi alte ţări arabe.

WikiLeaks: Extremiştii “cumpără” imami

Muftiul cultului musulman din România, Yusuf Muurat, spunea recent într-un interviu pentru RL că “şi la noi în România sunt imami care au idei extremiste.” Într-o telegramă din seria WikiLeaks, datând din 2006, Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ahmet Okcun, spunea că s-ar putea să fi pierdut deja bătălia cu extremiştii, care au foarte mulţi bani şi care “cumpără” imami şi chiar copii din comunitate.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă