11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCe taxe ascunse plătesc studenţii din universităţile româneşti

Ce taxe ascunse plătesc studenţii din universităţile româneşti

Studenţii din România sunt obligaţi să plătească taxe “ascunse” în universităţi, să supravieţuiască cu 6 lei pe zi, să plătească diverse taxe în cămine, arată un studiu al Alianţei Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, citat de Realitatea.net.

ANOSR a descoperit o serie de probleme în mediul universitar românesc după ce au făcut un studiu în 16 centre universitare din toată ţara. Astfel studenţii sunt obligaţi să plătească taxe pentru înmatriculare, transferuri, măriri de note, eliberare de diplome, supliment la diplome, adeverinţe, programe analitice, permis bibliotecă, acces la baze sportive, consiliere în carieră etc.

De exemplu, la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava taxa de înmatriculare costă între 50 şi 150 lei în functie de facultate, la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti – 20 euro, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş: 100 lei, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: 50 lei şi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi :40 lei.

Şi diplomele costă la unele universităţi. Pe primul loc se află Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative cu o taxă de 80 lei pentru diplomă sau adeverinţă şi foaia matricolă.

Unele universităţi îi obligă pe studenţi să achite o taxă de bibliotecă pentru a intra în anul universitar cum este cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, unde taxa e de 50 de lei. Alte universităţi pretind bani pentru a le asigura studenţilor accesul în bibliotecă.

Studentul cu probleme sociale trebuie să trăiască cu 6 lei/zi. “Conform legii, bursa socială trebuie să acopere cel puţin masa şi cazarea unui student. În acest context, este de neacceptat faptul că bursa socială medie în România are valoarea de 200 lei, aceasta fiind de multe ori sub nivelul taxei pentru cămin”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Alte nereguli constatate de asociaţia studenţilor sunt fondul de rulment în cămine, utilizarea cantinelor pe post de săli de nunţi şi botezuri, taxele care nu reflectă costurile implicate de administrarea căminelor, lipsa de transparenţă în gestionarea veniturilor provenite din taxele de cămine, studenţi căminişti obligaţi să ia masa la cantina universităţii.

Centrele de consiliere academică şi orientare în carieră sunt nefuncţionale în multe din universităţi. Acestea există, conform legii, însă doar în acte şi cu scopul de a îndeplini unele standarde de asigurare a calităţii. În plus sunt universităţi care percep taxe pentru consiliere cum ar fi Universitatea de Vest din Timişoara unde o şedinţă costă 20 lei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care centrul nu este frecventat de către studenţi.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă