8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBâlbâiala patologică oficială şi boala sănătăţii

Bâlbâiala patologică oficială şi boala sănătăţii

A trecut 1 noiembrie, dată la care ministrul Sănătăţii anunţa că va fi adoptat pachetul de servicii de bază. Nu a fost adoptat, ci a fost anunţat un nou termen: 1 februarie 2014. Nicio justificare, nicio scuză. Ca şi când e absolut normal ca, în calitate oficială, să vorbeşti ca în faţa tarabei cu gogonele. Şi nu o dată. Pentru că aceasta este doar una dintr-un şir de promisiuni neonorate sau amânate şi iar amânate.

Imediat după preluarea celui de al doilea mandat, început în decembrie 2012, Eu­gen Nicolăescu anunţa că va defini în scurt timp pachetul de servicii medicale de bază. Primul termen in­dicat a fost 30 aprilie. Au ur­mat altele: „sfârşitul lui mai“, „mai-iunie“, „1-15 iu­lie“, „jumătatea lunii iulie“, 1 noiembrie şi, iată, acum, 1 februarie 2014. Apoi, pe 1 octombrie, d-l Nico­lă­escu declara că pachetul de bază este gratuit pentru toţi cetăţenii, fie ei asiguraţi sau neasiguraţi. Două săptămâni după aceea, vorbea despre două pachete de bază di­ferite: unul pentru asiguraţi, celălalt pen­tru neasiguraţi.

Un alt proiect care nu a reuşit să treacă de faza de promisiune e Legea sala­ri­ză­rii personalului medical. Prin februarie, d-l Nicolăescu vorbea despre o nouă modalitate de plată a medicilor, care ur­ma să intre în vigoare de la jumătatea anu­lui, „experimental, în câteva spitale im­portante“. A revenit asupra ter­me­nu­lui, indicând altul: „sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie“. Apoi, încă unul: început de iulie. A urmat o pe­ri­oadă de tăcere şi a fost anunţat un alt termen, „tri­mestrul I din 2014“.

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă