15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialANI: Doi primari, în conflict de interese

ANI: Doi primari, în conflict de interese

Doi primari, Florentin Lungu şi Marinel Stredie, sunt anchetaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese administrativ şi penal.

Florentin Lungu, primar al oraşului Nehoiu, jud. Buzău, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Primar al Oraşului Nehoiu, Jud. Buzău, a semnat la data de 14 august 2012 un proces-verbal încheiat între Primăria Oraşului Nehoiu şi S.C. PRODFOR S.R.L. (reprezentată de Oancea Vasile Genovel – administrator neasociat, în calitate de executant), prin care s-a convenit efectuarea plăţii în sumă de 273.735,77 Lei, reprezentând contravaloarea executării unui contract de lucrări. Acesta a fost încheiat în luna mai 2008 între Primăria Oraşului Nehoiu, reprezentată de fostul primar, Corcodel Alexandru, şi S.C. PRODFOR S.R.L., al cărei administrator era actualul primar, Florentin Lungu. Acesta deţine şi în prezent calitatea de asociat unic al societăţii comerciale.

Marinel Stredie, primar al comunei Cristineşti, jud. Botoşani, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât primăria a încheiat 3 contracte de servicii, în valoare totală de 35.679,4 Lei, cu S.C. AGROMEC DRAGALINA S.A., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de acţionar majoritar, iar soţia sa funcţia de gestionar, aceasta încasând, în perioada 2008 – 2012, venituri din salarii, în sumă totală de 28.643 Lei. Soţia sa a deţinut şi funcţia de cenzor în cadrul societăţii, în perioada 31.05.2006 – 15.10.2009.

De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Marinel Stredie a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României: „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său […] se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Cei doi primari au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, precum şi drepturile de care beneficiază. Ei au fost decăzuţi din funcţii şi nu mai au dreptul de a exercita o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani. Florentin Lungu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă