21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăGDPROpt cauze surprinzătoare ale transpiraţiei excesive. Ce poţi face pentru a scăpa...

Opt cauze surprinzătoare ale transpiraţiei excesive. Ce poţi face pentru a scăpa de sudoare vara

Transpiraţia excesivă este o una din problemele care afectează mulţi oameni şi în special pe timpul verii. De la haine până la alimente, transpiraţia poate avea mai multe cauze surprinzătoare. Iată o listă de cauze întocmită de specialiştii de la ivillage.com.

Băuturile calde cu cofeină

În timpul verii, în loc să ieşi cu prietenele tale la o cafea sau un cappuccino, alege o băutură rece decofeinizată. Cofeina stimulează sistemul nervos central, activând glandele sudoripare. Astfel, cu cât consumi mai multă cofeină, cu atât transpiri mai mult. În al doilea rând, băuturile calde, indiferent dacă conţin sau nu cofeină, pot determina organismul să transpire.

Materialele sintetice

Materialele sintetice, precum poliesterul, pot declanşa transpiraţia, aşa că este mai bine să le eviţi în timpul verii mai ales dacă trebuie să mergi la o întâlnire importantă. “Principalul scop al transpiraţiei este de a răci temperatura corpului nostru. Ţesături sintetice împiedică evaporarea transpiraţiei, care, la rândul său sporeşte eforturile organismului de a se răci”, explică Liz Lyster, medic american. Ea recomandă înlocuirea materialelor sintetice cu materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau mătasea. Excepţie face îmbrăcămintea sport, care este realizată dintr-o ţesătură specială care permite pielii să respire.

Mâncarea picantă

Mâncarea mexicană picantă este delicioasă, dar de îndată ce vei lua prima gură vei simţi cum încep să se formeze broboane de sudoare pe fruntea ta. Creierul reacţionează la capsaicină (substanţa iute din ardei) şi crede că organismul tău are nevoie să se răcească, aşa că activează glandele sudoripare. Nu toată lumea are aceeaşi reacţie la alimentele condimentate, totuşi. De aceea, trebuie s fii atent ce alimente îţi provoacă această reacţie pentru a le putea evita măcar e perioada verii.

Cremele autobronzate şi de protecţie solară

Ai observat că după ce te dai cu cremă de protecţie solară vara, începi să transpiri? Sau te-ai trezit vreodată transpirată în timpul nopţii după ce te-ai dat cu o cremă autobronzantă? Cremele de protecţie solară crează o barieră la nivelul pielii care împiedică transpiraţia să se evapore. Astfel, organismul este mai cald şi transpiră mai mult. „Este însă mai bine să transpiri decât să te expui la soare fără protecţie”, avertizează medicul Lyster.

Menstruaţia

„În perioada dinaintea menstruaţiei, nivelurile de estrogen din corpul unor femei scade foarte mult ceea ce poate cauza transpiraţie excesivă”, explică Lyster. Chiar dacă această stare este frecventă în rândul femeilor în perioada premenstruală, orice persoană care suferă de scădere dramatică la nivel hormonal poate avea aceleaşi simptome. Din fericire, transpiraţia indusă de sindromul premenstrual poate fi controlată cu ajutorul pastilelor anticoncepţionale care reglează nivelul de estrogen din corp. Dacă nu vrei să iei anticoncepţionale, îl poţi ruga pe medicul tău să îţi recomande nişte suplimente cu o doză mică de estrogen.

Alcoolul

Experţii spun că alcoolul te face să transpiri printr-un proces numit vasodilataţie – lărgirea vaselor de sânge şi creşte temperatura pielii. La rândul său, creierul activează glandele sudoripare că este timpul să înceapă răcirea corpului. În general, femeile sunt sfătuite să se rezume la un pahar de alcool pe zi. Poţi încerca, de asemenea, să savurezi un spriţ (jumătate vin şi jumătate apă minerală), pentru a reduce consumul de alcool astfel încât să te poţi bucura de o băutură, fără efecte secundare nedorite.

Ţigările

Există o varietate de căi prin care nicotina poate induce transpiraţia, spune doctorul Lyster. „Nicotina afectează organismul la nivel hormonal, la nivelul pielii şi influenţează, de asemenea, şi creierul. Această substanţă îţi creşte ritmul cardiac, tensiunea şi temperatura corpului, toate provocând declanşarea transpiraţiei. Din păcate, renunţarea la nicotină poate provoca, de asemenea, transpiraţie. Acesta este un efect secundar temporar (de obicei, durează între două săptămâni sau mai puţin) aşa că merită pe termen lung să renunţi la fumat.

Medicamentele

Poate nu ţi-a trecut niciodată prin minte, dar unele medicamente pot avea ca efect secundar transpiraţia excesivă. Cele mai comune, sunt medicamentele pentru tensiune, antidepresivele, medicamentele anti-inflamatorii şi unele pastile pentru diabetul zaharat. Nu este încă clar cum influenţează medicamentele transpiraţia, dar dacă observi că se întâmplă acest lucru, ar trebui să vorbeşti cu medicul tău pentru a le înlocui sau pentru a micşora doza zilnică.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...

3 moduri prin care poți asigura securitatea unui complex rezidențial

Securitatea în cadrul unui complex rezidențial nu se referă doar la împiedicarea accesului neautorizat. Înseamnă, de asemenea, prevenirea furturilor sau a actelor de vandalism...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă