12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRKate Winslet luptă împotriva bolilor cot la cot cu savanţii englezi

Kate Winslet luptă împotriva bolilor cot la cot cu savanţii englezi

Un om obişnuit îşi atinge faţa cam de 3 ori pe minut. Între timp, punem mâna pe clanţe, robinete şi pe alţi oameni”. Acestea sunt replicile cu care începe unul din cele mai dezbătute filme programate să fie lansate în 2012.

“Contagion”, cu Kate Winslet în rolul personajului principal, Dr Erin Mears, ridică o serie de probleme cruciale pentru starea de sănătate a omului secolului XXI. Problema molipsirii şi a dezastrului de talie mondială pe care l-ar putea stârni o epidemie sunt temele predilecte ale producţiei.

Filmul nu este important numai pentru cinefili, ci şi pentru savanţii epidemiologi care încearcă să decopere dinamica secretă a răspândirii unei boli infecţioase şi care consideră că asemenea producţii sunt foarte utile pentru înţelegerea fenomenului molipsirii.

Producţia a devenit pretextul perfect al unui grup de cercetători americani care investighează tiparele de propagare a epidemiilor, pentru mărirea conştiinţei publice referitoare la protejarea sănătăţii, informează Telegraph.co.uk.

“Pelicula se axează pe ideea că numărul de contacte pe care le stabilim în fiecare clipă a vieţii noastre poate cauza infectarea cu diferite boli. Exact pe această dinamică ne-am concentrat şi noi studiile”, a declarat Matt Keeling, profesor de biologie la Institutul Warwick.

Colegul profesorului Keeling, Dr. Leon Danon consideră că filmul aduce în discuţie nişte teme fundamentale care au fost ignorate de oameni. Cercetătorii s-au gândit chiar să împartă flyere informative la intrarea în cinematograf, în timpul premierei.

Acestea conţin un set de întrebări prin care savanţii încearcă să crească nivelul informării publice cu privire la sănătate. Respondenţii vor avea de analizat următoarele probleme: cu câţi oameni s-au întâlnit, cu câţi au vorbit, cum s-au salutat (sărut, strângere de mâna), cât de departe au călătorit şi cu ce mijloc de transport.

“Acest sondaj de opinie ne va oferi indicii importante cu privire la modul de răspândire şi controlare a unei infecţii şi ne va arăta ce categorie de oameni este cea mai expusă la infectare”, au declarat oamenii de ştiinţă.

Citeşte mai mult şi vezi scene din film pe www.modista.ro

Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă