22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialStudiu: Paracetamolul este doar un PLACEBO pentru durerile de spate

Studiu: Paracetamolul este doar un PLACEBO pentru durerile de spate

Paracetamolul, medicamentul recomandat cel mai des de medici pentru durerile de spate, funcționează ca un placebo, arată un studiu publicat de o echipă de cercetători australieni în revista medicală The Lancet.

”Rezultatele studiului sugerează că paracetamolul nu influențează cu nimic timpul în care trece o lombalgie acută. Paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerii, mobilității scăzute, funcției, schimbării globale a simptomelor, somnului sau calității vieții”, a concluzionat echipa de cercetători australieni. 

Studiul a implicat 1.652 de pacienți cu dureri de spate din 235 de clinici din Sydney, împărțiți prin tragere la sorți în trei grupe și observate timp de trei luni. Prima grupă a primit doze regulate de paracetamol (de trei ori pe zi, până la patru săptămâni), a doua, a primit paracetamol numai dacă era nevoie (doza maximă de 4 g/zi), iar a treia grupă a primit un placebo. În cadrul studiului, cercetătorii au considerat că pacienții și-au revenit după șapte zile fără dureri sau cu dureri de mică intensitate (intensitatea a fost apreciată pe o scară de la 0 la 10). Timpul mediu de recuperare a fost de 17 zile la primele două grupe și de 16 zile la grupul placebo.

Pacienții ”tratați” cu placebo, produs absolut inactiv, au scăpat mai repede durerile (cu circa o zi) decât celor care au primit paracetamol împotriva durerilor.

Comunitatea medicală a felicitat echipa de cercetători australieni pentru studiu, dar a apreciat că tratamentul în cazul durerilor lombare nu poate fi schimbat pe baza rezultatelor unui singur studiu. 

Cele mai citite

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...
Ultima oră
Pe aceeași temă