30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialProducătorii locali de medicamente cer soluții pentru industria farmaceutică de la Ponta...

Producătorii locali de medicamente cer soluții pentru industria farmaceutică de la Ponta și Iohannis

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită celor doi candidați la funcția de Președinte al României, Victor Ponta și Klaus Iohannis, soluții pentru situația critică în care se află industria farmaceutică locală, împinsă spre insolvență de un cadru fiscal din ce în ce mai împovărător.

"Autoritățile competente nu numai că nu au făcut nimic pentru salvarea acestei industrii, considerată strategică pentru economia României, ci au adoptat o serie de măsuri care vor accentua creșterea taxei clawback, ceea ce va duce iminent la sufocarea producătorilor locali, lăsând astfel sute de mii de bolnavi fără medicamente de bază și mii de români fără locuri de muncă," spune Dragoș Damian, Președinte al APMGR.

Potrivit APMGR, actualizarea recentă a listei de medicamente compensate și gratuite și introducerea acordurilor cost-volum, în absența unui calcul diferențiat al taxei clawback pentru medicamente generice şi a suplimentării bugetului public pentru medicamente, vor genera o creștere suplimentară a nivelului taxei clawback, ceea ce va împinge spre insolvență producătorii de medicamente generice din România.

APMGR susține că producătorii locali sunt deja într-o situație critică pe fondul creșterii taxei clawback la cel mai mare nivel înregistrat până în acest moment (21% în T3 2014, față de 14,5% în perioada similară a anului 2013) și vor fi obligați să închidă liniile de producție ale medicamentelor cu costuri accesibile, utilizate zilnic de cele mai vulnerabile categorii sociale.

Producătorii de medicamente susțin că în absența unor politici echitabile, care să elimine suprafiscalizarea industriei farmaceutice locale, mii de oameni își vor pierde locurile de muncă, iar medicamentele cu prețuri accesibile vor dispărea de pe piață, cu efecte catastrofale asupra sistemului sanitar și a stării de sănătate a românilor.

România este singura țară din Europa care nu a implementat politici de protecție a medicamentelor de bază, a medicamentelor generice, pentru a asigura acces la tratamente medicale pentru cât mai mulţi pacienți.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

Șefii apărării din Rusia și din SUA au stabilit primele dialoguri

Șefii apărării din SUA și Rusia, Lloyd Austin și Andrei Belousov, au vorbit ieri la telefon, într-un dialog neobișnuit între cele două mari puteri...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă