19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBulletproof, cea mai în vogă dietă. Cafeaua, elementul cheie

Bulletproof, cea mai în vogă dietă. Cafeaua, elementul cheie

 Cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale – este argumentul unui nou regim foarte în vogă în Statele Unite, deşi medicii îl privesc cu scepticism, relatează AFP, citată de Agerpres

“+Bulletproof diet+ stimulează activitatea creierului, energia, vă face să munciţi mai bine, să fiţi un părinte mai bun, un prieten mai bun şi o persoană mai bună”, promite creatorul său, Dave Asprey. Băutura sa magică, numită “Bulletproof Coffee” (cafea anti-glonţ), este cafea fără micotoxine (ciuperci minuscule care apar în timpul fermentaţiei), la care se adaugă o linguriţă de unt şi câteva picături dintr-un ulei pur. 

“O beţi dimineaţa şi imediat nu mai aveţi chef să mâncaţi nimic. Creierul primeşte energie care nu provine din zahăr, foamea dispare şi sunteţi liber”, a declarat pentru AFP Davi Asprey. În plus, “slăbiţi fiindcă metabolismul funcţionează, însă nu mai ronţăiţi nimic între mese”, adaugă americanul ajuns în Canada. 

Asprey a avut ideea acestui regim în 2004, în timpul unei călătorii în Tibet când, afectat de altitudine, s-a simţit slăbit până când a încercat un ceai cu unt de iac. Impresionat de efectul energizant al băuturii, a vrut să îl adapteze pentru viaţa occidentală. 

În Statele Unite, unde o treime din locuitori sunt obezi, “Bulletproof diet” se bucură de mare succes, fiind adoptat de sportivi sau adepţi ai “biohacking”-ului, mişcare care combină biologia, tehnologia şi alimentaţia pentru îmbunătăţirea capacităţilor fizice şi mentale. Regimul este lăudat şi de câteva celebrităţi, printre care actriţa Shailene Woodley, vedeta din filmul “Divergent”, sau umoristul Jimmy Fallon. 

În schimb, experţii în alimentaţie sunt mai critici. “Acest regim poate funcţiona ca orice altă dietă care elimină multe alimente”, arată Amy Schnabel, nutriţionist la spitalul UCLA (Los Angeles). 

“Bulletproof diet” propune eliminarea micului dejun, masă considerată adesea de nutriţionişti ca cea mai importantă a zilei. Aceştia recomandă cereale sau pâine, ouă sau produse lactate (proteine), fructe pentru fibre şi vitamine, precum şi o cafea sau un ceai. 

Teina şi cafeina sunt stimulente recunoscute, cu unele calităţi diuretice. “Cafeaua ar face pe oricine să se simtă bine. Cafeina ajută la claritatea mentală”, afirmă nutriţionista menţionată. “Dacă apreciaţi că bând o ceaşcă cu această băutură vă face să vă simţiţi bine şi să aveţi o minte foarte clară, este probabil efectul placebo”, adaugă ea. 

Asociaţia britanică de dietetică a introdus regimul “Bulletproof” în Top 10 regimuri ale celebrităţilor care trebuie evitate în 2016, considerând că el se bazează pe un principiu de clasificare a alimentelor “în contradicţie cu recomandările pentru sănătate” şi a cărui eficienţă nu a fost dovedită. 

Cafeaua cu unt şi ulei a devenit rapid un mini-imperiu dietetic, fiind prezentată într-un best-seller care face în mare parte apologia unei hrane sănătoase (multe proteine, legume verzi, puţine feculente etc.). Un prim magazin s-a deschis în California, în oraşul Santa Monica, iar un site internet comercializează o întreagă gamă de produse mai mult sau mai puţin legate de nutriţie: băutura gata de consum în capsule, “kituri de performanţă” pentru pregătirea acasă, dar şi saltele care induc somnul, veioze de noapte, ecrane zen pentru iPhone etc. 

Firma creată de Dave Asprey a strâns 9 milioane de dolari pentru dezvoltarea reţelei sale de magazine de vânzare.

 

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă