10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStudenţii străini salvează universităţile

Studenţii străini salvează universităţile

Din cauza scăderii numărului de tineri români care vor să urmeze o facultate, universităţile caută acum studenţi din străinătate. Aceştia vin să studieze la noi în special Medicina, Farmacia şi Stomatologia.

Universităţile ro­mâ­neşti au des­coperit o nouă metodă de a găsi studenţi, după ce numărul acestora a scăzut, din cauza reculului demografic înregistrat începând cu 1990: importul de studenţi din Africa de Nord, Asia, America Latină şi Europa de Est. La rândul lor, studenţii străini preferă universităţile româneşti din două motive: taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în Occident, iar diplomele sunt valabile în Uniunea Europeană.

Universităţile din Cluj se numără printre cele care au reuşit să pună în practică cu succes această strategie. Unul dintre deschizătorii de drum a fost preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, profesorul Marius Bojiţă. El spune că, în prezent, există aproximativ 2.000 de studenţi din străinătate care urmează cursurile universităţii. Cei mai mulţi provin din Africa de Nord. „Avem un mare număr de studenţi din Tunisia, de exemplu. Aceste fenomen este consecinţa unei iniţiative de acum câţiva ani. La început, am vrut să îi readucem la Cluj pe studenţii din ţările arabe, care studiau la noi pe vremea lui Ceauşescu, aşa că am început să promovăm studiile noastre în Tunisia”. Pentru că ideea a prins foarte bine, programul a fost extins înclusiv spre India şi chiar Suedia şi Franţa. La universitatea clujeană funcţionează un sistem prin care studenţii urmează trei ani cursuri în limbile franceză sau engleză, timp în care învaţă şi limba română.

Un sistem asemănător funcţionează şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. În premieră, din acest an, a fost creată o grupă de studiu în limba engleză, compusă din studenţi israelieni. „Este o dovadă a faptului că universitatea noastră oferă studii de o bună calitate”, spune prodecanul Facultăţii de Medicină Veterinară, Adrian Oros.

Competiţia pentru resurse

Studenţi străini există şi la Universitatea Tehnică. „Este o competiţie globală pentru creiere şi resurse, aşa că ne bucurăm de faptul că tot mai mulţi studenţi aleg să vină la Cluj”, a spus Daniel Sârbu, de la Universitatea Tehnică. Sveatoslav Vizitiu, născut la Vladivostok, în Rusia, este unul dintre ei: „Mă aflu la doctorat şi sunt încântat de nivelul studiilor”, spune acesta.

O altă instituţie de învăţământ superior care atrage studenţii străini este Universitatea Babeş-Bolyai.

Are trei linii autonome de studiu, în limbile română, maghiară şi germană, şi a atras studenţi din Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Serbia, dar şi din Austria, Germania ori Elveţia. De asemenea, există studenţi care aleg să înveţe în limbile franceză ori engleză. „Sunt mulţi dintre studenţii din spaţiul ex-sovietic care preferă UBB”, spune Ana Cojocaru, preşedinta Grupului de Iniţiativă Basarabeană, care îi reuneşte pe studenţii din Republica Moldova veniţi la Cluj.

Medicina, cea mai căutată facultate

Studenţii străini de la Cluj caută cu precădere specializări practice, care să le permită să îmbrăţişeze profesii bănoase, în Occident sau în ţările natale. De asemenea, sunt căutate specializări care le pot oferi un statut social agreabil. Astfel, în clasamentul specializărilor care atrag studenţi străini se numără Medicina, preferată mai ales de studenţii din ţările arabe. La fel de căutate sunt şi specializări precum Farmacia ori Stomatologia. Pentru studenţii din Repu­blica Moldova, una dintre cele mai căutate facultăţi este cea de Ştiinţe Politice, care oferă şi specializări în administraţie publică, jurnalism ori comunicare şi relaţii publice.

2.000 de studenţi străini învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă