9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSCANDAL BOLINTINEANU. Fosta directoare a liceului: Mi s-a spus că s-au strâns...

SCANDAL BOLINTINEANU. Fosta directoare a liceului: Mi s-a spus că s-au strâns bani

Fosta directoare a Liceului “Bolintineanu” a declarat, marţi, că reprezentanta comitetului de părinţi i-a spus că s-au strâns 12.900 de lei, pentru a asigura “un minim protocol” şi pentru a “motiva” comisia de bacalaureat, precizând că i s-a cerut vicepreşedintelui comisiei “să ajute” elevii, transmite Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului “Diomitrie Bolintineanu” din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă privind examenul de bacalaureat.

Costica Vărzaru a spus că nu are multe precizări de făcut faţă de declaraţiile anterioare, astfel că instanţa i-a cerut să prezinte situaţia petrecută la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” privind examenul de bacalaureat.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei răspunde acuzelor: Bacalaureatul s-a desfăşurat în condiţii atipice la liceul Bolintineanu

Vărzaru a arătat că nu s-a implicat cu nimic în strângerea de fonduri, ci doar că reprezentanta comitetului de părinţi i-a adus la cunoştinţă că s-a strâns o sumă de bani pentru protocol.

“Nu am iniţiat niciun act la strângerea banilor. Nu eu am gestionat această situaţie, ci comitetul de părinţi. Nu m-am implicat pentru formarea unei anume comisii speciale, ci ministerul s-a ocupat de acest aspect, prin Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Am fost informată de către reprezentanta comitetului de părinţi că există această sumă strânsă, în principal pentru asigurarea unui minim protocol. Cred că era vorba de o apă, un suc, o apă minerală, şi totul era pentru asigura un climat propice”, a spus Costica Vărzaru în faţa instnaţei.

Fosta directoare a Liceului “Bolintineanu” a precizat că anterior primise unele informaţii referitoare la componenţa comisiei, moment în care a fost întreruptă de instanţă, care i-a cerut să spună care este suma adusă la cunoştinţă. Vărzaru a arătat că i s-a spus că s-au strâns 12.900 de lei şi că ea nu s-a ocupat în niciun fel de achiziţionarea apei şi sucurilor, totul fiind la latitudinea comitetului de părinţi.

Instanţa a întrebat-o dacă mai existau şi alte fonduri strânse în şcoală, Costica Vărzaru spunând că nu ştie dacă mai existau alte fonduri, dar că şcoala sigur nu avea vreun fond de protocol pentru comisia de bacalaureat. Ea a precizat că trebuia să există un fond de la primărie pentru elevi, dar nu exista.

“Nu ştiam ce cumpărături s-au făcut. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu suma de bani. Reprezentantul comitetului de părinţi mi-a spus doar că la finalul examenului trebuia să fie motivată comisia”, moment în care preşedintele de complet i-a amintit directoare că le-a declarat anterior, în faţa procurorilor, dar şi la Tribunalul Bucureşti, că subiectele ajungeau la unii elevi.

În acest context, Vărzaru, după o scurtă tăcere, a arătat că menţine toate declaraţiile date până acum şi a spus că ea nu a promis nimănui că va favoriza anumiţi elevi din liceu.

“Eu nu am promis nimănui că voi furniza unora dintre elevi soluţiile, s-a discutat cu vicepreşedinta comisiei pentru un minim de ajutor acordat tuturor elevilor, într-o minimă măsură. Nu să ia notele cele mai mari, dar cât să treacă, note de trecere”, a mai declarat Vărzaru.

Unul dintre judecătorii din complet a întrebat-o ce presupunea “ajutorul promovării”, Vărzaru spunând că se dorea ca elevii să nu fie “stresaţi”. “Una dintre soluţii ar fi fost şi cea de a rezolva subiectele, dar nu m-am ocupat eu”, a spus Vărzaru.

Preşedintele completului de judecată a întrebat-o de unde se ştia că elevii erau stresaţi şi dacă erau, de ce anume erau eliberaţi de stres. Vărzaru a reafirmat că nu a avut nicio implicare, precizând că după ora 7.00 ea nu a mai fost în liceu.

“Nu ştiu ce s-a mai întâmplat apoi, a rămas la latitudinea vicepreşedintei de comisie cum să procedeze mai departe”, a mai spus Vărzaru.

De la acest moment a început un dialog continuu între instanţă şi directoare, instanţa dorind să afle nivelul elevilor, care a fost raţiunea pentru care existau nişte bani strânşi şi cum se discuta despre ajutarea elevilor.

Întrebată care este nivelul elevilor din Liceul “Bolintineanu”, Vărzaru a spus că acesta este în general mediu, că sunt elevi foarte buni sau buni, dar şi unii deosebit de slabi.

Întrebată în ce fel unii elevi trebuiau “eliberaţi de stres, Vărzaru a spus că trebuiau rezolvate subiectele pentru cei cu nivel mediu.

“Toţi elevii chiar şi cei slabi sau puţin pregătiţi, dar şi cei pregătiţi aveau nevoie de un punct de sprijin”, a spus Vărzaru, precizând însă că nu s-a aflat în şcoală în timpul examenului şi nu ştie ce s-a întâmplat.

Instanţa a mai întrebat ce salariu are, cât a costat-o ridicarea vilei de la Clinceni şi al cui este autoturismul Hyundai pe care îl conduce.

Costica Vărzaru a răspuns că are un salariu de aproape 3.000 de lei şi că vila de la Clinceni a fost construită după ce a vândut un apartament în Capitală. Ea a precizat că ridicarea vilei a costat până acum aproximativ 70-75 de mii de euro, bani pe care îi avea din vânzarea imobilului din Capitală. Referitor la maşină, Vărzaru a arătat că aceasta este a nepotului ei, respectiv băiatului fratelui ei.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul “Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să “relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea decizie de arestare, că faptele Costicăi Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă. Instanţa a precizat că “se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă