30 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialReîncepe școala. Cu ce probleme vechi se vor confrunta elevii în noul...

Reîncepe școala. Cu ce probleme vechi se vor confrunta elevii în noul an școlar

Clopoţelul sună, luni, în peste 20.000 de școli din toată ţara, iar 3.000.000 de copii au fost pregătiţi de părinţi pentru revenirea în bănci. Dar, ca de obicei, nu la fel de pregătite sunt și școlile. Eternele probleme persistă și acum, în special în mediul rural.

Jumătate din școlile din ţară nu au autorizaţii sanitare și doar puţin peste 13% au avize de securitate la incendiu. Ministerul Educaţiei nu a reușit să asigure nici toate manualele și nici necesarul de cadre didactice. Problemele cu care reîncepe, din nou, școala sunt făcute publice chiar pe site-ul Ministerului Educaţiei, unde se găsește o hartă interactivă, din care putem afla ce fel de autorizaţie deţine sau nu fie­care unitate de învăţământ.  Tocmai studiind această hartă, am constatat că jumătate dintre școlile din România nu oferă condiţiile minime de igienă pentru a putea obţine avizul sanitar. Asta înseamnă că problemele merg de la instalaţii necorespunzătoare sau defecţiuni neremediate de ani de zile până la lipsa apei curente și latrine în curte în loc de grupuri sanitare.

Dacă vorbim de asigurarea securităţii în caz de incendiu, situaţia este și mai rea. Doar puţin peste 2.700 de școli din cele circa 20.000 ale României au un astfel de aviz, din celelalte lipsind cu desăvârșire planurile de evacuare în caz de incendiu, extinctoarele sau sirenele de alarmare. Nici măcar Bucureștiul nu stă mai bine la acest capitol, aproape 800 de școli și grădiniţe neavând autorizaţie de securitate la incendiu.

Situaţia se va rezolva cât de repede posibil, a susţinut sâmbătă secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. „La asta a lucrat ISU, pe lângă Ministerul Educației și toți. Și chiar a fost și o întâlnire cu primarii de sector aici, la București. Deci, noi sperăm să se intre pe o linie de normalitate“, a precizat acesta. 

De la cine învaţă copiii noștri?

Nu toţi elevii vor găsi, astăzi, pe bănci manualele gratuite, așa cum ar trebui. Cei din clasele a IV-a mai au de așteptat cărţile pentru Limba română, Istorie, Geografie și Ştiinţele Naturii. Licitaţiile organizate de Mi­nisterul Educaţiei au fost contestate, așa că toată procedura de tipărire și livrare a acestora a fost întârziată. Ca și celelalte probleme, și această problemă se cam repetă anual.

La acest capitol există totuși o veste mai bună. Ministerul Educaţiei a decis ca din acest an școlar să primească manuale gratuite și elevii din clasele a XI-a și a XII-a, chiar dacă aceste clase nu mai fac parte din învăţământul obligatoriu. Dar, nici acestea nu sunt, astăzi, pe bănci, ci vor sosi, speră inspectoratele școlare, la 1 octombrie.

Până se vor rezolva toate aceste probleme, elevii vor învăţa după notiţele predate de profesori. Din păcate, însă, nici la acest capitol nu stăm prea grozav. În toate zonele ţării există un deficit de cadre didactice, mai ales la sate. La examenul de titularizare din această vară, mai puţin de jumătate dintre candidaţi (44%) au luat nota 7, minima care trebuie obţinută pentru a primi un post în învăţământ.

Programul „Laptele și cornul” va deveni „Masă la școală”

Programul guvernamental „Laptele și cornul”, care a cauzat atâtea probleme în trecut, inclusiv medicale, nu începe mai bine nici în această toamnă. Prin ţară există zone în care nu s-au înscris firme la licitaţii sau acestea au fost organizate prea târziu și abia urmează să se deschidă ofertele. Oricum, concluzia este că mulţi elevi nu vor beneficia de acest program în prima săptămână de școală, cel puţin.

Și, cum se apropie alegerile și politicienii se bat pentru popularitate, din această toamnă va funcţiona un program-pilot, denumit „Masă la școală”, iniţiat de PNL și acceptat de Guvern. Astfel, 30.000 de elevi din 50 de școli din ţară vor primi – în loc de lapte și corn – o masă caldă. De asemenea, ALDE vrea ceva mai mult și cere Guvernului să desfiinţeze complet „Laptele și cornul” și să-l înlocuiască cu „O masă caldă gratuită” pentru toţi elevii din ciclurile primar și gimnazial. Scopul declarat este, desigur, sănătatea copiilor.

Noutăţi la examene

Noul an școlar va aduce și câteva noutăţi la examenele naţionale. Prima se referă la ponderea mediilor din clasele V-VIII la admiterea la liceu, care va fi de 20 la sută, faţă de 25% până acum. Admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale, întreaga procedură finalizându-se, astfel, mult mai devreme ca până acum, adică la 28 iulie.

O altă noutate la examenele naţionale este că eliminarea prevederii conform căreia nota finală după contestaţii la bacalaureat și la evaluarea naţională se modifică numai în cazul în care între nota iniţială și cea de la contestaţie există o diferenţă mai mare de 0,5 puncte.

Noul an școlar va avea o vacanţă de primăvară mai mare și se va încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie. Vacanţele sunt programate astfel: vacanţa de iarnă: 24 decem­brie 2016 – 8 ianuarie 2017; vacanţă intersemestrială: 4 -12 februarie 2017; vacanţa de primăvară: 19-30 aprilie 2017; vacanţa de vară: 17 iunie-10 septembrie 2017.

Elevii clasei a VIII-a vor termina cursurile în 9 iunie, iar cei de clasa a XII-a în 26 mai 2017.  

Cele mai citite

Anchetă: câți copii consumă droguri și tutun – date

Trei din 10 copii știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive / droguri, în general din proximitate; Aproape unu din trei adolescenți afirmă că...

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă