15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFRAUDĂ BACALAUREAT 2015. Două supraveghetoare din Cernavodă ar putea fi EXCLUSE din...

FRAUDĂ BACALAUREAT 2015. Două supraveghetoare din Cernavodă ar putea fi EXCLUSE din învăţământ

FRAUDA BACALAUREAT 2015. Cele două supraveghetoare din clasa de la Liceul Tehnologic “Axiopolis” din Cernavodă de unde 16 candidaţi la bacalaureat au fost eliminaţi pentru fraudarea examenului riscă excluderea din învăţământul preuniversitar, informează Mediafax.

Citește și: FRAUDĂ BACALAUREAT 2015. TOȚI elevii de la un liceu din Timiș au copiat la BAC

“Riscă întreruperea activității în educație, în zona de preuniversitar. Părerea mea este că dacă se vor dovedi toate acele presupuneri și dacă cercetarea disciplinară și toți pașii pe care îi vom parcurge în acest sens se vor desfășura respectând legea, categoric în direcția aceea ne îndreptăm. Nu putem tolera ca un cadru didactic care are ca scop principal supravegherea examenului de bacalaureat, eliminarea fraudelor, crearea unui climat corect…, acei elevi ar fi obținut o notă mai mare decât alți elevi care au muncit serios, acesta este lucrul cel mai grav”, a declarat şeful ISJ Constanţa, Răducu Popescu.

El a precizat că a avut o discuție cu cele două supraveghetoare și acestea nu au putut oferi un răspuns convingător.

Citește și: REZULTATE FINALE BACALAUREAT 2015: Numărul contestațiilor la BAC în Sibiu, în creștere. Câți elevi sunt nemulțumiți de note

“Am avut o discuție inițială, nu au putut să-mi formuleze un răspuns coerent și convingător nu doresc să mă suprapun peste alte demersuri, nu ne putem antepronunța, nu putem trage concluzii pripite, trebuie să parcurgem pașii prevăzuți de lege, așa cum este corect, pentru a fi inatacabili în ceea ce decidem”, a afirmat şeful ISJ Constanța.

El nu a dorit să dea numele supraveghetorilor și nici să spună la ce unitate școlară lucrează.

Răducu Popescu a afirmat că totul a plecat de la situația unui elev eliminat pentru fraudă la ultima probă a bacalaureatului la Liceul Tehnologic “Axiopolis” din Cernavodă.

Șeful ISJ Constanţa a explicat că eliminarea acelui elev s-a produs după ce un inspector școlar a descoperit pe banca acestuia o ciornă care nu îi aparținea.

“Acel elev a fost eliminat, fiind surprins de către inspectorul școlar Nicoleta Savu, cea care a constatat că pe banca elevului se află o altă foaie de hârtie, scrisă cu un alt instrument de scris, cu alt stil de scris decât cel pe care elevul îl avea pe teză, a ieșit din sală, a venit însoțită de către președintele Centrului de examen și a fost întrebat elevul dacă acel material îi aparține și a recunoscut că nu-i aparține, nu e redactat de el”, a explicat Răducu Popescu.

El a spus că a văzut apoi imagini din sala de clasă respectivă, dinainte și după momentul eliminării acelui elev, constatând că s-au produs și alte fraude.

“Uitându-mă înainte și după momentul în care Nicoleta Savu a surprins acea fraudă, am constatat că mai există fapte ce pot fi categoric apreciate ca fiind fraude, conducând la eliminarea elevilor. Asta se întâmpla în cursul serii de vineri. Luni dimineață, la prima oră, am invitat întreaga comisie de la Centrul de examen «Axiopolis» Cernavodă la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu care am urmărit câteva secvențe din acea înregistrare. Le-am pus la dispoziție o sală să delibereze și să reanalizeze acele înregistrări. Târziu după ora 23.00, după ce au analizat imaginile, au decis eliminarea celor 16 elevi”, a afirmat Răducu Popescu, precizând că acești elevi se consultau în timpul examenului, schimbau ciornele între ei și au făcut acest lucru de mai multe ori în timpul probei respective.

Inspectorul general a explicat că principala preocupare a instituției pe care o conduce este organizarea în condiții corecte a examenului, manifestând toleranță zero față de fraude.

“Preocuparea principală a Inspectoratului Școlar Județean Constanța a fost organizarea în temeiul legii și într-o notă de maximă corectitudine și zero toleranță față de fraude a acestor examene de evaluare națională, dar și de bacalaureat. Inspectoratului Școlar Județean Constanța nu și-a propus niciodată înscrierea în competiția națională a județelor cu promovabilitate mai mare, nu ne-am propus nici în 2012, nici în 2013, nici în 2014 și nici în 2015 obținerea unui loc fruntaș în clasamentul național. Preocuparea noastră principală, a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a fost – și am dovedit acest lucru în toți acești ani – organizarea în condiții corecte a acestor examene, toleranță zero față de fraude, niciodată nu am avut un moment în care vigilența să ne fie mai puțin prezentă”, a susţinut Răducu Popescu.

În sesiunea iunie-iulie 2015 a examenului de bacalaureat, în Constanța au fost eliminați din examen 23 de candidați – șapte în timpul probelor scrise și cei 16 de la Liceul Tehnologic “Axiopolis” din Cernavodă, după vizionarea înregistrărilor. Aceștia nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

În judeţul Constanţa, aproape 55% din absolvenții de liceu au promovat examenul de bacalaureat.

 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă