8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăPoliticăTimmermans: Dacă este o problemă cu Kovesi, cineva din magistratură trebuie s-o...

Timmermans: Dacă este o problemă cu Kovesi, cineva din magistratură trebuie s-o cerceteze

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la București, că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen.

“România este gata de Schengen”, a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.

Oficialul Comisiei Europene a admis, pe de altă parte, că România are încă probleme nerezolvate, unele dintre ele fiind legate de Justiție.

Timmermans a subliniat, în acest context, că “poliţia magistraturii” în România trebuie făcută de către magistraţi, nu de politicieni.

“Aşa cum am spus deja şi interlocutorilor mei din Parlament, premierului şi ministrului Justiţiei, eu cred cu fermitate că această poliţie a magistraturii ar trebui să fie făcută de magistraţi. Dacă este o problemă cu magistraţii, atunci ar trebui ca cineva din magistratură să cerceteze acea problemă. Toţi oamenii sunt păcătoşi, mai şi greşim. Dacă cei din magistratură fac o treabă proastă, atunci ea ar trebui să fie verificată, dar nu ar trebui să fie cei din Guvern sau din exterior care îi verifică, ci alţi oameni din sistem pentru a asigura separaţia puterilor în stat, dar şi sistemul judiciar are o responsabilitate. Există dubii despre modul în care se face această verificare, această poliţie în sânul sistemului. Atunci, trebuie luate măsuri”, a afirmat Timmermans în conferinţa de presă.

El a precizat că a văzut raportul întocmit de ministrul Justiţiei în cazul Kovesi.

“Am fost informat şi am văzut raportul, dar eu nu sunt un judecător al acestei chestiuni. Nu vreau să fiu eu cel care spune că ceva este greşit, dar în principiu, dacă există acuzaţii împotriva unui magistrat, atunci ar trebui să existe o structură din interiorul sistemului judiciar care să cerceteze acea problemă. Eu nu cred că Ministerul Justiţiei ar trebui să facă acest lucru sau vreun alt politician, pentru că, până la urmă, puterile în stat trebuie separate aşa cum este peste tot. (…) Noi suntem aici ca să facem nişte ameliorări şi noi asta vom recomanda”, a arătat oficialul european.

Timmermans a precizat că “ambiţia” Comisiei Europene este finalizarea MCV până la sfârşitul anului 2019, dar a atras atenția că mai sunt câteva lucruri de îndeplinit.

“S-au realizat foarte multe în 20 ani în ceea ce priveşte consolidarea sistemului de Justiţie. S-au realizat foarte multe în ultimii 11 ani de când România s-a alăturat Uniunii Europene, cu MCV în vigoare. E ca şi cum alergăm în maraton. Continuaţi să alergaţi, dar înainte! Nu încercaţi să alergaţi în direcţia opusă!”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă