30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMAI: 218 sesizări de posibile fraude la vot. Un student a furat...

MAI: 218 sesizări de posibile fraude la vot. Un student a furat un buletin de vot

UPDATE 17.00: MAI transmite că, până la ora 16.00, s-au înregistrat 218 sesizări potrivit fraude la vot. Pe numele unui student s-a deschis dosar penal pentru că a furat un buletin de vot.

S-au aplicat măsuri sancționatorii pentru 32 de contravenții, respectiv 9 avertismente scrise și amenzi în valoare de 14.100 lei.

Polițiștii bucureșteni efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale față de președintele unei secții de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis să voteze unui alegător care are domiciliul în Târgoviște, dar reședința în sectorul 1 al Capitalei, îndrumându-l către secția de votare de la adresa de reședință.

Polițiștii din Timiș au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt pe numele unui student care, după ce și-a exercitat dreptul de vot, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot neștampilat și  a părăsit secția de votare. Menționez că tânărul a fost oprit de către forțele de ordine iar buletinul de vot a fost recuperat.

În județul Neamț, polițiștii au întocmit dosar penal într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială.

Polițiștii din Giurgiu efectuează cercetări după ce o persoană a reclamat faptul că a fost agresată de un cetățean în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislației electorale.

Un bărbat din comuna Miclești, județul Vaslui a provocat  scandal într-o secție de votare din localitate, motiv pentru care a fost sancționat contravențional de către jandarmi cu amendă de 300 de lei.

În județul Dolj o femeie a fost sancționată contravențional cu 1.500 lei pentru că a sfătuit un bărbat în vârstă de 76 de ani să voteze cu un anumit candidat.

Referitor la sesizările privind cazurile de turism electoral, poliția verifică fiecare situație în parte pentru a stabili cu certitudine dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu. Precizez că Poliția Română a organizat astăzi 513 .filtre în întreaga țară pentru a verifica legalitatea efectuării transportului public de persoane.

Până la această oră, din numărul total de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv, 1009 au votat, Inspectoratul General al Poliţiei Române asigurând măsurile necesare exercitării dreptului de vot.

 

UPDATE 14.00 Un număr de 79 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni ce au legătură cu scrutinul de duminică au fost înregistrate până la ora 14.00, în 25 dintre cazuri constatându-se că acestea nu se confirmă, iar în alte 20 se fac verificări pentru posibile infracțiuni electorale, potrivit MAI.

Majoritatea sesizărilor vizează posibile cazuri de corupere a alegătorilor, toate aceste situații fiind cercetate de Poliție, urmând ca în urma investigațiilor să se stabilească dacă se confirmă sau nu, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Referitor la faptele contravenționale, oficialul MAI a spus că au fost constatate nouă contravenții, fiind date amenzi în valoare de 7.500 de lei și două avertismente scrise.

Cele mai multe sancțiuni s-au dat pentru continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.

Şase sesizări privind incidente la scrutinul de duminică au fost semnalate până la ora 11.00, în urma a două dintre acestea fiind deschise dosare penale, unul pentru un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot, iar altul, în cazul unui bătrân agresat în apropierea secţiei de votare.

"De la deschiderea secțiilor de votare, în întreaga țară au fost înregistrate şase sesizări privind diverse incidente însă vă asigurăm că toate semnalările pe care le vom primi astăzi vor fi verificate punctual indiferent de modalitatea prin care acestea vor fi aduse la cunoștința autorităților", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Monica Dajbog.

Potrivit oficialului MAI, a fost deschis un dosar penal în județul Bacău, unde un bărbat de 35 de ani și-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare, situația fiind sesizată Poliției de membrii comisiei de votare. "Infracțiunea este de violare a confidențialității votului, așa cum este prevăzută și pedepsită de art. 389 din Codul Penal", a precizat Dajbog.

Un alt dosar penal a fost întocmit în județul Gorj pentru un bărbat de 58 de ani care a agresat fizic și verbal un bătrân în apropierea secției de votare.

Prima sancțiune contravențională a fost aplicată de către polițiștii din Călărași, care au amendat cu 1.500 de lei un cetățean, pentru continuarea propagandei electorale.

Referitor la situaţia dintr-un sat din judeţul Bistrița-Năsăud, unde mai mulți localnici au găsit în fața caselor pungi cu alimente, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, în prezent, se fac verificări "pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracțiuni".

Cele mai citite

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă