10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechRestanțele anticorupție ale noului PNL

Restanțele anticorupție ale noului PNL

La două luni după ce au câștigat alegerile prezidențiale, inclusiv cu un mesaj de luptă contra corupției, liberalii au lăsat nesancționați câțiva lideri cu probleme în domeniu. Deciziile ar urma să fie luate pe 23 ianuarie, la prima ședință a Biroului Politic al noului partid.

Senatorul Tudor Chiuariu, a decis, ieri,  să se autosuspende din PNL până la clarificarea acuzațiilor aduse împotriva sa în dosarul privind retrocedările ilegale, menționând că face acest gest pentru a nu oferi prilejul unor atacuri la adresa partidului.

Anunțul lui Chiuariu a venit după ce DNA a avertizat că senatorul  a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, după ce ar fi stabilit să primească 2,5 milioane euro pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Pe de altă parte, în ianuarie 2014,  Chiuariu a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, potrivit deciziei definitive luate de ICCJ în dosarul „Poşta Română“.

Pasul făcut de Chiuariu este considerat insuficient de unii dintre colegii săi de partid, în condițiile în care senatorul a făcut referire doar la dosarul retrocedărilor ilegale, declanșat de curând. Însă Chiuariu are o condamnare definitivă veche de un an de zile. În plus, el este în continuare senator și membru în Comisia juridică, acolo unde se întocmesc rapoarte pentru legi importante și se dau recomandări în ceea ce privește aprobarea sau nu a urmăririi penale a unor senatori.

Orban propune excluderea

Cum ar putea fi rezolvată această situație? Prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban, a explicat  că singura soluție statutară pe care ar fi putut să o aleagă senatorul Tudor Chiuariu este aceea de a demisiona din PNL, și nu de a se autosuspenda, deoarece această soluție se aplică în alte cazuri decât al lui Chiuariu. 

Potrivit Statutului noului PNL, autosuspendarea se aplică în situații în care un membru al PNL ocupă o funcție care este incompatibilă fie cu calitatea de membru, fie cu funcția pe care o deține în partid. Orban a fost întrebat dacă în această situație ar trebui ca la următoarea ședință a conducerii PNL să se decidă excluderea sau să se opteze pentru o altă cale de pierdere a calității de membru, respectiv radierea. „Sigur, aici trebuie analizată în Biroul Politic situația, după părerea mea poate fi aplicat articolul 22, alineat 2, litera g, care prevede pierderea calității de membru prin radiere, ca urmare a unei condamnări pentru infracțiuni de corupție“, a mai spus Orban.

La rândul său, liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a declarat că, din punctul său de vedere, Tudor Chiuariu poate să activeze în continuare în grupul parlamentar, ca independent, dar că ar trebui să facă parte din altă comisie parlamentară decât cea juridică.

Situația lui Tudor Chiuariu ar urma să fie luată în discuție de Biroul Permanent Național al noului PNL, care se va reuni pe 23 ianuarie.

Alte cazuri controversate

De asemenea, conducerea PNL ar trebui să analizeze situația unor vicepreședinți care au fost arestați preventiv sau condamnați și dacă mandatele acestora vor fi vacantate și ocupate de liberalii situați pe următoarele poziții, conform situației voturilor de la congresul partidului. Liderii partidului  vor trebui să stabilească dacă în cazul președintelui Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, care este și lider al organizației locale și vicepreședinte al PNL, va aplica o sancțiune după ce acesta a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare.

Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava l-au găsit vinovat pe Ţurcanu de fals şi uz de fals, după ce a consemnat, nereal, că membri ai PNL Botoşani au fost excluşi din partid, aceştia pierzându-şi astfel funcţiile de consilieri judeţeni sau locali. Instanţa nu i-a suspendat însă dreptul lui Florin Ţurcanu de a alege sau de a fi ales și acesta a refuzat să își dea demisia din vreuna dintre funcții.

 Un alt caz este cel al lui Aristotel Căncescu, vicepreședinte PNL și președintele suspendat al Consiliului Județean Brașov, aflat în arest preventiv. El este trimis în judecată, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, spălare a banilor, trafic de influenţă și instigare la tentativă de abuz în serviciu. De asemenea, pe agenda conducerii ar trebui să se afle și cazul deputatului Mircea Roșca, vicepreședinte PNL, arestat preventiv din 20 noiembrie anul trecut.

Problemele conducerii PNL nu se opresc aici. Dacă se aplică regula potrivit căreia pozițiile vacantate sunt ocupate în ordinea numărului de voturi de la Congres, unul dintre cei care ar avea dreptul la o funcţie de vicepreședinte este senatorul Varujan Vosganian. Acesta are însă, la rândul său, probleme de imagine, fiind acuzat de procurori în dosarul „Gaze ieftine pentru Niculaie“. Însă nu există nici o bază juridică pentru a bloca promovarea lui Vosganian. Din punct de vedere juridic, acesta nu are nici un obstacol: el nu este urmărit penal, după ce senatorii au respins o cerere a DNA în acest sens. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă