10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechLiberalii ne amăgesc cu moțiuni contra Guvernului Tudose

Liberalii ne amăgesc cu moțiuni contra Guvernului Tudose

Liberalii au decis susţinerea de moţiuni simple pe educaţie, sănătate şi transporturi şi constituirea a două comisii de anchetă privind angajările din MAI şi infrastructură.

Strategia PNL pentru sesiunea de toamnă reflectă raportările diferite la PSD ale unor lideri ai partidului. Lideri precum Raluca Turcan (Educație) sau Florin Cîțu (debirocratizare) au reușit să impună pe agendă subiecte de impact, la întâlnirea dintre Biroul Politic și parlamentarii partidului, desfășurată la Neptun. Criza din sănătate este abordată cu jumătate de gură, în timp ce Daniel Zamfir a obținut sprijin pentru diluarea Legii Curții de Conturi.

În ceea ce priveşte o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că un astfel de demers va fi cu siguranţă iniţiat, dar că nu s-a stabilit momentul exact când se va întâmpla acest lucru.

În cazul moțiunii pe educație, liberalii invocă, prin vocea prim-vicepreședintelui Raluca Turcan,  lipsa manualelor pentru elevii de clasa a V-a, lipsa avizelor de funcţionare pentru marea majoritate a instituţiilor şcolare sau politizarea managementului educaţional. PNL va depune o moţiune simplă şi pe sănătate în urma crizei vaccinurilor din cauza căreia au murit 33 de copii. Tema crizei vaccinurilor face deja obiectul unei moțiuni a PMP, depusă în luna iunie, dar pe care Parlamentul nu a mai apucat să o dezbată. Moțiunile simple nu obligă premierul la demiterea ministrului respectiv, însă oferă opoziției șansa de a puncta pe teme sensibile pentru societate. 

De remarcat că, la finalul reuniunii din weekend de la Neptun , liderii PNL nu au mai revenit la subiectul moțiunii simple pe tema justiției.  La începutul săptămânii, președintele PNL, Ludovic Orban, anunțase că a discutat cu liderii USR despre o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toder.  

Priorități legislative

Oferta PNL pentru sesiunea de toamnă este variată, amestecând inițiative necesare cu proiecte care pot ridica semne de întrebare. Printre priorităţile legislative pe care le vor susţine în noua sesiune parlamentară se numără și  “stoparea creşterii aberante a salariului minim“, mai concret corelarea acestuia fie cu productivitatea, fie cu inflația.

Liberalii propun și eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii lor. Parlamentarii PNL vor încerca respingerea în Legislativ a ordonanţelor care au fost emise de Guvernul Tudose şi care au majorat fiscalitatea. De asemenea, liberalii vor să depună proiecte de lege şi pentru interzicerea traseismului politic şi pentru introducerea votului electronic, a anunțat Orban. 

Un alt proiect vizează îmbunătăţirea relaţiei statului cu cetăţenii. „Orice instituţie care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetăţean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetăţean la alte instituţii publice pentru a obţine diferite informaţii, ci este obligaţia instituţiei respective de a obţine toate informaţiile de la celelalte instituţii de stat deţinătoare ale acestor informaţii“, a spus Orban.

Liberalii au decis să susţină şi proiectul de lege iniţiat de Daniel Zamfir care prevede modificarea legii Curţii de Conturi. „Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu judeţean liber ales de cetăţeni, Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali şi judeţeni“, a arătat vicepreședintele PNL Florin Roman.

Practic, PNL se raliază punctului de vedere al PSD în ceea ce privește anchetele la adresa autorităților locale. Mai mulți lideri PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au cerut ca procurorii sau inspectorii de conturi să nu mai poată ancheta oportunitatea unor investiții, ci doar legalitatea acestora.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă