15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechVedetele care au ratat Parlamentul. Cristiana Anghel, Liliana Mincă, Tudor Pendiuc, Daniel...

Vedetele care au ratat Parlamentul. Cristiana Anghel, Liliana Mincă, Tudor Pendiuc, Daniel Barbu sau Sebastian Ghiță sunt doar câteva dintre numele cunoscute de pe listă

În cazul PSD, există puțini candidați cu adevărat importanți care nu au intrat în viitorul Legislativ, după ce acest partid a obținut cel mai bun scor din 1992 încoace. Totuși, printre cei care au ratat viitorul Legislativ se numără tânăra Andreea Cosma, fiica fostul președinte al CJ, Mircea Cosma. Era Dragnea s-a dovedit nefastă și pentru deputata Gabriela Podașcă, promovată în Legislativ de fostul premier Victor Ponta.
 
În schimb, liberalii au obținut un rezultat sub așteptări, puțin peste 20% din voturi,  ceea ce a provocat rămânerea în afara Parlamentului a numeroase personaje cu notorietate din partid.
 
Teodor Atanasiu a ratat un nou mandat de senator, după ce a candidat în Buzău, unde liberalii au obținut doar 11% din voturi. Eșecul PNL din București (12%) i-a lăsat în afara Legislativului pe o serie de veterani precum Sulfina Barbu sau Cristian Rădulescu, dar și pe șeful tineretului liberal Florin Alexe.
 
De asemenea, nu a reușit să devină senator arhitecta Hildegard Brandl, aflată pe locul trei la Senat.
 
Nici Anca Boagiu nu a avut succes în Maramureș, deși a insistat pe lângă conducerea partidului să îi găsească un loc eligibil. A ratat Legislativul și Verginel Gireadă, unul dintre puținii candidați PNL care aveau o condamnare penală.
 
Rămași fără imunitate
ALDE este partidul cu cele mai multe vedete rămase în afara Parlamentului. Parașutat pe primul loc la Neamț la Senat, fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu nu a obținut suficiente voturi pentru a fi reales.
 
Nu va beneficia de mult râvnita imunitate parlamentară nici fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, candidat cu probleme de natură penală. Și alte nume controversate de din ALDE au împărtășit aceeași soartă. Este vorba de Cristiana Anghel autoarea a numeroase declarații și proiecte anti-justiției dar și de omniprezentul Ioan Ghișe. Va privi știrile din Parlament de la televizor și Mihăiță Calimente. Din viitorul Legislativ va lipsi și Liliana Mincă, trimisă de conducerea ALDE pe locul 1 la Botoșani. La rândul său, Daniel Barbu a rămas fără fotoliul de senator.
PMP a trecut la limită pragul electoral, dar o serie de lideri ai partidului au ratat alegerea. Printre aceștia s-a numărat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, candidat la Senat în Argeș. În aceeași situație s-au regăsit și doi candidați cu notorietate din Constanța – Magda Bistriceanu și Dorel Onaca.
A rămas fără imunitate Valerian Vreme, urmărit penal în dosarul Microsoft. Nu a intrat în legislativ nici Dan Andronic, patronul ziarului Evenimentul Zilei.
 
Sub pragul electoral
Alți lideri politici au eșuat pentru că formațiunile lor nu au depășit pragul electoral de 5%. Unul dintre aceste partide este PRU ceea ce a implicat rămânerea în afara Legislativului a lui Sebastian Ghiță, urmărit penal în mai multe dosare. Printre cei care au ratat alături de Ghiță s-au numărat liderul PRU Bogdan Diaconu, fostul primar din Iași Gheorghe Nichita sau fostul membru PRM Lucian Bolcaș. Nu a reușit să intre în Parlament nici Marian Munteanu, candidat din partea formațiunii pe care o conduce – ANR.
 
BEC
REPARTIZARE OFICIALĂ MANDATE
    
             Cameră  Senat
PSD –   154           67
PNL-       69           30
USR-       30          13
UDMR-    21           9
ALDE –   20            9
PMP –     18            8
Minorități –  17
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă