10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD a ieșit în stradă la Craiova, în onoarea regelui Mihai I

PSD a ieșit în stradă la Craiova, în onoarea regelui Mihai I

PSD este partidul care l-a alungat pe rege în anii ‘90 și i-a interzis intrarea în țară.

Mitingul împotriva statului paralel, pe care PSD îl pregătea la Craiova, s-a tranformat într-unul dedicat memoriei Regelui Mihai I. Din milionul de susținători social democrați pe care-i anunța senatorul Claudiu Manda, ministrul Olguța Vasilescu și secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu, au ieșit în stradă doar câteva sute de persoane, membri ai structurilor de conducere a PSD Dolj, ai organizațiilor locale din tot județul și ai organizațiilor de pensionari și tineret.

PSD-iștii, în frunte cu Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, au plecat într-un marş al tăcerii din zona Primăriei Craiova până în Piaţa Tricolorului din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, unde se află un bust al fostului suveran al României. Aici au fost aprinse candele şi au fost depuse coroane de flori.

Olguţa Vasilescu a declarat că evenimentul de la Craiova reprezintă un ultim omagiu adus unui şef de stat care a influenţat dezvoltarea „Băniei”. „Suntem prezenţi cu tot ceea ce reprezintă primarii noştri, consilierii locali, preşedinţii de organizaţii locale, conducerea de la Tineret, de la Femei, de la PES Activists, de la Organizaţia de Seniori a partidului. Noi am anulat, aşa cum ştiţi, orice convocare de miting în momentul în care a survenit decesul Majestăţii Sale, şi suntem aici doar pentru a ne aduce omagiul unei personalităţi foarte importante pentru Craiova deoarece printre ultimele decrete regale semnate de Majestatea Sa se află şi cele de înfiinţare a Universităţii din Craiova şi a Filarmonicii „Oltenia” Craiova”, a spus ministrul Muncii.

Interzis pe cinci ani

În anii ’90, foștii lideri ai PSD i-au interzis accesul în țara sa regelui Mihai. La 25 decembrie 1990, Mihai I, însoțit de mai mulți membri ai familiei regale, a sosit pe aeroportul Otopeni și a intrat în țară cu un pașaport diplomatic danez, obținând o viză pentru 24 ore pentru a merge la Mănăstirea Curtea de Argeș, unde voia sa se reculeagă la mormintele părinților săi regali și să asiste la slujba religioasă de Crăciun. Însă, în drum spre Curtea de Argeș, Regele și însoțitorii săi au fost opriți de un baraj al Poliției, conduși din nou la aeroport și obligați să părăsească țara, potrivit Wikipedia. În 1992, regelui i s-a permis intrarea în România și peste un milion de oameni au ieșit în stradă pentru a-l aplauda. Speriat de popularitatea uriașă pe care regele o avea în țară, Ion Iliescu i-a interzis regelui accesul în România pentru următorii cinci ani.

Ulterior, în 1994, Regele Mihai este întors din drum de pe aeroportul Otopeni, pe motiv că intrarea sa în țară e ilegală. Abia în 1997, după înfrângerea PSD-ului în alegerile prezidențiale, i s-a permis regelui să-și viziteze propria țară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă