Statul de drept face pauză pentru campania lui Ponta

de Romulus Georgescu , 28 august 2014 - stire actualizata la ora 20:00, 29 august 2014
Statul de drept face pauză pentru campania lui Ponta

Guvernul a aprobat, joi, ordonanța de urgență care permite migrația aleșilor locali, timp de 45 de zile, fără ca aceștia să își piardă mandatul. Traseismul este menit să îl avantajeze pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni și, pentru a-și realiza acest obiectiv, premierul a ignorat mesajul Ambasadei SUA și protestele Opoziției.

Citește și: VIDEO UPDATE Liber la migrație politică. Ponta suspendă statutul aleșilor locali pentru 45 de zile

Potrivit textului aprobat de Executiv, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie 45 de zile în care își pot exprima în scris și o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia. Aleșii locali pot opta, de asemenea, pentru statutul de independenți. Practic, Guvernul a suspendat, prin ordonanță de urgență, prevederile din Statutul aleșilor locali potrivit cărora primarii și consilierii care își părăsesc partidul își pierd mandatul.

Executivul a ignorat semnalele critice venite atât din interior, cât și din exterior. Înainte de decizia Guvernului, ACL a organizat un miting de protest în fața Executivului, iar Ambasada SUA și-a manifestat îngrijorarea. “Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent, care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată în declaraţia Ambasadei SUA.

Dezinformările Guvernului

După ședința de Guvern, și Ambasada Marii Britanii a precizat că ordonanțele de urgenţă “trebuie folosite pe cât de rar posibil”.

Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a ieșit public să își afirme susținerea pentru ordonanța de urgență inițiată de Liviu Dragnea. ”Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.” Decizia a fost justificată de vicepremierul Liviu Dragnea prin absența unor majorități în teritoriu, după destrămarea USL, ceea ce ar duce la “blocaje”. În realitate, în multe județe există majorități PNL-PDL, și nu un blocaj, așa cum susține propaganda PSD. De altfel, Dragnea a recunoscut, involuntar, că social-democrații sunt deranjați că au pierdut puterea în teritoriu. “În toate județele în care PSD și PNL nu mai au majoritatea, PNL s-a aliat cu PDL, au preluat majoritatea și blochează proiectele președinților de consilii județene sau ale primarilor” a fost unul din exemplele lui Dragnea, contestând un principiu fundamental al democrației – posibilitatea tuturor partidelor, nu doar a PSD, de a forma majorități.

Citește și: Traseismul aleșilor, permis până la ultimul nivel

Ce se va întâmpla mai departe? Pentru a intra în vigoare, ordonanța trebuie depusă la Parlament și publicată în Monitorul Oficial. În acest fel, aleșii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, și europarlamentarul Monica Macovei au cerut Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituțională. O altă posibilitate de a ajunge la CCR ar fi pe baza unei decizii a instanței. Un precedent în acest sens s-a produs recent, când Curtea de Apel București a sesizat CCR în cazul ordonanței de urgență privind alegerile prezidențiale. Problema este că, până când Curtea Constituțională se va pronunța, ordonanța de urgență își va produce efectele, iar traseismul va fi permis, oferind PSD un dublu avantaj.

Beneficiarii racolărilor

Pe lângă formarea de majorități pro-PSD în consiliile județene, prin racolarea de consilieri PSD vrea să își sporească numărul de primari pentru a-și maximiza șansele în alegerile prezidențiale. Mai ales că, potrivit unor surse politice, la jumătatea lunii septembrie Executivul va aloca fonduri suplimentare autorităților locale. În acest fel, PSD va avea o modalitate de presiune pentru a atrage primarii, care se tem că nu vor primi bani de la buget dacă vor rămâne în opoziție. Pe lângă PSD, de efectele ordonanței de urgență va beneficia și PLR, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, care încearcă să racoleze primari PNL. De asemenea, ordonanța de urgență va avantaja PMP, partid care ar putea atrage primari PDL.

Citește și: Băsescu cere Guvernului să nu adopte OUG care permite transferul primarilor

Experiența alegerilor din ultimii 25 de ani arată că primarii influențează votul alegătorilor și la scrutinul prezidențial. În general, candidații pentru Cotroceni obțin rezultate bune în zonele în care partidele lor sunt puternice în administrația locală. Primarii întocmesc listele electorale, supervizează operațiunile de stimulare a alegătorilor, iar în mediul rural au o influență directă asupra alegătorilor. În mediul urban, votul este mai politizat dar primarii își pot transfera o parte din alegători candidatului pe care îl susțin.

Comentarii

 • Pentru rizoiaca

  31 august 2014 13:17

  Pentru retardatul rizoaica Ne mai agasezi mult cu aberatiile tale ?Ai fost indobitocit de minciunile, calomniile, dezinformarile, intoxicarile, inscenarile si manipularile banditilor din USL si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD.Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.Presedintele a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.Presedintele a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a retardatilor.Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei si al statului de dreptPresedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei

  raspunde comentariului
 • doina

  29 august 2014 22:55

  Victor Viorel Ponta?. Un maimutoi cu ochelari si cu cap de libelula. Un plagiator si un mitoman notoriu.

  raspunde comentariului
 • Moscopol

  29 august 2014 17:23

  Oare am uitat ca protestele legale se mai practica ,celor care nu ne convine actuala situatie si nu manifestam ,ori nu ne mai intereseaza ori suntem comozi.Comunistii au reusit sa se mentina la putere si dupa 1989,sa le mai permitem?

  raspunde comentariului
 • gheorghe

  29 august 2014 14:19

  PTR TOTI CETATENII ROMANI NEMULTUMITI DE GUVERNAREA PARTIDULUI RUS=PSD-USD. HAI SA INCEPEM SA NE PLIMBAM PRIN FATA CASELOR LOR --VILELOR ,CONACELOR FACUTE CU BANII FURATI. PRIN FATA TUTUROR INSTITUTIILOR STATULUI CARE NU-SI FAC DATORIA DIN TOATA TARA--TRIBUNALE-JANDARMERIE -PARTIDE. SA INCEPEM LA TIMISOARA SI APOI IN TOATA ROMANIA. SA CEREM PRESEDINTELUI TARII CA JANDARMERIE -AVOCATUL BOBORULUI SA ISI FACA DATORIA SI SA RESPECTE LEGILE TARII. CU ATENTIONARE SPECIALA PTR JANDARMI SI POLITIE.

  raspunde comentariului
 • Victor

  29 august 2014 13:18

  Este o culme a lipsei bunului simt, ca un multiplu Plagiator, un mincinos, un Derbedeu, un neispravit, o nulitate impertinenta, un individ care nu a facut niciodata nimic si care nu stie sa faca absolut nimic, sa ajunga premier si sa candideze pentru functia suprema in stat.Este o culme a lipsei bunului simt, o dovada clara de lipsa de discernamint si de responsabilitate, sa propui, sa sustii sau sa votezi un multiplu Plagiator, un mincinos, un derbedeu, un neispravit, o nulitate impertinenta, pentru functia suprema in stat.In plus, acest Derbedeu este un infractor pentru ca a fost complice la lovitura de stat de acum doi ani, la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, la obstructionarea justitiei si la favorizarea infractorilor din uslInfractorii, repetentii, plagiatorii, coruptii, derbedeii se ajuta intre ei pentru a pune mina pe putere, pentru a fura si a ramine nepedepsitiDe ce nu este trimis in judecata Derbedeul plagiator, mincinos, nesimtit, incompetent si impertinent pentru infractiunile de denunt calomnios si de hartuire a Presedintelui ?De ce nu este trimis in judecata Derbedeul plagiator, mincinos, nesimtit, incompetent si impertinent pentru complicitate la lovitura de stat de acum doi ani, pentru complicitate la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, pentru favorizarea lui Nas6case prima data cu ajutorul lui Grajdan, iar a doua oara cu ajutorul lui Rus si Bradisteanu, pentru uzurparea locului Presedintelui la CE de acum doi ani si impiedicarea Sefului Statului de a-si indeplini atributiunile constitutionale, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizarea infractorilor din usl, pentru subiminarea economiei nationale ?Daca electoratul nu are discernamint, macar justitia sa-si faca datoria si sa-l trimita in puscarie pe Derbedeul plagiator pentru infractiunile comise

  raspunde comentariului
 • vladimir

  29 august 2014 12:20

  Toate nemultumirile poporului roman fata de nemernicia guvernantilor au acoperire. De ce nu avem o miscare serioasa in societatea romaneasca?Raspunsul e simplu pentru ca nu avem lideri naturali si nu avem miscari naturale Un lider natural se naste spontan din miezul unei miscari naturale. O miscare naturala se naste spontan, in momentul in care o nemultumire reala si naturala sau o suma de nemultumiri isi atinge apogeul.Apogeul starii de nemultumire se atinge atunci cand un cumul de nemultumiri reale si naturale devin acute si presante ca urmare a nesatisfacerii totale sau partiale a unei unor nevoi obiective, sau ca urmare a satisfacerii necorespunzatoare a acesteia acestora, determinand raspandirea si propagarea lor in proportie de masa.Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii si implicit a poporului roman este incapacitatea oamenilor de a cauta, vedea, constientiza si accepta adevarul dur, realitatea inconjuratoare, aa cum este ea.Oameni buni trebuie sa facem ceva, sa schimbam sistemul care este depasit rau de tot, iar legile sunt impotriva oamenilor facute favorabil pentru infractori. Faceti ca prin votul vostru pentru prezidentiale o figura in asa fel sa vedem pe unde scoate camasa PSD, sau chiar aceasta clasa politica de fitosi.

  raspunde comentariului
 • vladimir

  29 august 2014 12:19

  Toate nemultumirile poporului roman fata de nemernicia guvernantilor au acoperire. De ce nu avem o miscare serioasa in societatea romaneasca?Raspunsul e simplu pentru ca nu avem lideri naturali si nu avem miscari naturale Un lider natural se naste spontan din miezul unei miscari naturale. O miscare naturala se naste spontan, in momentul in care o nemultumire reala si naturala sau o suma de nemultumiri isi atinge apogeul.Apogeul starii de nemultumire se atinge atunci cand un cumul de nemultumiri reale si naturale devin acute si presante ca urmare a nesatisfacerii totale sau partiale a unei unor nevoi obiective, sau ca urmare a satisfacerii necorespunzatoare a acesteia acestora, determinand raspandirea si propagarea lor in proportie de masa.Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii si implicit a poporului roman este incapacitatea oamenilor de a cauta, vedea, constientiza si accepta adevarul dur, realitatea inconjuratoare, aa cum este ea.Oameni buni trebuie sa facem ceva, sa schimbam sistemul care este depasit rau de tot, iar legile sunt impotriva oamenilor facute favorabil pentru infractori. Faceti ca prin votul vostru pentru prezidentiale o figura in asa fel sa vedem pe unde scoate camasa PSD, sau chiar aceasta clasa politica de fitosi.

  raspunde comentariului
 • ce pitic incepi sa fi

  29 august 2014 11:30

  daca aceasta ordonanta de urgenta nu indeplineste normele institutiei domnului Maior, in speta SRI, atunci ineptia Ponta pierde alegerile.

  raspunde comentariului
 • Romeo

  29 august 2014 10:32

  Din pacate in situatii speciale de probleme de sanatate, chiar daca nu au varsta , unele femei sunt induse la menopauza fortata chirurgical si cu medicamente. Ponta vrea sa induca cu forta, Romania, Statul de drept intr-o surogato-pauza de democratie, generata de data aceasta de impotenta guvernului si a parlamentului de a conduce fara pomeni politice si fara sa se screama. O constipatie generala in ceea priveste idei de a conduce bine, de a face o politica sociala adevarata ,pe termen lung si nu pomeni fara numele "decedatului".

  raspunde comentariului
 • ionita

  29 august 2014 9:49

  Tara lui statu degeaba,lui statu-n ***,lui statu de vorba !!!.Care institutii,care guvern ???,al mai prost din ultimii 24 de ani ???,nu vi-ii clar !!!,ce sa faca cine sa faca ???,ca astia de cind sunt n-au facut nimic !!!,ei sunt chiulaii,mediocritatile, maidanezii adunati de-a valma ,din intimplare ,peste noapte s-au trezit calare pe niste scaune si habar n-au ce trebuie sa faca.Ca-i haos !!!,asta ati vrut voi dobitocii care i-ati ales.

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  29 august 2014 9:44

  Ce urmeaza?Libertatea implica democratia ,Ele impun ca deciziile sa fie adoptate legitim,serios ,cu raspundere...Angajamentele asumate,se cuvine transpuse în viata cu buna credinta.Nu sprijiniti continuarea manipularii.Avem nevoie de oameni politici care sa gaseasca solutii corecte ,corecti, consecventi si eficienti.Dr.Samarescu

  raspunde comentariului
  • gheorghe

   29 august 2014 14:23

   HERR SAMARESCU AVEM NEVOIE CA TOTI,,,CAPSUNARII -SOBOLANI INFESTATII PE CARE PSD VREA SA II UCIDA SA SE UNEASCA EI SI NEAMURILE LOR DIN TARA. POATE CHIAR SI DUMNEAVOASTRA DESI SUNTETI FFF IN VARSTA??SAU CUMVA APARATII OTREPELE BOLSEVICE USD.??

   raspunde comentariului
 • Recuperamdatorii FNI

  29 august 2014 9:38

  Firma noastră recuperează banii de la FNI,fara cheltuieli pentru DVS.Tel 0722728192,telfax 0230257760. www.recuperamdatorii.ro

  raspunde comentariului
 • Recuperamdatorii FNI

  29 august 2014 9:38

  Firma noastră recuperează banii de la FNI,fara cheltuieli pentru DVS.Tel 0722728192,telfax 0230257760. www.recuperamdatorii.ro

  raspunde comentariului
 • Recuperamdatorii FNI

  29 august 2014 9:37

  Firma noastră recuperează banii de la FNI,fara cheltuieli pentru DVS.Tel 0722728192,telfax 0230257760. www.recuperamdatorii.ro

  raspunde comentariului
 • THEODOR MARCEAN

  29 august 2014 8:35

  Conform propriilor declaratii,dl. Ponta va manca popcorn,cat dureaza campania electorala.Intrucat recolta de anul acesta de floarea soarelui este insuficienta,PSD s-a gandit sa stimuleze primarii si consilierii locali,sa cedeze si din rezervele lor proprii,contra unor cadouri meritate,date din banii guvernului.Dar primarii PNL nu mananca pop corn,asa ca este posibil ca domnul Ponta sa sucombe.

  raspunde comentariului
 • Statupalmă Barbacot

  29 august 2014 1:12

  PONTA este bĂiat deștePt, ia toți oamenii buni de care are nevoie apOi ca PREȘEDINTE,,,, BRAVO VICTOR , așa spre VICTORIE !!

  raspunde comentariului
 • Radu

  28 august 2014 23:38

  PSD-ul vrea o intoarcere la partidul-stat. Este clar ca guvernarea Tonta are sanse sa devina cel mai negru episod din perioada postrevolutionara.

  raspunde comentariului
 • ANALISTUL

  28 august 2014 22:26

  ESTE EXCELENTA ACEASTA ORDONANTA! ASTFEL SE VA SEPARA GRAUL DE NEGHINA. PDL SI PNL NU AU DE CE SA SE TEAMA. EI ISI CUNOSC FOARTE BINE OAMENII DINTERITORIU ASA CA POATE DOAR JIGODIILE VOR MIGRA. CAT II PRIVESTE PE PSD-EI NU-I VAD BINE. LE VA SOPTI O VIOREA DE LA DNA CE AU DE FACUT SI UNDE SA MIGREZE, CA ASA-I IN TENIS!

  raspunde comentariului
 • ticalosii la putere

  28 august 2014 22:05

  inca o zi neagra pentru Romania

  raspunde comentariului
 • vreau o ordonanta

  28 august 2014 20:55

  la fel pt cei care vor sa-si faca rost de doctorate, indiferent ce pregatire au..

  raspunde comentariului
 • Micu Titulescu

  28 august 2014 19:42

  In sfarsit s-a legalizat prostitutia.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design