12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportAviz pe muchie de cuțit pentru anchetarea lui Gabriel Oprea

Aviz pe muchie de cuțit pentru anchetarea lui Gabriel Oprea

Comisia juridică a Senatului a avizat pozitiv cererile DNA în cazurile liderului UNPR Gabriel Oprea și al senatoarei PNL Doina Tudor.

Avizele sunt consultative, deciziile urmând să fie luate de plenul Senatului. În cazul lui Gabriel Oprea (UNPR), votul din Comisia juridică a fost strâns – șase voturi „pentru” și cinci „împotrivă”. Chiar dacă votul este secret, o posibilă explicație o avem din componența politică a comisiei, unde PNL și UDMR au șase membri, iar PSD și UNPR au cinci. Acest aspect este important, pentru că dacă în Comisia juridică liberalii și reprezentanții maghiarilor au majoritatea, în schimb Partidul Social Democrat, Uniunea Națională pentru Progresul României și ALDE au majoritate în plen. Cu alte cuvinte, votul decisiv, programat pentru astăzi, poate aduce o decizie diferită față de cea consultativă de ieri, prin mobilizarea coaliției majoritare.

La audierile de la comisie, fostul ministru de Interne a susținut că mașina cumpărată de DIPI în timpul mandatului său a fost achiziționată legal, pentru că viața sa ar fi fost în pericol.

Gabriel Oprea a spus că, inițial, ca ministru de Interne, avea protecție din partea SPP, având la dispoziție„o maşină luată în comodat de la altă instituţie, care se mai şi strica din când în când”.„S-a reînființat în cadrul DIPI o subunitate, se numește Aqvila, care a plecat de la zero. În acest context și într-un context în care veți vedea că cei de acolo spun: cu multe vulnerabilități, riscuri la adresa vieții conducerii MAI, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI un autovehicul”, a adăugat fostul ministru de Interne.

El a mai spus că niciodată nu a cerut lucrurile de care este acuzat, iar biroul ministrului de Interne nu a fost refăcut în timpul mandatului său. DNA a cerut  urmărirea penală a senatorului Gabriel Oprea, fostul ministru fiind acuzat de abuz în serviciu, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe.

În schimb, în cazul senatorului Doina Tudor (PNL) în favoarea reţinerii şi arestării sale s-au pronunțat nouă senatori, existând un singur vot împotrivă și o abținere. Doina Tudor a  declarat că a prezentat comisiei juridice datele pe care le deţine şi a anunţat că nu va cere colegilor din Senat să voteze într-un fel sau altul în cazul cererii DNA, considerând că nu are „nici un drept”. „Am prezentat ceea ce ştiţi şi dumneavoastră, adevărurile şi datele pe care le deţin şi toate dovezile pe care le am, care au fost depuse inclusiv aici”, a declarat senatorul.

Întrebată dacă îi este teamă de ziua de miercuri, Tudor a spus: „Cine n-ar avea”. Procurorii anticorupție au cerut  Senatului încuviințarea reținerii și arestării senatoarei Anca Doina Tudor, acuzata de complicitate la infracțiunea de luare de mită.   

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, şi Gabriel-Nicolae Pavel, şef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. 

Citește și: DNA cere un nou aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea. Fostul ministru de Interne a dat undă verde fraudelor de la DIPI

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinţa exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziţionat în modalitatea de mai sus”, susţin procurorii. 

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală. 

Tot săptămâna trecută, şeful DNA a cerut sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, este cercetat pentru luare de mită, la data faptei preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control. 

Citește și: UPDATE: DNA cere avizul Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Tudor

“În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii”, susţin procurorii. 

 

 

 

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă